«Είμαστε σε κρίσιμη φάση. Η κυβέρνηση ή θα κλείσει την 2η αξιολόγηση σύντομα ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν θα γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση και θα είναι εγκληματική επιλογή να μην κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Να αφήσει τη χώρα να σέρνεται, να πλησιάζουμε προς τον Ιούλιο και να φτάσουμε να ξαναζήσουμε το έργο του 2015».
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης FM 100, Focus FM και Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης με την κυβέρνηση. «Περιθώριο συνεννόησης με τον κ. Τσίπρα δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Την προσφέραμε τον Αύγουστο του 2015. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Αν αποφασίσει η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε σκληρά μέτρα, μόνη της θα πρέπει να τα ψηφίσει».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε ταυτόχρονα ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με μια κυβέρνηση που τορπιλiζει κάθε σημαντική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και οικοδομεί νέο πελατειακό κράτος».
Αναφερόμενος στα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές, τόνισε ότι αυτό γίνεται «επειδή δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα να κάνει τίποτα ουσιαστικό». Έκανε λόγο για «συνολική σκλήρυνση της στάσης των δανειστών» και τόνισε ότι «μας καταδιώκει η εικόνα μίας κυβέρνησης που από τη μία μιλά για μεταρρυθμίσεις και από την άλλη τις υπονομεύει στην πράξη».
Χαρακτήρισε υπερβολική την απαίτηση των δανειστών για μέτρα μετά το 2018, τονίζοντας ότι «δυστυχώς πληρώνουμε το τίμημα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα».
«Θα ήταν σε καλύτερη θέση αν είχε κλείσει τον πυρήνα της δεύτερης αξιολόγησης», σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το κόμμα του, ως κυβέρνηση, να έχει να αντιμετωπίσει μία σκληρή αντιπολίτευση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Τσίπρα, αφού έχει υποστεί μία δεινή ήττα, να ξανακάνει τα ίδια που έκανε το 2014. Θα ήταν αστείο και γραφικό».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε για μία ακόμη φορά ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες ακόμη και αν η ΝΔ έχει κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ ερωτηθείς ειδικά για ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράμμισε: «Ο κ. Βενιζέλος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Σε άλλο κόμμα. Δεν τίθεται κανένα θέμα συνεργασίας με τον κ. Βενιζέλο». Υπογράμμισε εξάλλου ότι δικός του στόχος είναι να γίνει πράξη «η ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ από κάτω προς τα πάνω».
«Δεν με ενδιαφέρει απλώς να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου»
Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε εκ νέου ως στόχο όχι απλά μία εκλογική νίκη της ΝΔ, αλλά μία επιτυχή διακυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.
«Δεν με ενδιαφέρει απλώς να μπω στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά πως θα βγω από εκεί. Όταν βγω η Ελλάδα να είναι διαφορετική. Να έχει βγει από τα μνημόνια. Και αυτό δεν θα γίνει με εκπτώσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε επίσης εκ νέου στην προτεραιότητα που θα δώσει στη στοχευμένη μείωση φόρων και διευκρίνισε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελούν οι επιχειρήσεις, ο ΕΝΦΙΑ και τα αγροτικά εφόδια.
Ερωτηθείς για τον δημόσιο τομέα διαβεβαίωσε πως για τον ίδιο η αξιολόγηση είναι μη διαπραγματεύσιμη και σημείωσε ότι δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών, ενώ πήρε αποστάσεις και από μορφές κινητοποιήσεων όπως το κλείσιμο των δρόμων, λέγοντας ότι δεν αποδέχεται λογικές μπλόκων, καθώς δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.
«Ψυχραιμία, αλλά και εθνική αυτοπεποίθηση» για τα εθνικά ζητήματα
Χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση, και δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι'' αυτό το θέμα, επισήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η ενημέρωση και οι συνεννοήσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης γίνονται με άλλους τρόπους, ενώ παρατήρησε πως το θέμα της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη.
«Η χώρα έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με σκηνικά κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο, τα οποία πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση. Δεν είναι η ώρα ούτε για μεγάλες κορόνες και πολλές φορές δεν είναι και οι δημόσιες δηλώσεις ο ενδεδειγμένος τρόπος να αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί προφανώς και σήμερα να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, το μήνυμα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες και στους άτυπους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ δύο χωρών που είναι καταδικασμένες από την ίδια τη γεωγραφία να συνυπάρχουν σε μια ευαίσθητη περιοχή» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο δημόσια για το ζήτημα αυτό. Θέλω απλά να πω ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν και επικοινωνίες ενημερωτικές, οι οποίες γίνονται και με εμένα και με στελέχη τα οποία χειρίζονται αυτούς τους τομείς, οι οποίες δεν ανακοινώνονται. Δεν αισθάνομαι ότι είμαστε σε κενό ενημέρωσης. Το ζήτημα της μη έκδοσης των "8" είναι ένα ζήτημα που αφορά το κράτος δικαίου και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα που αφορά την εξωτερική πολιτική. Η ελληνική Δικαιοσύνη δρα ανεξάρτητα, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος με θεσμούς και με αρχές και αυτές οι αρχές, αυτοί οι θεσμοί, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Από εκεί και πέρα θέλω να θυμίσω ότι η συμφωνία την οποία έχει κάνει η Τουρκία (σ.σ. για το προσφυγικό) δεν είναι μόνο με την Ελλάδα. Είναι συνολικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια συμφωνία η οποία έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Τουρκία. Είναι μια συμφωνία, η οποία δρομολογήθηκε σε μια κατάσταση έκτακτης κρίσης, ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έχει μερικώς δουλέψει κι ένας από τους λόγους που η συμφωνία δεν δουλεύει, όπως θα έπρεπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας, να μπορεί να επεξεργάζεται με ταχύτητα αιτήσεις ασύλου, ώστε αυτοί τελικά που δεν απολαμβάνουν του προνομίου του ασύλου να επιστρέφονται στην Τουρκία».
Σε ερώτηση για τον ισχυρισμό του προέδρου της Τουρκίας Erdogan ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί πως σε 15 μέρες θα είχε λύσει το θέμα με τους "8" στρατιωτικούς ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός, κατ΄ ιδίαν, έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ότι το ζήτημα αυτό θα λυθεί, όταν το ζήτημα αυτό αφορά αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συμφωνία που έχει κάνει η Τουρκία είναι συνολικά με την ΕΕ και έχει και οικονομικό αντικείμενο. «Δρομολογήθηκε ως ένα αναγκαίο εργαλείο για να σταματήσουν οι εισροές προς την Ελλάδα. ''Ενας λόγος που δεν δουλεύει έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Υπάρχει τεράστια διαχειριστική ανικανότητα συνολικά στο θέμα του προσφυγικού» τόνισε υπενθυμίζοντας καταγγελίες για κακοδιαχείριση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη στις 3 Φεβρουαρίου