Ξεκάθαρο μήνυμα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας έστειλε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως δεν ψάχνει «δημοσκοπικό ξέφωτο» καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται πάνω απ' όλα κυβερνητική σταθερότητα. «Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και ας έχει πολιτικό κόστος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καταρχάς εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, για λόγους σταθερότητάς. Είναι πάντα χρήσιμο να κάνουμε αυτοκριτική, να μαθαίνουμε από λάθη, αλλά να κρατάμε και τη μεταρρυθμιστική ορμή, να συνεχίζουμε με ένταση και ταχύτητα για υλοποίηση προγράμματος. Μπαίνουμε πια με το ημερολόγιο σε προεκλογική χρονιά, δεν είναι άλλοθι όμως για να κατεβάσουμε ταχύτητα, θα καταλάβατε ότι όχι μόνο δεν έχουμε κάνει αλλά προχωράμε γρήγορα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Το έχω πει. Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά επανέρχεται αλλά σας διαβεβαιώνω δεν ψάχνω ξέφωτο δημοκοπικό για εκλογές. Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής, Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνησή, υποχρέωση μου είναι δεν θα παίξω με θεσμούς, για το συμφέρον της επανεκλογής μου, Θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας», συμπλήρωσε,
«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί έναν δύσκολο χειμώνα, όπως προβλέπεται, χωρίς νωπή εντολή.
Εκλογές και απλή αναλογική
Για το εκλογικό σύστημα σχολίασε πως «για εμάς στη ΝΔ το κατάλληλο εκλογικό σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής» τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται πάνω απ' όλα κυβερνητική σταθερότητα με μονοκομματική κυβέρνηση.
«Για σκεφτείτε λίγο τον Έβρο και να πρέπει να κάνουμε τηλεφωνήματα για το τι πρέπει να κάνουμε», σημείωσε.
«Υπάρχουν και κόμματα που θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστές που έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αλλά επιμένω σε δύσκολους καιρούς η χώρα θέλει σταθερότητα. Αυτό είναι λάθος κατά τη γνώμη μου. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει πρωθυπουργός», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ - Κινάλ, κ. Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο λόγος του ενέχει κάποια χαρακτηριστικά αλαζονίας.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο κ. Τσίπρας», τόνισε.
Απολογισμός και δύσκολες στιγμές
Κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου, είπε: πιστεύω ότι ήμασταν συνεπείς στον πυρήνα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Είπαμε ότι θα κάνουμε φοροαπαλλαγές, κάναμε μεγάλα βήματα μεταρρύθμισης των κρατικών λειτουργιών, δεσμευτήκαμε ότι θα ενισχύσουμε το κύρος της χώρας και το κάναμε. Είπαμε ότι θα ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις και το κάναμε».
«Όταν διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, εκφράζω μια ικανοποίηση γι' αυτά που πετύχαμε. Σήμερα, η χώρα μετράει πιο πολύ στην Ευρώπη, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θα θέλαμε όμως πχ για τα πανεπιστήμια να κάναμε νωρίτερα το νομοσχέδιο. Τον Σεπτέμβριο όμως θα είναι έτοιμη, για να μην είναι τα πανεπιστήμια ορμητήριο μπαχαλάκηδων. Εκφράζω ικανοποίηση πως στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων μας ήμασταν συνεπείς.», είπε απολογιστικά.
Για το τι ήταν αυτό που χρειάστηκε να επαναξιολογήσει στην 3ετία είπε: «Η πανδημία ήταν μια κρίση που μας υποχρέωσε να επαναξιολογήσουμε πολλές από τις προτεραιότητές μας. Ανέδειξε κρυφές δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας αλλά αποκάλυψε και τις φανερές αδυναμίες του. Κατάλαβα ότι έπρεπε να δείξουμε μεγαλύτερη φροντίδα στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας της χώρας μας.
Η πανδημία ήταν κρίση που στην αρχή κανείς δεν ήξερε πως να διαχειριστεί. Κάναμε κινήσεις με βάση και το αισθητήριο μας. Βιωματικά όμως μεγάλη κρίση ήταν οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Με τρομάζει λιγότερο φέτος γιατί αλλάξαμε δραστικά τον μηχανισμό σε ζητήματα επικοινωνίας. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε για να θωρακίσουμε τη χώρα.
Η κριτική μου για το Μάτι δεν αφορούσε επιχειρησιακή διαχείριση αλλά αν είχαμε 112 θα ήταν αλλιώς. Άλλα τον άθλιο επικοινωνιακό χειρισμό, όπως το σόου εκείνης της νύχτας. Τόσο τραυματική εμπειρία που τα είδαμε αλλιώς».
Δικαιοσύνη και NOVARTIS
«Έχουν γίνει παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη αλλά η αλήθεια είναι ότι γίνονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι θα έπρεπε να γίνονται», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε έναν τομέα για τον οποίο η κυβέρνηση έχει δεχτεί έντονη κριτική την τελευταία τριετία. Αν με ρωτούσατε ποιος θα ήταν ένας τομέας στον οποίο θα ήθελα να επιταχύνουμε ως κυβέρνηση στην επόμενη 4ετία, αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα ήταν σίγουρα ο τομέας της δικαιοσύνης».
