Την πεποίθησή του ότι η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοκρατία στο Δημόσιο και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την υγεία και τη δικαιοσύνη θα φέρουν πίσω στη χώρα τους ταλαντούχους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στο Λονδίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στα επτά χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι Έλληνες επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν είχαν άλλη διέξοδο.
«Όμως έχετε ταλέντα», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «που πρέπει να γυρίσουν πίσω. Βλέπουμε μια νέα κοινότητα νέο-μεταναστών. Μια άλλη Ελλάδα εκτός Ελλάδας. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο. Αλλά θέλω να ακούσω τον δικό σας προβληματισμό. Είστε ένα δυναμικό κομμάτι της χώρας εκτός Ελλάδας... Στην επόμενη μέρα πρέπει να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της διασποράς. Το έχουν κάνει άλλες χώρες. Θα το προσπαθήσουμε και εμείς με πρώτο βήμα το δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό».
Ερωτηθείς για τα φαινόμενα αναξιοκρατίας που παρατηρούνται στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Η Ελλάδα πλήρωσε την αναξιοκρατία. Αυτό το μοντέλο τελείωσε. Και δεν θέλω να κομματικοποιήσω τη συζήτηση. Αλλά περίμενα κάτι διαφορετικό από ελληνική Κυβέρνηση. Ξεκίνησε λέγοντας άλλα και τώρα ακολουθεί πελατειακή λογική».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ήταν προσωπική του δέσμευση η δημιουργία του Μητρώου Στελεχών του Κόμματος ώστε να γίνει πράξη η ανανέωση του δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι υποχρέωσή μας να αλλάξουμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα παραδοσιακά κόμματα αν δεν αλλάξουν θα έχουν την τύχη που είχαν άλλα παραδοσιακά κόμματα στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο τέταρτο Μνημόνιο, τόνισε ότι «πάει πέρα και πάνω από το τρίτο Μνημόνιο. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση και εκτελεστική δυνατότητα. Είναι δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν».
«Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που κάνουν πράγματα - μικρά και μεγάλα - εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό το αποκαλώ εγώ η άλλη Ελλάδα. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αναδεικνύουμε μέσα από το δημόσιο λόγο», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αλλά η Ελλάδα της αισιοδοξίας δεν θεωρώ ότι έχει σήμερα πολιτική έκφραση. Πνίγονται, ταλαιπωρούνται μέσα από γραφειοκρατία, δεν νοείται σήμερα η χώρα να μην έχει ηλεκτρονική ταυτότητα. Ένα σχέδιο που είχαμε δρομολογήσει εμείς είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση μητρώων στο Δημόσιο».
«Πιστεύω σε ένα εθνικό σύστημα υγείας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «αλλά και σε συνεργασία και ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Σχολιάζοντας το παραγόμενο έργο, υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα δεν μετράμε τίποτε. Η συνταγογράφηση αντί να μειώνεται αυξήθηκε. Την ίδια στιγμή, που έχουμε το πιο σύγχρονο σύστημα συνταγογράφησης».
«Η Υγεία είναι ένα μείγμα πολιτικής θέλησης και συγκρούσεων με συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Για τη Δικαιοσύνη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της. «Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των δικαστών «και σε ποσοτικά και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά».
«Το καλύτερο κίνητρο για να γυρίσει κάποιος στην Ελλάδα είναι να υπάρξουν επενδύσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε ακόμα:
- Κυρ. Μητσοτάκης: Ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4 με 5 δισ. νέα μέτρα