«Μέρα με την ημέρα που περνάει, εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο». Την επισήμανση αυτή κάνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να κάνει τα πάντα για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό, διότι είναι πράγματι ένα κρίσιμο θέμα με εθνικές διαστάσεις. Αυτό ήταν και το νόημα της επιμονής μας για τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στις 4 Μαρτίου, πριν τη Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Η Νέα Δημοκρατία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει τη ζημιά, να προβάλει και να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει, για το θέμα, ότι «στη λάσπη της Ειδομένης βούλιαξε ο ψεύτικος ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα. Τέτοιος ανθρωπισμός να μας λείπει. Δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και την πηγαία αλληλεγγύη του ελληνικού λαού».
Ερωτηθείς για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει ένα πολύ επικίνδυνο καρκίνωμα, που διαχέεται επιθετικά στις λειτουργίες του κράτους, των ανεξάρτητων θεσμών, της Δικαιοσύνης. Δεν θα τους επιτρέψουμε αυτή την εκτροπή. Να το γνωρίζουν καλά. Τονίζω επίσης, για το πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ότι η αλήθεια θα λάμψει και η ευθύνη θα πληρωθεί».
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την απόφασή του, μόλις η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, να συστήσει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή, που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015. «Το οφείλουμε σ' ένα λαό, που εξαπατήθηκε και πληρώνει βαρύ τίμημα στη ζωή του από την ανικανότητα και την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αξιολογείτε την κατάσταση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό στη χώρα μας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι πολύ άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η πολιτική της Κυβέρνησης ήταν από την αρχή λάθος. Υποτίμησε το πρόβλημα. Δεν έκανε καμία διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών. Καμία αποτρεπτική πολιτική. Άφησαν τα ανατολικά σύνορα της χώρας ορθάνοιχτα στους εγκληματίες διακινητές ανθρώπινων ψυχών. Τα βόρεια σύνορα της χώρας είναι πλέον κλειστά και το πρόβλημα διογκώνεται. Υποχρεώσαμε τον κ. Τσίπρα να δεχθεί ορισμένα μέτρα τα οποία θα ελέγχουμε καθημερινά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών συμφωνήσαμε σε ένα ελάχιστο πλαίσιο πέντε σημείων, που θεωρήσαμε εύλογο να διεκδικήσει η Ελλάδα από την Ε.Ε. Παρότι θέσαμε τον πήχη πολύ χαμηλά, ο κ. Τσίπρας πέρασε από κάτω. Έτσι ούτε η αρχή του δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων έγινε αποδεκτή, ούτε συνέπειες υπήρξαν για την αποτροπή μονομερών ενεργειών από κράτη μέλη, ούτε επιταχύνθηκαν οι αποφάσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων. Δεν είμαι σίγουρος ούτε αν ο κ. Τσίπρας ήξερε τι υπέγραφε στις Βρυξέλλες ή τα πληροφορήθηκε από το twitter του κ. Τουσκ. Κάθε λογικός άνθρωπος βγάζει τα συμπεράσματά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η στρατηγική που ακολούθησε το Μαξίμου με την Τουρκία, σας προβληματίζει περαιτέρω;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα δεν έχει στρατηγική ο κ. Τσίπρας. Αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο. Οι Τούρκοι προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. – ως συνήθως – με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, αλλά πολύ συγκεκριμένη ατζέντα. Όσα προτείνει η Τουρκία ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τα χαρακτηρίσει «δελεαστικά». Ανεπάρκεια, ανικανότητα, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Όμως, τίθενται σημαντικά ζητήματα πρώτον ως προς την αξιοπιστία της Τουρκίας με δεδομένο ότι δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015 και βέβαια ως προς τις διεκδικήσεις της. