Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η κριτική της ΝΔ στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο προσφυγικό- μεταναστευτικό είναι έντονη στο εσωτερικό της χώρας, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει στο πολιτικό σκηνικό και κατά πάσα πιθανότητα... θα χτυπήσει "κόκκινο" στην επερχόμενη προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη.
Η παρουσία ωστόσο του Προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε σε τελείως διαφορετικό κλίμα, καθώς πρωταρχικός του στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η ανάδειξη των ευθυνών όσων οδήγησαν με μονομερείς ενέργειες στην δημιουργία μίας δραματικής κατάστασης στην Ελλάδα, την οποία μετέφερε και στο ΕΛΚ επικαλούμενος τις εικόνες που είχε αντικρίσει ο ίδιος κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη.
«Οι μονομερείς ενέργειες συγκεκριμένων κρατών-μελών δηλητηριάζουν την ενότητα της Ε.E». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνεδρίαση του ΕΛΚ, στη διάρκεια της οποίας είχε και τον έντονο διάλογο με τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Β. Όρμπαν στον οποίο απάντησε με την φράση «πως τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή στην Ευρώπη», όταν εκείνος υπερασπίστηκε την πολιτική κλεισίματος των βόρειων συνόρων και του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου.
Λίγο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει διεξοδικά στους κεντροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου και για τους 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι μέσα σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνθηκε την ανάγκη να αντιπαρατεθεί με ακραίες απόψεις στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Στην προηγούμενη Σύνοδο του ΕΛΚ το είχε κάνει με τον Αυστριακό Αντικαγκελάριο και αυτό που τονίζουν στη ΝΔ είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να βάζει το «εθνικό όριο», όπως λένε χαρακτηριστικά, και να επικρίνει «τη συμπεριφορά χωρών που δεν τηρούν υποχρεώσεις» ή που δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, με τις μονομερείς ενέργειές τους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτή την τακτική ακολουθεί σταθερά, στο πλαίσιο της «εθνικής γραμμής», από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι σκληρή κριτική στον κ. Όρμπαν είχε ασκήσει και παλαιότερα.
Παραπέμπουν συγκεκριμένα και στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Ποταμιού, στη διάρκεια της οποίας είχε επικαλεστεί το κόμμα του κ. Όρμπαν ως παράδειγμα πολιτικής δύναμης με την οποία η ΝΔ έχει πολύ μεγάλες διαφορές παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην ίδια ευρωπαϊκή ομάδα. Επισημαίνουν επίσης ότι η αντίδραση της ΝΔ έχει υπάρξει άμεση και σε κάθε περίπτωση ταχύτερη εκείνης της κυβέρνησης τόσο απέναντι στην Αυστρία, όταν ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την διαμαρτυρία στην πρέσβειρα της χώρας μία ημέρα πριν αντιδράσει η κυβέρνηση, όσο και όταν ο εκπρόσωπός της, Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε με πολύ έντονο τρόπο τις πρόσφατες δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού, δύο ημέρες πριν το κάνει και η κυβέρνηση.
Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της ΝΔ αυτή τη μάχη εντός του ΕΛΚ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δίνει ενάντια και στις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει πολλοί από τους χειρισμούς που έχουν γίνει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρινίζουν ότι οι συγκεκριμένες φωνές που διατυπώνονται εντός του ΕΛΚ δεν σημαίνουν ότι αυτή είναι κυρίαρχη άποψη στους κόλπους της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, όπου αναλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σύμφωνα μάλιστα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη ομάδα ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, στην οποία συμμετέχει και η ίδια, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία ζητώντας την επιστροφή αδιάθετων κονδυλίων ύψους 10 δις για το προσφυγικό.
«Συγκολλητικό υλικό» η εξουσία
Η επιστροφή του Προέδρου της ΝΔ στην Αθήνα αναμένεται να σηματοδοτήσει το νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης περιοδεύει το πρωί της Παρασκευής στον Ασπρόπυργο, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Μουζάλα και την αίσθηση αλλαγής πλεύσης από τον Πάνο Καμμένο, να πλήξει ακόμη περισσότερο το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», καταγγέλλοντας επί της ουσίας ότι εκείνο που ενώνει τις διαφορετικές αντιλήψεις και ιδεολογικές αφετηρίες σε αυτή την συγκυβέρνηση είναι η "νομή της εξουσίας".
«Οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο τη σκληρή αλήθεια: Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη, αναποτελεσματική και μοναδικό συγκολλητικό υλικό είναι η νομή της εξουσίας σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού», τόνιζε χαρακτηριστικά η ΝΔ την ώρα που βρισκόταν στην κορύφωσή της η ενδοκυβερνητική κρίση, ενώ μετά τις δηλώσεις του Π. Καμμένου σχολίασε: "...Τελικά η γοητεία της καρέκλας είναι πιο ισχυρή από τις όποιες προβαλλόμενες εθνικές ευαισθησίες”.
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε, μέσω twitter, το πρωί της Παρασκευής όχι μόνο την στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και την παρουσία Τσίπρα στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος: "Άντε τον άλλο μήνα με το καλό και στο ΕΛΚ. Να γνωρίσει από κοντά και την Καγκελάριο... Για τεχνογνωσία κυβίστησης στο συγκυβερνήτη", ανέφερε.