Του Απόστολου Χονδρόπουλου
"Παράσταση'', "φαρσοκωμωδία", "παρωδία", είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που συναντά κανείς τις τελευταίες ημέρες τόσο στο περιεχόμενο των ανακοινώσεων της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στη φρασεολογία με την οποία κορυφαία στελέχη της περιγράφουν τα κυβερνητικά πεπραγμένα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει ημέρα με την ημέρα τους αντιπολιτευτικούς τόνους, οι οποίοι αναμένεται να χτυπήσουν "κόκκινο" σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, που θα ανοίξει τις πύλες του το 10ο Τακτικό Συνέδριο. Από το βήμα του αναμένεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κορυφώσει πλέον την αντιπολιτευτική του ρητορική με επίκεντρο πάντοτε το αίτημα για εκλογές και για "πολιτική αλλαγή". Μία "πολιτική αλλαγή" που, όπως είπε, "θα αποτελέσει λύτρωση για την Ελλάδα".
Η προσπάθεια ενίσχυσης του εκλογικού αιτήματος είναι διαρκής από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία αξιοποιεί και κάθε ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση, είτε με χειρισμούς είτε με δηλώσεις στελεχών της, προκειμένου να επιχειρηματολογεί με αυξανόμενη ένταση για την αναγκαιότητα αποχώρησης της σημερινής κυβέρνησης το ταχύτερο. Μετά την αντιπαράθεση της περασμένης εβδομάδας με το ΔΝΤ, που όπως τονίζει η ΝΔ αποδυνάμωσε τελικά τη θέση και την αξιοπιστία της χώρας, ενώ ενίσχυσε αντίθετα το ρόλο του Ταμείου στο πρόγραμμα, ήρθαν και όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο. Όχι μόνο οι δηλώσεις Δρίτσα σχετικά με τον ΟΛΠ που αποτέλεσαν και την αφορμή για τον χαρακτηρισμό "φαρσοκωμωδία", αλλά και το "επικίνδυνο γεγονός" στην Ειδομένη που έκανε τον εκπρόσωπο της ΝΔ να διερωτάται δημοσίως "που είναι η κυβέρνηση; Υπάρχει;".
"Οι εξελίξεις έχουν πάρει δραματική τροπή. Η χώρα βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις διάλυσης και παρακμής", ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε την Δευτέρα ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
"Οχι στα διχαστικά διλήμματα"
Μέσα στο περιβάλλον αυτής της πολύ σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση διακρίνει πάντως κανείς και μία προσπάθεια εκ μέρους του Προέδρου της ΝΔ να αναπτύσσει και μία ενωτική ρητορική, την οποία επιχειρεί να αντιπαραβάλλει στην δημιουργία "τεχνητών διχαστικών διλημμάτων" που η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει ως τακτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ταξίδι στην Νέα Υόρκη και οι επαφές με την Ομογένεια αποτέλεσαν μία ευκαιρία για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρήσει με μεγαλύτερη ένταση να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα, τονίζοντας πως "η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει ενωμένη, μακριά από το διχαστικό λόγο".
"Δεν χρειαζόμαστε ψεύτικα διλήμματα. Εμείς, αυτοί. Αυτά τα διλήμματα είναι τελείως ξεπερασμένα. Πάνω απ'' όλα πρέπει οι Έλληνες, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές τους, να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένοι, για την επίτευξη του κοινού σκοπού, που δεν μπορεί να είναι σήμερα άλλος από την οικονομική ανάκαμψη και την την έξοδο από τα Μνημόνια", τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ μετά την παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, την οποία παρακολούθησε ως "τελετάρχης", προσκεκλημένος της Ομογένειας
"Οι δυνατότητες ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές"
Όσοι πηγαίνουν πέρα από την πολύ αυστηρή ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Πρόεδρος της ΝΔ και το σκληρό περιεχόμενο των ανακοινώσεων της ΝΔ που όλες συγκλίνουν πλέον στο αίτημα να φύγει η κυβέρνηση λόγω της ζημιάς που προκαλεί στη χώρα, θα διακρίνουν πάντως και μια προσπάθεια της ηγεσίας της να αρχίσει να επικοινωνεί και μια θετική προοπτική για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία. Προοπτική που η συνδέει φυσικά με τις εκλογές και την αλλαγή πολιτικής και επιχειρεί με αυτήν να απαντήσει και σε ένα μείζον ζήτημα που εντοπίζει στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας και έχει να κάνει με τις ενδείξεις εμπέδωσης μίας αίσθησης "απόλυτης αβεβαιότητας και παραίτησης", όπως την έχει περιγράψει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Έτσι, τα μηνύματα που έστειλε τις τελευταίες ημέρες προς την κατεύθυνση της... ελπίδας ήταν πολλαπλά: "Η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα και από την πολιτική θα λυθεί. Ανησυχώ για το παρόν αλλά είμαι αισιόδοξος για το μέλλον καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει το τιμόνι της χώρας και να την οδηγήσει με αποφασιστικότητα στην ανάπτυξη την πρόοδο και την ευημερία", δήλωσε στον "Εθνικό Κήρυκα", λίγο πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.
"Χρειάζεται επειγόντως μια νέα κυβέρνηση που θα σπεύσει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική οικονομία", πρόσθεσε. "Τα εργαλεία υπάρχουν αλλά παραμένουν αδρανοποιημένα. Εμείς πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα προέλθει από την αγορά. Η διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι στο πολιτικό μας DNA. Είμαι βέβαιος για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που θα επέλθει από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας... Οι δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας είναι συμπιεσμένες αλλά παραμένουν ισχυρές".
"Η Ελλάδα παραμένει ένας τόπος που μπορεί να προσφέρει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και βέβαια μία κυβέρνηση που να αγκαλιάζει τους επενδυτές και να επιζητά τις ξένες επενδύσεις, είτε αυτές προέρχονται από ομογενείς είτε από ξένους επενδυτές", τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Cosmos 91,5» της Νέας Υόρκης.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει τη Δευτέρα σε ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, το Council on Foreign Relations, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο και με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Mike Bloomberg.