Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Επίθεση με σκληρή γλώσσα στην κυβέρνηση αλλά και στον Πάνο Καμμένο προσωπικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς τον όχι μόνο ανίκανο αλλά και επικίνδυνο.
Σε μια εφ'' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός που θα έπρεπε να έχει αποπέμψει χθες τον κ. Καμμένο». Ζήτησε επίσης, από τον υπουργό Άμυνας να μιλάει λιγότερο και να κάνει περισσότερο τη δουλειά του, που είναι η ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων.
«Δε θα είχα ποτέ υπουργό Άμυνας τον κ. Καμμένο. Δεν είναι απλώς ανίκανος είναι και επικίνδυνος. Δεν ελέγχει αυτά που λέει, ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά. Εχω στηλιτεύσει πολλές φορές το στυλ του όπως η στολή παραλλαγής που φοράει. Είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να νομίζουν κάποιοι ότι απαντώντας στον κ. Ερντογάν με τον τρόπο που εκείνος μιλάει, προωθούν τα συμφέροντα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα με την συμπεριφορά του. Μία σύσταση του κάνω να μιλάει λιγότερο και να ασχολείται περισσότερο για την αρμοδιότητά του, που είναι το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μίλησε για το περιστατικό με την κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Αδριανούπολη.
«Εμείς αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή το περιστατικό. Θα είχα από την πρώτη στιγμή κινηθεί στο πλαίσιο των συμμαχιών της χώρας, δε δικαιολογείται η κράτηση των δύο. Ο κ. Τσίπρας τα έκανε αυτά με μεγάλη καθυστέρηση. Πώς αισθάνονται άραγε οι γονείς όταν ακούνε τον υπουργό Αμυνας να λέει ότι οι δύο στρατιωτικοί μπορεί να μείνουν μέχρι 15 χρόνια φυλακή; Είναι παντελώς άστοχη η δήλωση Καμμένου για Ερντογάν που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Εμείς δεν έχουμε λόγο να ακολουθούμε την τακτική αυτή. Λάθος η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου περί “σουλτάνου”. Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή. Εχω τηρήσει μία υπεύθυνη στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε τον δικό μας αγώνα. Το έκανα στις ΗΠΑ, στο Κατάρ, στο ΕΛΚ. Εγώ δεν παίζω με τα εθνικά θέματα. Υπάρχει μία αυξημένη ένταση δεν την υποτιμώ αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και ενότητα. Είναι μία κυβέρνηση η οποία έχει ο καθένας τη δική του στρατηγική», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με sms τον αρμόδιο τομεάρχη, τρόπο μάλλον ακατάλληλο. Ενημερώνομαι από τον πρωθυπουργό της χώρας για τα εξωτερικά θέματα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα προσέλθω, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης αλλά πρόσθεσε ότι «η συναίνεση θέλει δύο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση για συναίνεση».
Για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί από όλη την διεθνή κοινότητα με εκκωφαντικό τρόπο.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την επίθεση στην Κηφισιά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.
«Εκφράζω τη δημόσια αγανάκτησή μου για τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος περιέγραψε μόνο το τι έγινε. Οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα αισθάνονται ανασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμόδιου υπουργού έχει μία χαλαρή διάθεση στο θέμα αυτό. Απόλυτη ανοχή για το τι γίνεται. Με τους ίδιους πόρους και με περισσότερη βούληση και με μία αναδιάταξη της αστυνομίας μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα έκανε το διαχωρισμό μεταξύ αυτοάμυνας και αυτοδικίας. «Άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία. Ο ποινικός κώδικας καθορίζει το πλαίσιο της αυτοάμυνας, ίσως να χρειάζεται εκσυγχρονισμός. Είναι δουλειά της αστυνομίας και του κράτους να προστατέψει τους πολίτες, δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο όταν ένας τραβάει το όπλο και δε ξέρει να το χρησιμοποιήσει. Είναι δουλειά της αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση δε θα προέτρεπα τους πολίτες όταν βρίσκονται απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις, να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην τακτική του πρωθυπουργού να επιμένει στη λασπολογία, διαλύοντας με τον τρόπο αυτό κάθε δυνατότητα συναίνεσης.
«Η συναίνεση για να οικοδομηθεί χρειάζεται δύο. Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθα για να βρεθεί κοινός τόπος, στην σύσκεψη για το μεταναστευτικό. Ποια ήταν η απάντηση του κ. Τσίπρα; Μια ανελέητη λασπομαχία, μία στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων και των οικογενειών τους. Το κλίμα είναι διχαστικό γι'' αυτό και επιμένω να μιλάω για το δικό μου σχέδιο. Είμαι πάντα ανοιχτός και προφανώς θα προσέλθω σε όποια ενημέρωση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συναίνεση που είναι απαραίτητη χρειάζεται δύο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει διάθεση ότι θέλει να υπάρξει και προφανώς έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές. Θα επιμείνω να μιλάω θετικά, δε θα τον ακολουθήσω», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με το Σκοπιανό κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε το ζήτημα για να διχάσει την αντπολίτευση και κινήθηκε μέσα από μυστική διπλωματία.
«Η κυβέρνηση ξεκίνησε μιλώντας μόνο για το όνομα, αν στην πορεία άλλαξε γραμμή αυτό είναι επειδή η ΝΔ έβαλε από την πρώτη στιγμή το θέμα του συντάγματος ως αναγκαία προϋπόθεση. Να πετύχουμε μια συμφωνία αλλά δε θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς διχάζοντας τους Έλληνες. Εγώ δεν έχω προεξοφλήσει τη θέση της ΝΔ. Θα εξετάσουμε κάθε συμφωνία. Η κυβέρνηση δίχασε την ελληνική κοινωνία, η οποία καθιστά δύσκολη κάθε συμφωνία στην παρούσα συγκυρία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Με αφορμή τη βλάβη της ΕΥΑΘ που άφησε τη Θεσσαλονίκη χωρίς νερό, τόνισε ότι και σε αυτό το ζήτημα περισσεύει η αλαζονεία και λείπει η ευθιξία από την πλευρά της κυβέρνησης μιας και κανείς δεν παραιτήθηκε για αυτό το θέμα.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει στρατηγικός επενδυτής και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ, με ισχυρή εποπτική Αρχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης με αυξήσεις στις τιμές του.