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εξελίξεις έχουν ισχυροποιήσει πολύ τη θέση της Τουρκίας, έναντι της Ευρώπης, αλλά και της χώρας μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φοβάστε μήπως ανοίξουν και άλλα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, τώρα που η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι λογική η ερώτησή σας κυρία Κατσαβού. Συνήθως, οι χώρες εγείρουν διεκδικήσεις όταν είναι ισχυρές και διαθέτουν δυνατά διαπραγματευτικά «χαρτιά». Ταυτόχρονα, εμείς είμαστε αδύναμοι και δίχως πολλούς φίλους και συμμάχους, αφού καταφέραμε να απομονωθούμε όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διεθνούς αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, της έλλειψης στρατηγικής και της έλλειψης συνεπούς Εξωτερικής Πολιτικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η τακτική της επίθεσης από την Κυβέρνηση προς το κόμμα σας, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας, αφήνει περιθώρια συνεννόησης; Το προσφυγικό το έχετε χαρακτηρίσει «εθνικό θέμα», τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε να κάνει τα πάντα για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό, διότι είναι πράγματι ένα κρίσιμο θέμα με εθνικές διαστάσεις. Αυτό ήταν και το νόημα της επιμονής μας για τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στις 4 Μαρτίου, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η Νέα Δημοκρατία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει τη ζημιά, να προβάλει και να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο το ότι, σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις, ο κ. Τσίπρας επιλέγει να επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία. Όταν διακυβεύεται το συμφέρον της χώρας, οι σοβαρές κυβερνήσεις προσπαθούν να ενώσουν και όχι να διχάσουν. Μπροστά στα εθνικά ζητήματα η μικροπολιτική δεν έχει θέση. Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, όμως, έκανε - και σε αυτό το κρίσιμο θέμα - το ακριβώς αντίθετο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση έθεσε το δίλλημα ανθρωπισμός ή ακροδεξιά…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτός είναι ο διχαστικός λόγος που μπροστά στο μείζον εθνικό πρόβλημα δεν έχει θέση. Μόνο θυμηδία προκαλεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μας χαρακτηρίζει «άκρο». Ωστόσο, θα βοηθούσε να ορίσουμε τι σημαίνει «ανθρωπισμός». Αυτό που σίγουρα δεν είναι ανθρωπισμός, είναι ο καταυλισμός της Ειδομένης και η διαχείριση των προσφύγων από το ελληνικό κράτος. Στη λάσπη της Ειδομένης βούλιαξε ο ψεύτικος ανθρωπισμός του κ. Τσίπρα. Τέτοιος ανθρωπισμός να μας λείπει. Δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και την πηγαία αλληλεγγύη του ελληνικού λαού. Απ' την άλλη είναι ακροδεξιά η φύλαξη των συνόρων μας και η αποτροπή των παράτυπων μεταναστών; Η Ν.Δ - και σε αυτό το θέμα - είναι η φωνή της λογικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε να υπάρχει προσπάθεια από την Κυβέρνηση διασύνδεσης του προσφυγικού με το οικονομικό πρόγραμμα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όπως τόνισα και στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν ατελέσφορη και επικίνδυνη. Κάτι παρόμοιο πρότεινε προς την κατεύθυνση αυτή η Σλοβενία, που υποστήριξε τη θέση «δώστε χρήματα στην Ελλάδα για να κρατήσει πρόσφυγες». Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συνδεθούν τα δύο. Θα ζημιωθούμε διπλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την αξιολόγηση; Θα κλείσει; Μπορεί η Κυβέρνηση να περάσει πέραν του ασφαλιστικού και νέα μέτρα, τα οποία όπως διαρρέεται, μπορεί να ζητηθούν από το «κουαρτέτο» που επέστρεψε στην Αθήνα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πεντάμηνη καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης ήδη έχει εκτροχιάσει την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σταμάτησαν τον Ιανουάριο του 2015, οπότε ξεκίνησε και η αέναη διαπραγμάτευση. Ακόμη η Κυβέρνηση παριστάνει ότι διαπραγματεύεται. Πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, ο κ. Τσίπρας ότι το Πρόγραμμα που ο ίδιος υπέγραψε πρέπει να υλοποιηθεί εγκαίρως, καθώς ο χρόνος δεν κυλά υπέρ μας. Θα έπρεπε να έχει διδαχθεί ο κ. Τσίπρας από την παταγώδη και ζημιογόνα αποτυχία της «διαπραγμάτευσης» του 2015 και να μην κάνει τα ίδια σφάλματα. Να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, να αναλάβει τις ευθύνες του, να μη λαϊκίζει, να μην δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Τον προειδοποιώ: να σταματήσει το θέατρο διαπραγμάτευσης, να ακούσει τις προτάσεις μας και να μην