Κυρ. Μητσοτάκης: Να υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής

Κυρ. Μητσοτάκης: Να υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Με την θέση ότι πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μεταφέρει στους κεντροδεξιούς ηγέτες της Ευρώπης την εικόνα που αντίκρισε κατά την επίσκεψή του στην Ειδομένη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απολύτως απαράδεκτη κατάσταση που «είναι ντροπή για την Ευρώπη και για τον πολιτισμένο κόσμο». "Γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης», όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά.

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη θα κινηθούν στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και συνιστά και το πλαίσιο της εντολής με την οποία μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Σταθερή θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, την οποία θα υπερασπιστεί στη διάρκεια των επαφών του στην βελγική πρωτεύουσα, είναι ότι πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να μην διαιωνιστεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και είναι αρνητική συνολικά για την Ευρώπη, πρωτίστως όμως για την Ελλάδα, η οποία βιώνει και την μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές, αλλά και από το εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της.

«Χωρίς απόφαση, η Ελλάδα θα παραμείνει με κλειστά σύνορα στο Βορρά και ανοιχτές τις εισροές μεταναστών και προσφύγων από την Ανατολή», σημείωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, δίνοντας το στίγμα της ανησυχίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στο ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μία ακόμη Σύνοδος χωρίς δεσμευτικές αποφάσεις κυρίως σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση προσφύγων στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η μη ανάληψη δεσμευτικών αποφάσεων είχε επισημανθεί από τη ΝΔ ως αρνητική εξέλιξη από την επομένη κιόλας της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει τότε μία σαφώς πιο συγκρατημένη στάση από την κυβέρνηση, η οποία υποστήριζε δια του Πρωθυπουργού ότι είχαν δημιουργηθεί τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Αντιθέτως η ΝΔ εμφανιζόταν πολύ πιο επιφυλακτική ενώ επισήμαινε εξαρχής πως η μη λήψη απόφασης είναι αρνητική εξέλιξη "διότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από την προσφυγική κρίση".

Οι εξελίξεις μεταξύ των δύο Συνόδων- με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων, αλλά και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργείται στην Ειδομένη- εκτιμάται πως έκαναν ακόμη δυσκολότερο το έργο της ελληνικής πλευράς. Και στη ΝΔ θεωρούν ότι δικαιώθηκε τόσο η επιφυλακτικότητα, όσο και η κριτική στάση που τήρησε απέναντι στους χειρισμούς του Πρωθυπουργού ακόμη και κατά τις πρώτες ώρες της διάχυτης ικανοποίησης από κυβερνητικής πλευράς.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης της ΝΔ προς τον Πρωθυπουργό αντί να μειωθεί, αυξήθηκε μετά την 7η Μαρτίου και τα όσα ακολούθησαν και έχουν κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ευθέως ότι δεν εμπιστεύεται την διαπραγματευτική ικανότητα του κ. Τσίπρα. Για τον οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει όλες αυτές τις ημέρες ότι πέρασε από κάτω τον χαμηλό πήχη που του ετέθη από το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν έκρυψε, μιλώντας χθες στον "Σκάι", την έντονη ανησυχία του για την σημερινή Σύνοδο. Ανησυχία που πηγάζει όχι μόνο από την επιφυλακτικότητά του απέναντι στις διαχειριστικές ικανότητες του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών- μόλις χθες ζήτησε παραίτηση του κ. Μουζάλα όχι μόνο για την χρήση του όρου "Μακεδονία¨ αλλά και επειδή θεωρεί ότι απέτυχε στη διαχείριση του μεταναστευτικού- αλλά και από τις μεγάλες απαιτήσεις που προβάλλει η Τουρκία. Και από την διαφαινόμενη προθυμία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να μπουν σε συζήτηση για την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων. Ακόμη και δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κρύψει προ ημερών, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, την ανησυχία του για την ευκολία με την οποία ικανοποιούνται από την Ευρώπη τουρκικά αιτήματα.

Εκείνο που επισημαίνουν βέβαια στην ΝΔ και αναμένεται να τονιστεί εκ νέου από τον κ. Μητσοτάκη είναι πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη. «Όμως, η συνεργασία με την Ε.Ε. δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη χρήση απειλών, ούτε στη χρήση τελεσιγράφων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος, δίνοντας το στίγμα αυτών που θα πει στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Πρόεδρος της ΝΔ. Παραμονές της αναχώρησής του για τις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την πλήρη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να μπαίνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα άσχετα με το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Πρόθεση του Προέδρου της ΝΔ είναι να εκφράσει τέλος και τον σοβαρό προβληματισμό του για την εικόνα που αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή την Ευρώπη. «Μια Ευρώπη με τραυματισμένη συνοχή. Μια Ευρώπη αμήχανη και ανίκανη, αυτή τη στιγμή, να δώσει αποτελεσματικές λύσεις στο μεγάλο προσφυγικό ζήτημα», όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Στο πλαίσιο αυτών των προβληματισμών θα εκφράσει και την ανησυχία που προκαλεί και στον ίδιο, όπως και σε όλους, "η άνοδος της επιρροής ακραίων και απροκάλυπτα αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ε.Ε".

Το έργο του Προέδρου της ΝΔ κάθε άλλο παρά εύκολο θα είναι πάντως, καθώς αρκετές πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν του ΕΛΚ έχουν υιοθετήσει σκληρές απόψεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε φραστική αντιπαράθεση με τον Αντικαγκελάριο της Αυστρίας, για τη στάση της οποίας ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε πραγματοποιήσει και "διάβημα διαμαρτυρίας" στην Αθήνα, ενώ έντονη είναι η κριτική που έχει ασκήσει και στον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Β. Όρμπαν.