Στη μάχη με μια ποιοτική «πρόκληση θάρρους», αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία που έδωσε σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τα οποία συμπληρώνονται σε ένα μήνα καλώντας τους πολίτες να ενεργοποιηθούν προκειμένου να αλλάξει σελίδα η χώρα.
Ταυτόχρονα έστειλε και ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές θέτοντας το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το πολιτικό σύστημα «Οφείλει να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους αυτοπεριορίστηκε σε παλαιές πρακτικές και δείλιασε μπροστά στην ανανέωση. Να αναρωτηθεί, επιτέλους, γιατί απέναντι στην κρίση, μόνον οι Έλληνες -σε αντίθεση με τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς- υπέκυψαν τόσο εύκολα στις σειρήνες της δημαγωγίας. Και πώς ένας λαός δοκιμασμένος από καταστροφές και διχασμούς, παραπλανήθηκε, έστω και πρόσκαιρα, από ένα κομματικό μόρφωμα, που ενσάρκωσε τις χειρότερες πλευρές του χθες».
«Και πρέπει» πρόσθεσε «να τα κάνουμε όλα αυτά, όχι ασφαλώς για να καταλήξουμε σε μια άκριτη απόρριψη της πολιτικής. Αλλά για να υπηρετήσουμε από κοινού την αναβάθμιση της δημόσιας ζωής».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως με το πρόγραμμά της η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε σωστό δρόμο για να κερδίσει τη μάχη απέναντι σε μια ποιοτική «πρόκληση θάρρους». Έχει αναγνωρίσει το δικό της μερίδιο στα προβλήματα του παρελθόντος, χωρίς να κρύβει τα λάθη και τις παραλείψεις της, αλλά τα μετουσιώνει σε υπερβάσεις που αποτυπώνονται στις θέσεις, τη συμπεριφορά, το πρόγραμμά της.
Ένα πρόγραμμα που, όπως τόνισε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν χαϊδεύει αυτιά, αλλά ενεργοποιεί συνειδήσεις. Που δεν στοχεύει μόνο στην καρδιά, αλλά και την σκέψη. Και που δεν ενεργοποιεί, απλώς, την ελπίδα, αλλά τα μυαλά και τα χέρια όλων των πολιτών».
«Καθημερινά συνειδητοποιώ ότι αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, δηλαδή το θάρρος», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι «χρειάζεται θάρρος να απαντάς σε υποσχέσεις και ψέματα, όχι με άλλα ψέματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και με αλήθειες. Να προτείνεις ανάπτυξη και πρωτοβουλία σε ένα κράτος αγκυλωμένο από τη γραφειοκρατία. Να μιλάς για αξιολόγηση αντί για κομματικά ρουσφέτια και για αριστεία αντί για βόλεμα. Και να καλείς σε μία συμπόρευση προόδου όχι μόνο τους δικούς σου πολιτικούς υποστηρικτές, αλλά κάθε δημοκρατική δύναμη εκσυγχρονισμού. Και τελικά, όλους τους πολίτες.».
Ειδικότερα, σήμερα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η τρέχουσα συγκυρία στην Ελλάδα, μάς υποβάλλει σε μία διπλή άσκηση πολιτικού θάρρους: Από τη μια πλευρά, οφείλουμε να κάνουμε μια ειλικρινή αποτίμηση ενός οδυνηρού κύκλου που κλείνει δραματικά. Και από την άλλη καλούμαστε να κάνουμε την τολμηρή επιλογή μιας νέας πορείας που ανοίγεται μπροστά μας».
Πρόκειται για μια πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε πολίτης ξεχωριστά, επισήμανε, τονίζοντας όμως ότι «πρωτίστως απευθύνεται στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Όλους εμάς, που οφείλουμε να βγάλουμε το θυμικό από τις πολιτικές συμπεριφορές και στη θέση του να προτάξουμε τη λογική. Από το σύνθημα να επιστρέψουμε στο επιχείρημα. Από την υπόσχεση να περάσουμε στην πράξη».
«Η Ελλάδα πρέπει με θάρρος να κοιτάξει πίσω της και να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, την εδραίωση της Δημοκρατίας, την είσοδο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τον, έστω και μερικό, εκσυγχρονισμό των δομών της», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο όμως «με το ίδιο θάρρος, ωστόσο, είναι ανάγκη να αντιληφθεί η Ελλάδα και τις ευκαιρίες που έχασε στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό, την αναγκαία ανασυγκρότηση του Κράτους. Και να αναλογιστούμε με ειλικρίνεια τις ευθύνες των πολιτικών, αλλά και των κοινωνικών ομάδων που λειτούργησαν ως μοχλοί ανασταλτικής πίεσης. Όχι για να "τιμωρήσουμε" και, μάλιστα, ετεροχρονισμένα. Αλλά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον».
Το θάρρος, άλλωστε όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι μια έννοια που αρμόζει στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και φωτίζει εύστοχα τη δημόσια παρακαταθήκη του. Όπως σημείωσε μάλιστα «φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι το θάρρος ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτικής του προσωπικότητας», ενώ πρόσθεσε πως τον θυμάται από μικρό παιδί να του λέει πως ο φόβος ήταν γι' αυτόν άγνωστη λέξη.
«Ίσως γιατί βρέθηκε όχι μόνον φυλακισμένος στα εικοσιπέντε του, αλλά και καταδικασμένος σε θάνατο, στα χρόνια της Κατοχής στην Κρήτη» εκτίμησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είμαι σίγουρος τι πραγματικά ένιωθε τότε στο βάθος της ψυχής του. Την αυγή σηκωνόταν και ντυνόταν περιμένοντας να έρθουν να τον πάρουν για το εκτελεστικό απόσπασμα. Κάποιες φορές ήταν η σειρά ενός από τους συγκρατούμενούς του. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς από το προαύλιο, ήξερε πως είχε τουλάχιστον μια μέρα ζωής ακόμα. Μετά έβγαζε τα ρούχα του κι έπεφτε πάλι στο κρεβάτι για να κοιμηθεί».
«Εμπειρίες σαν αυτές κάποιους ανθρώπους τους συνθλίβουν. Κάποιους άλλους όμως τους ατσαλώνουν. Στην περίπτωση του πατέρα μου συνέβη το δεύτερο, καθώς η δύναμη να μη το βάζει ποτέ κάτω και το θάρρος του να αντιμετωπίζει κατάματα τις δυσκολίες της ζωής, τον συνόδεψαν και σε όλη την πολιτική του διαδρομή», σημείωσε μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ.
Καταλήγοντας, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το θάρρος σύντομα «θα φέρει το φωτεινό αποτέλεσμα: Μία νέα ισχυρή κυβέρνηση όλων των Ελλήνων με επικεφαλής τους πιο άξιους. Για να πάμε την Ελλάδα μπροστά».
«Μπορούμε. Το λέμε και θα το κάνουμε» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.