ξαναπαίξει την Ελλάδα στα ζάρια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κύπρος, την περασμένη Δευτέρα, βγήκε από το μνημόνιο. Φως στο τούνελ, για την Ελλάδα υπάρχει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς μπορεί να υπάρξει. Στην Κύπρο, η Κυβέρνηση μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας στους πολίτες. Δεν είχε άλλη γλώσσα στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Η Κύπρος εφάρμοσε, χωρίς παρέκκλιση, τις πολιτικές που συμφωνήθηκαν στο Πρόγραμμα. Επιπλέον, ιδιοποιήθηκε τις μεταρρυθμίσεις. Έφερε την Τρόικα στα νερά της. Στην Κύπρο διαλύθηκε, στην πράξη, το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας, καθώς συνδυάστηκε η δημοσιονομική εξυγίανση με την ανάπτυξη. Πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση, δίχως να αυξήσουν φόρους, αλλά με περικοπή δαπανών. Μεταρρύθμισαν γρήγορα και αποφασιστικά το κράτος, εξυγίαναν το τραπεζικό σύστημα, προσέλκυσαν επενδύσεις και δημιούργησαν προϋποθέσεις πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ. Πάνω από όλα, όμως, η εμπειρία της Κύπρου μας διδάσκει την πολιτική κουλτούρα που χρειάζεται μια Πολιτεία για να μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις και να ευημερεί. Μια κουλτούρα ειλικρίνειας, μια κουλτούρα εξωστρέφειας, εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη, μια κουλτούρα συνολικής, αλλά και ατομικής ευθύνης. Μπορεί η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να αφήσει κατά μέρους τις ιδεοληψίες, την κομματική ιδιοτέλεια, την αναβλητικότητα, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό και το ψεύδος και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου; Δεν το βλέπω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο συγχρονισμός πολλών γεγονότων που φαίνεται ότι θα συμβεί μέσα στον Απρίλιο, πιστεύετε ότι θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις; Ποιος θεωρείτε, ότι είναι ο σχεδιασμός του Μαξίμου; Η παρούσα Κυβέρνηση μπορεί να αντέξει; Και πόσο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το ζήτημα, κυρία Κατσαβού, δεν είναι αν και πόσο θα αντέξει η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. Το ζήτημα είναι αν και πόσο θα αντέξουν οι πολίτες αυτή την Κυβέρνηση. Η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί. Η απογοήτευση των πολιτών έχει «χτυπήσει κόκκινο». Η μια κυβερνητική αποτυχία διαδέχεται την άλλη. Δεν είναι βιώσιμο το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Μέρα με την ημέρα που περνάει, εμπεδώνεται η πεποίθησή μου ότι, όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καταγγείλει παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη, ζητήσατε άμεση σύγκληση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συνεχώς βγαίνουν αποκαλύψεις και για τα Μέσα Ενημέρωσης, πού θα οδηγήσει αυτή η ζοφερή εικόνα στο δημόσιο βίο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Πλήττεται η λειτουργία της δημοκρατίας μας, βάλλονται οι πυλώνες του πολιτεύματός μας και διαλύεται πλήρως το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αναπτύξει ένα πολύ επικίνδυνο καρκίνωμα, που διαχέεται επιθετικά στις λειτουργίες του κράτους, των ανεξάρτητων θεσμών, της Δικαιοσύνης. Δεν θα τους επιτρέψουμε αυτή την εκτροπή. Να το γνωρίζουν καλά. Τονίζω, επίσης, για το πολύ σοβαρό θέμα που προέκυψε με τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι η αλήθεια θα λάμψει και η ευθύνη θα πληρωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε απορρίψει την οικουμενική. Επιμένετε στη λύση των εκλογών αν δεν προχωρήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε περίπτωση που αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ. Και ποτέ δε θα συμμετείχα σε Κυβέρνηση συνεργασίας με κόμματα και πρόσωπα που δεν εμπιστεύομαι στοιχειωδώς. Αν ο κ. Τσίπρας αποχωρήσει ή απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τον στηρίζει, τότε – όπως προβλέπει το Σύνταγμα – θα πάμε σε εκλογές στις οποίες θα νικήσει η Νέα Δημοκρατία. Το πιστεύω ακράδαντα. Μια οικουμενική Κυβέρνηση, με ατέρμονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ δυνάμεων με τεράστιες αντιθέσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απρόβλεπτα