Για την υπόθεση της Novartis ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται την απόφαση της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στοχοποιήσει 10 πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά οι εννέα αθωώθηκαν.
«Από την άλλη» συνέχισε «δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ παραπέμπονται για σοβαρά αδικήματα, θα αντιμετωπίσουν το ειδικό δικαστήριο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο, αλλά αυτό είναι μια κηλίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Το ζήτημα των ελληνοτουρκικών
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τον Ερντογάν, είπε: Θα ήθελα να επιλύσουμε τις διαφορές μας που δεν είναι άλλο από τις θαλάσσιες ζώνες. Είχαμε απειλές και εργαλειοποίηση προσφυγικού και ένα θερμό καλοκαίρι που μεσολάβησε. Η Ευρώπη είπε ότι αν θέλει να έρθει πιο κοντά η Τουρκία στην ΕΕ, πρέπει να σταματήσει να μην σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Εκτιμώ δεν θα έχουμε εντάσεις αυτό το καλοκαίρι.
Η συνάντηση έγινε με τον Ερντογάν σε καλό κλίμα αλλά ήμουν σαφής όσο υπάρχει αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας, δεν θα το δεχτώ, Αν δεν το κατάλαβε, δεν φταίω εγώ, είχαμε μπαράζ υπερπτήσεων, Το ότι συζητούν οι δυο χώρες, δεν σημαίνει δεν θα υπερασπίσουμε εθνικά δίκαια. Τα ζητήματα αυτά των διμερών σχέσεων τα θέτω και θα τα θέτω.
Η Ελλάδα δεν μπορεί ες αεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων. Να εξηγήσουμε στις ΗΠΑ πως η πώληση όπλων δεν είναι προς συμφέρον τους σε μια χώρα επιθετική. Οι διαπραγματεύσεις είναι σύνθετες και κρατούν πολύ, ενώ θέλει και έγκριση Κογκρέσου. Η Τουρκία αυτό πρέπει να καταλάβει, να αλλάξει συμπεριφορά, να μην απειλεί άλλο μέλος συμμαχίας.
«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι σε μια στιγμή που το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση λόγω Ουκρανίας δεν νοείται να δημιουργεί πρόσθετες εντάσεις απειλώντας ένα άλλο κράτος - μέλος της συμμαχίας», σημείωσε.
Το καλύτερο είναι να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν επηρεάζουν κι αυτά που λέει η αντιπολίτευση. Θα ήταν πολύ εύκολο να ανεβάσω κι εγώ τους τόνους αλλά ξέρω ότι θα ξανασυζητήσω με τον κ. Ερντογάν. Θέλω να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχίας μας και θέλω να συμφωνήσουμε ότι ο τρόπος επίλυσης των διαφορών μας μπορεί να είναι μόνο μέσα από το διεθνές δίκαιο».
Οικονομία και ενεργειακό
Σε ερώτηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είπε: Υπάρχουν δύο λόγοι που δεν πρέπει να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ο πρώτος είναι ότι δημοσιονομικά δεν το αντέχουμε. Δεύτερον, θα σήμαινε απώλεια εσόδων και από αυτούς που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα να το πληρώσουν. Και κάτι ακόμα, οι μειώσεις στον ΕΦΚΑ και τον ΦΠΑ, όπου έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη, δεν δούλεψαν.
Παράλληλα, μιλώντας για την έκρηξη των τιμών στη βενζίνη είπε: «Το καύσιμο είναι πρόβλημα γι' αυτό και επιλέξαμε μια στοχευμένη παρέμβαση, όχι μια οριζόντια παρέμβαση όπως ήταν το fuel pass. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε».
«Προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε αυτό κάναμε λάθος, γιατί περιορίσαμε την επιδότηση στις 300 κιλοβατώρες το μήνα γι΄ αυτό διορθώσαμε στη συνέχεια την αδικία.
Σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα η ελληνική οικονομία θα είναι ακόμα πιο ανθεκτική και θα έχουμε περισσότερα περιθώρια δημοσιονομικής παρέμβασης. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τα χειρότερα, την πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, γι' αυτό και επενδύουμε σε υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.
Καμία χώρα δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις. Η προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Κάναμε λάθος γιατί πολλά νοικοκυριά θερμάνθηκαν με ρεύμα με συσκευές ενεργοβόρες. Ναι, εκεί κάναμε λάθος και γι αυτό ήρθαμε με το Power Pass και επιστρέφουμε χρήματα στους καταναλωτές. Η ενεργειακή ασφάλεια και θέρμανση είναι οι ανάγκες
Να γίνει μια παρέμβαση από πλευράς ΕΕ στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας για να έχουμε περισσότερες αντοχές. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο».
Αναφερόμενος στις συντάξεις είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε, δημοσιονομικά, τα όρια της απόφασης του ΣτΕ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
«Θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και θα προετοιμαστούμε κατάλληλα γι΄αυτό. Με πρώτο κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη θα κατανείμουμε τα αγαθά της ανάπτυξης της οικονομίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην αισχροκέρδεια στην αγορά και είπε ότι έχουν μπει πρόστιμα, αλλά «μπορούμε καλύτερα στον έλεγχο της αγοράς. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων».