Την ντροπή που αισθάνθηκε εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, όταν κατά τη άφιξή του στη Γερμανία υποβλήθηκε σε έλεγχο διαβατηρίου. «Ντράπηκα ως Έλληνας όταν στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με πήγαν σε διαφορετικό χώρο ελέγχου, όπου περίμενα 20 λεπτά για τον έλεγχο διαβατηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες, με τίτλο «ευθύνη για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη» μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόντος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen, έστειλε μηνύματα στους ευρωπαίους εταίρους, με το βλέμμα στραμμένο στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.
«Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα νομίζουν ότι πρόκειται για φόρους και περικοπές. Πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν και να πείσουμε ότι είναι ελληνική ατζέντα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και τη δήλωση του πρωθυπουργού για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. «Το περασμένο Σάββατο σε δημόσια ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις δημοκρατίες οι πλειοψηφίες επιβάλλουν τις απόψεις τους στις μειοψηφίες. Είναι μία απαράδεκτη δήλωση. Δεν λειτουργούν έτσι οι δημοκρατίες. Τα δικαιώματα των μειοψηφιών πρέπει να προστατεύονται, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες μας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παρά την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα είναι πολύ υποστηρικτική στη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ένωση, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας με νόημα ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, σε σχέση και με το Brexit.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Για να λειτουργήσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ελέγχουμε και τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι κοινό αυτό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Υπάρχει η αίσθηση ότι οι ελίτ έχουν αποτύχει να βάλουν την ατζέντα και γι'' αυτό υπάρχει άνοδος του λαϊκισμού και του φονταμενταλισμού. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα είναι δική τους ιστορία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε στην τραπεζική ένωση, στην αξιοποίηση της ψηφιακής ευρωπαϊκής ατζέντας και στον κοινό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.
Γιάννης Τρουπής