Προτεραιότητα την ευημερία του λαού με πράσινο πρόσημο έθεσε για την κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι με το παρών σχέδιο νόμου μπαίνει ένα τέλος στην Ελλάδα των βόθρων, των μπάζων και των χωματερών, ενώ χαρακτήρισε άδικη την κριτική τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, άλλωστε, «το μέλλον της πατρίδας μας συνδέεται απόλυτα με την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Η Ελλάδα, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες, καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να διαχειριστεί τη μεγάλη κρίση της κλιματικές αλλαγής».
Απαντώντας, δε, στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν επί της αρχής υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφωνία σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις. «Θα ήθελα όταν γίνεται κριτική σε αυτή την αίθουσα να μην θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαιτερότητα. Η αντιπολίτευση να μας υποδείξει σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται κάτι διαφορετικό στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων», είπε.
Υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει «στους στόχους για το 2020 ως προς τη μείωση εκπομπών αερίου θερμοκηπίου», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την περαιτέρω διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Οργανώνουμε απόσυρση μεγάλων λιγνιτικών μονάδων νωρίτερα και μεθοδικότερα από κράτη ισχυρότερα όπως η Γερμανία», σημείωσε. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η συνολική προστασία φυσικού περιβάλλοντος με αναδιάρθρωση όλων των φορέων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
«Με οριστική αποσαφήνιση του καθεστώτος στις περιοχές Natura και με νέους δασικούς χάρτες», είπε. Σχετικά με τις περιβαλλοντικές άδειες σημείωσε ότι η χώρα εναρμονίζεται εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες: «Αν μια άδεια καθυστερεί πάνω από 3 μήνες θα αναλαμβάνει το κεντρικό συμβούλιο».
«Αυτό που κάνουμε στο πεδίο των αδειοδοτήσεων δεν είναι να κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική μας συνείδηση», τόνισε και ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα για τις προστατευόμενες περιοχές Natura κατ΄απαίτηση πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο βάζει επίσης μια τάξη στο θολό τοπίο των δασικών χαρτών, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο αντίπαλος της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι συχνά ένας και κοινός: η φοβική γραφειοκρατία.