Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στη Washington Post, με αφορμή την παρουσία του στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι «πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης».
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός περιγράφει ως νο1 στόχο του την οικονομία και την ανάγκη για δημιουργία θέσεων εργασίας. «Στόχος μου είναι να κάνω την Ελλάδα το succes story της Ευρωζώνης», δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα σημειώνει πως προχωρά η προσπάθεια για μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνει τα σχέδια για φοροελαφρύνσεις και ειδικά για μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 24% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 10%, ενώ σημειώνει πως για να διευρύνει κανείς τη φορολογική βάση, πρέπει να πολεμήσει την φοροδιαφυγή.
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζει την ελπίδα του για ανάπτυξη έως 3% το 2020 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα στο προσεχές μέλλον.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το προσφυγικό ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τάσσεται υπέρ των αλλαγών της συνθήκης του Δουβλίνου υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ξανά ένα μεγάλο προσφυγικό πρόβλημα».
Μιλώντας για τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε: «αν θέλει να έχει μια ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη ο καλύτερος τρόπος είναι να μην απειλεί ότι θα της στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να κάνεις συμφωνίες με την Ευρώπη ή με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Χρειάζεται την οικονομική στήριξη. Έχει στη χώρα του μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι απειλών και χρήσης αθώων ανθρώπων ως αντίβαρο για να πετύχει κανείς μια καλύτερη συμφωνία».
«Η λύση για το θέμα των προσφύγων στην Τουρκία είναι να δοθούν στη χώρα περισσότερα χρήματα. Ελπίζω ότι κάποτε ο πόλεμος θα τελειώσεις και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να υπάρξει καταμερισμός των βαρών», συμπληρώνει ο πρωθυπουργός ο οποίος κάνει λόγο για 70.000 πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος.
Για τις υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. «Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ήταν προς όφελος όλων να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση της κατάστασης» αναφέρει, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις γεωτρήσεις των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ κάνει λόγο για ξεκάθαρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Στέλνουν υποστηρικτικά πλοία και υπάρχουν και τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Total και η Exxon έχουν δικαιώματα έρευνας στην κυπριακή ΑΟΖ. Τελικά θα καταλήξει σε ένα παιχνίδι διπλωματίας με ρίσκο στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται με πολύ επιθετικό τρόπο τον τελευταίο χρόνο. Δεν αναγνωρίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε το δίκαιο της θάλασσας» σημειώνει.