«Οι κρατικές επιχειρήσεις που διαχειρίζονται το νερό έχουν αποτύχει», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και, φέρνοντας ως παράδειγμα επιτυχημένης ιδιωτικοποίησης τον ΟΤΕ, πρόσθεσε ότι στρατηγικός επενδυτής δεν σημαίνει αυτόματα απολύσεις.
«Ο κ. Τσίπρας διέλυσε φορολογικά την μεσαία τάξη για να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα και για να δώσει επιδόματα σε όσους θεωρεί εκλογική πελατεία. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια συμμαζέματος του κράτους. Για παράδειγμα στο υπουργείο Παιδείας από 200 έγιναν 600 οι τμηματάρχες. Τί κάνουν όλοι αυτοί; Τους πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος», σημείωσε, ενώ απέρριψε για μία ακόμα φορά τα περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια.
«Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Μόνο ο κ. Μοσκοβισί το λέει πιθανόν για τους δικούς του λόγους. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει για το 2019 και το 2020 μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Εαν ο κ. Τσίπρας πραγματικά εννοεί την καθαρή έξοδο ας έρθει στη Βουλή να τα ξεψηφίσει. Τώρα έχει μέτρα μνημονίου χωρίς λεφτά. Για να πάρει από τις αγορές λεφτά πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή κυβέρνηση που να μπορεί να πείσει. Σχέδιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει για την επόμενη μέρα. Έχω μιλήσει για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων, όχι αμέσως αλλά μόλις μπορέσουμε να κερδίσουμε την αξιοπιστία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης που απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων στο δημόσιο τομέα, υπάρχει θέμα όμως μείωσης του δημοσίου λόγω αποχωρήσεων μέσω συντάξεων και συμβασιούχων. Ο κάθε φιλότιμος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να δει στη δική μας ατζέντα για το δημόσιο μία διέξοδο για τον ίδιο μέσα από την αξιολόγηση», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τη Συνταγματική αναθεώρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόταση που είχε διατυπώσει πριν από δύο χρόνια.
«Το 2016 πήγα στον κ. Τσίπρα και του πρότεινα να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που θα προτείνει η ΝΔ ως αναθεωρητέα και το αντίστροφα. Η πρόταση ισχύει στο ακέραιο, δεν πήρα ποτέ απάντηση. Αν δέχεται αυτή τη λογική ή επιμένει σε όσα έχει πει περί συντάγματος με ιδεολογικό πρόσημο. Θέλουμε μία μεγάλη αναθεώρηση. Μια μικρή αναθεώρηση προφανώς είναι καλύτερη από την καθόλου, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση μπλοκάρει τις όποιες αλλαγές για μία πενταετία. Με ενδιαφέρει να επιδιώξω το μεγάλο και να μην συμβιβαστώ στο μικρό. Είναι αυτονόητα τα όσα λέει η κυρία Γεννηματά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το σκάνδαλο Novartis ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποίησε την υπόθεση για μικροκομματικές σκοπιμότητες.
«Είπαμε από την πρώτη στιγμή όλα στο φως. Όταν η υπόθεση πήγε στη Βουλή, δημιουργήθηκε η επιτροπή και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ άρον άρον κλείνει τις εργασίες της και το θέμα επιστρέφει στη δικαιοσύνη. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν πάντα αλλά αποδίδονται όχι με τη Βουλή σε ρόλο εισαγγελέα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τα όσα γράφονται περί ακροδεξιών στοιχείων εντός της ΝΔ. «Εγώ είμαι ένας μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός και έχω στρέψει την ΝΔ στο μεσαίο χώρο. Προφανώς αυτό κάποιους ενοχλεί. Ακούω κάποιες σαχλαμάρες περί ακροδεξιών απόψεων μέσα στην ΝΔ. Ακούγονται διάφορες απόψεις, όπως είναι φυσικό, που δεν υιοθετούνται από όλα τα στελέχη αλλά έτσι είναι τα μεγάλα κόμματα. Συνεδριάζουν τα όργανα και λαμβάνουμε αποφάσεις που δεσμεύουν τους πάντες», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Για τα περί παραίτησης του Άδωνι Γεωργιάδη εξαιτίας της υπόθεσης novartis απάντησε πως όσοι ρωτούν πρέπει να είναι οι ίδιοι που ζητάνε την παραίτηση του κ. Στουρνάρα από την τράπεζα της Ελλάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είναι απολύτως ενωμένη και μπαίνει συντεταγμένη στην τελική φάση της εκλογικής μάχης, ενώ ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή.
«Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είναι άνθρωποι που τους συμβουλεύομαι αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Ρωτάω την γνώμη τους αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με ένα απόλυτο «όχι» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης στην ερώτηση για το αν θα μπορούσαν στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος να βρουν θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Η ΝΔ είναι ένα μετριοπαθές κόμμα που απορρίπτει κάθε μορφή ξενοφοβίας και ρατσισμού ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβρόσιου είναι μη αποδεκτές και δε πρέπει να γυρνάμε σε εποχές σκοταδισμού», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δε σχολιάζω τη δικαιοσύνη. Η ΝΔ έχει κάνε μία τεράστια προσπάθεια να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας. Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης και το πετύχαμε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Φωτογραφία Intime News