γεγονότα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης; Σε μια τέτοια περίπτωση είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι κοινή αντίληψη ότι και σήμερα να καλούμασταν να αναλαμβάναμε την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, θα ήμασταν αποτελεσματικότερη Κυβέρνηση σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα. Αυτό δεν είναι το μέτρο μας, όμως. Ετοιμάζουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα με ταχύτητα και μεθοδικότητα. Θέλω να κάνω ειδική αναφορά, ευχαριστώντας τους εκατοντάδες εμπειρογνώμονες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και ήδη δραστηριοποιούνται σε ομάδες εργασίας. Στελέχη της κοινωνίας, της επιστήμης, της αγοράς με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις και ταυτότητα που βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια για έξοδο απ' την κρίση. Είναι αλήθεια ότι ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς, διότι ξέρουμε ότι δε θα αργήσει η στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Μαζί με όλους τους άξιους Έλληνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεστε και σε προσυνεδριακή πορεία. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της ΝΔ; Το άνοιγμα που έχετε κάνει, προχωρά; Να περιμένουμε εξελίξεις και σε σχέση με πρόσωπα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία εκσυγχρονίζεται, νοικοκυρεύεται, βάζει τάξη στα οικονομικά της και αλλάζει. Γίνεται ένα μοντέρνο, ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα, που στηρίζεται στα μέλη του. Στο Συνέδριο του Απριλίου θα υιοθετήσουμε το καινούργιο Καταστατικό του Κόμματος και τους νέους τρόπους λειτουργίας μας. Βασική μας επιδίωξη είναι το άνοιγμα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Θέλουμε να δώσουμε νόημα στην πολιτική και να εμπνεύσουμε ενεργούς πολίτες να συμμετέχουν. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν και η πολιτική ένταξη του χθες. Μας εμπνέει ο κοινός αγώνας να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. θέσατε και θέματα που αφορούν τη λειτουργία της. Ισχύει η πληροφορία για point system που αφορά την κοινοβουλευτική συμπεριφορά των βουλευτών σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα αναδιοργανώνεται με στόχο να λειτουργεί πιο ομαδικά και να μεγιστοποιεί τη συνολική αποτελεσματικότητά της. Είναι γεγονός ότι, από κοινού, βάζουμε τα θεμέλια μιας διαδικασίας αμφίδρομης αξιολόγησης. Υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν εξαιρετική κοινοβουλευτική δουλειά, η οποία δεν φαίνεται, ούτε εκτιμάται πολλές φορές. Επίσης, υπάρχουν πρωτοβουλίες συναδέλφων που χρειάζονται ενίσχυση. Ωστόσο ούτε point system ούτε επιτήρηση χρειάζονται οι συνάδελφοί μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έχουν εκφραστεί διαφωνίες για την στάση που κρατά το κόμμα σας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στο προσφυγικό; Υπάρχουν ορισμένοι που ζητούν πιο σκληρή αντιμετώπιση της Κυβέρνησης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι σε συνεχή και ουσιαστική επικοινωνία με τους βουλευτές για τη διαμόρφωση της πολιτικής σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Ειδικά για το προσφυγικό έχουμε δημιουργήσει και ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων που συνέρχεται πολύ συχνά. Λειτουργούμε συλλογικά, δομημένα και συνδιαμορφώνουμε τις πολιτικές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανακοινώσατε το σχέδιο οικονομικής αναγέννησης της ΝΔ. Η προσπάθεια για χρηματοδότηση μέσω χορηγιών προχωρά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προχωρά με εντατικό ρυθμό και μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και ευθύνη. Είναι πολύ ουσιαστική η συμμετοχή των πολιτών στην οικονομική μας εξόρμηση και τα αποτελέσματα, στις πρώτες μέρες, ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Ευχαριστώ όλες και όλους για την εμπιστοσύνη τους και τη συνδρομή τους στον αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και παροτρύνω τα μέλη και τους φίλους μας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας και να συνδράμουν και αυτοί το κατά δύναμη στην καμπάνια «Λίγα από Πολλούς». Ο καθένας μπορεί να συμβάλει, ξεκινώντας από 5 ευρώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους στόχους σας περιλαμβάνεται η ανανέωση των ψηφοδελτίων και σε ποιο βαθμό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στόχος μας είναι να δώσουμε ευκαιρίες σε κατάλληλους υποψήφιους και να τους παροτρύνουμε να ασχοληθούν δημιουργικά με τα κοινά. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να είναι εξαιρετικοί βουλευτές. Μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα επιλογής υποψηφίων, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να προσεγγίσουμε, να κινητοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπλοκή, άξιων πολιτών στην πολιτική. Να κάνουμε πράξη τη δημιουργική ανανέωση στα ψηφοδέλτια μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε «κόκκινες γραμμές» στο εσωκομματικό πεδίο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Το πλαίσιο λειτουργίας του Κόμματος καθορίζεται από το Καταστατικό μας. Άλλες γραμμές δεν υπάρχουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε μια μεγάλη «αιμορραγία» ψηφοφόρων προς την αποχή. Στοχεύετε να απευθυνθείτε στη δεξαμενή των πολιτών που συνειδητά απέχουν από τις κάλπες και πώς θα μπορέσετε να τους πείσετε για να σας δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη, κατά την πρόσφατη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλος ο αριθμός των νέων μελών που γράφτηκαν στη Νέα Δημοκρατία δίχως να μας έχουν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι εγγραφές μελών συνεχίζονται μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθημερινά. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες που μας γύρισαν την πλάτη αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για εμάς. Δε θα είναι εύκολο να ανακτήσουμε την – εύλογα πολλές φορές – χαμένη εμπιστοσύνη. Ίσως να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο από τον να κερδίσουμε καινούργιους φίλους και υποστηρικτές. Όμως, δουλεύουμε συστηματικά για να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, μιλώντας τους τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι εκπροσωπείτε τους πλούσιους και τα Βόρεια Προάστια. Τι λέτε γι' αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας μην έχετε καμία αμφιβολία ότι πολύ σύντομα θα είναι κυρίαρχη και στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, καθώς μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα. Μόνον όταν θα έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Αιγάλεω και στην Αγία Βαρβάρα θα έχουμε πείσει τους πολίτες ότι αποτελούμε εκείνη την εναλλακτική πρόταση που θα οδηγήσει την Ελλάδα μακριά από τα προγράμματα. Το δικό μου μέλημα είναι κυρίως οι άνθρωποι που δεν είχαν ευκαιρίες στη ζωή τους, οι αδύναμοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και η μεσαία τάξη. Είναι αυτοί που πληρώνουν πολύ βαριά σήμερα το λογαριασμό της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα. Αυτούς έχει εξαπατήσει η σημερινή κυβέρνηση με τον πιο κυνικό τρόπο. Εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές στον τόπο, να φέρουμε επενδύσεις, να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Να μεγαλώσουμε την πίτα για να μπορεί να μοιραστεί δικαιότερα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φτωχοποιεί όλη την κοινωνία. Δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον των Ελλήνων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσφατα η πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε επί της ουσίας τις πολιτικές και τις τακτικές που ακολούθησε η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015…
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι καταγγελίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου, σε συνέχεια αντίστοιχων του κ. Βαρουφάκη παλαιότερα, δεν έχουν ουσιαστικά απαντηθεί απ' τον κ. Τσίπρα. Αυτό δεν γίνεται να περάσει έτσι. Η χώρα υπέστη βαρύτατη ζημιά το 2015 από την τραγική πολιτική της δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης». Επαναλαμβάνω την απόφασή μας, όταν η Ν.Δ κυβερνήσει τη χώρα, θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνήσει τι έγινε εκείνη τη περίοδο. Το οφείλουμε σ' ένα λαό, που εξαπατήθηκε και πληρώνει βαρύ τίμημα στη ζωή του απ' την ανικανότητα και την αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα.