Τη μείωση ενοικίου κατά 80% για πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία του κορονοϊού εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2021. Το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, ενώ αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%.
Το μέτρο, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, αφορά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.
Στο μέτωπο των επενδύσεων κατέγραψε μια σειρά από τελευταίες κινήσεις εκ μέρους των Microsoft, Pfizer, είπε ότι αύριο θα ανακοινωθεί μια ακόμη, που αφορά την δραστηριοποίηση στην Ελλάδα μεγάλης εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ενώ είπε ότι υπάρχουν για πρώτη φορά ενδείξεις αντιστροφής του brain drain. « Είναι τυχαίες οι επενδύσεις της Pfizer και της Microsoft; Τα βιογραφικά που εξετάζει η Pfizer δείχνουν ότι υπάρχει θέληση επιστροφής στην Ελλάδα από έλληνες του εξωτερικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε λίγες ημέρες υπογράφεται η συμφωνία για τα Rafale
Ζήτημα ημερών αποτελεί η υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale από την Γαλλία, όπως εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, από φρεγάτες, επιθετικά ελικόπτερα, drones, αναβάθμιση αεροσκαφών F-16, ανανέωση εξοπλισμού όλων των κλάδων, ενώ 15.000 επαγγελματίες θα ενισχύσουν το έμψυχο υλικό όλων των κλάδων σε βάθος 5ετίας. Στο μέτωπο των στρατιωτικών δαπανών, ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες 5,5 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2019, καθώς επίσης κατά 870 εκατ ευρώ η αύξηση των αμοιβών των στελεχών μας.
«Ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει, πηγαίνοντας κόντρα στην παράδοση μέσα σε αυτή την αίθουσα, την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ποια εξήγηση δίνετε σε αυτό; Επικράτησαν στο ΣΥΡΙΖΧΑ οι αριστερές φωνές και από την άλλη η αδράνεια στα εθνικά θέματα ; Πατριωτισμός με ξένα κόλλυβα, έτσι λέγεται αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Tο εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής»
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναφορά στον προϋπολογισμού, όπως τη διατύπωσε το 1864 ο Ιωάννης Σούτσος στο «Εγχειρίδιο Δημοσιολογίας». «Τα δημόσια χρήματα εκπέμπονται εκ των σπλάχνων του έθνους και αναδιανέμοντας…», είπε τονίζοντας ότι «για μας, είναι κεντρική επιλογή αυτής της παράταξης η μείωση των ανισοτήτων».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο προϋπολογισμός του 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μία στο πρώτο τρίμηνο, επισημαίνοντας ότι θα επεκταθεί η στήριξη για όσο είναι αναγκαίο, με μέτρα ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν το 2020. «Προωθούνται οι τομές εκείνες που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης», εκτίμησε, τονίζοντας πως «το εμβόλιο είναι το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της μετά-covid εποχής και σ' αυτές τις συνθήκες είναι προσαρμοσμένος ο προϋπολογισμός. Ο οποίος συντάχθηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με αβέβαια στοιχεία και το τέλος της κρίσης άγνωστο, αλλά είναι σαφής και ειλικρινής».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η ζήτηση, οι επενδύσεις και η απασχόληση και προωθεί την επανεκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας το σύνολο των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων».
Ανέφερε δε ότι αποτελεί μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους, διότι η εκτέλεσή του συναρτάται από την ακριβή διάρκεια της πανδημίας. Και συμπλήρωσε ότι εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο - ύψους 23,2 δισ. ευρώ -, τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας.
Θωράκιση του ΕΣΥ
Σχετικά με τη θωράκιση του ΕΣΥ, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 7.000 προσλήψεις έως σήμερα και την αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ σε 1.322 και επισήμανε τις δράσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους 500.000 δικαιούχους που είδαν το Δεκέμβριο να διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή τους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά τους και την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Υπογράμμισε δε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης ήταν να διασωθούν οι θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε το πρόγραμμα που είχε εξαρχής, με μειώσεις φόρων και εισφορών.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα: «Το περίφημο "μαξιλάρι" του ΣΥΡΙΖΑ έχει μοναδική του χρησιμότητα ν' αποκοιμίζει την κοινή γνώμη. Πρόσφατα, τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015-2018 αναθεωρήθηκαν και αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφήσει το δημόσιο πλούτο με 5 δισ. ευρώ λιγότερα. Η απάντησή μας είναι η νέα αξιοπιστία της οικονομίας. Από τότε άνοιξε ο δρόμος του ευνοϊκού δανεισμού. Σας ακούγαμε να μιλάτε για "ύφεση Μητσοτάκη" και να επικαλείστε προσωρινά στοιχεία του δ' τριμήνου του '19 και α' του '20 για να ισχυριστείτε το παράλογο ότι η χώρα βρισκόταν σε ύφεση πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Είναι παντελώς ανακριβές και δεν είχατε το θάρρος να πείτε μια συγγνώμη για όσα λέγατε. Αυτή είναι λοιπόν η εθνική ήττα της χώρας, προϊόν των δικών σας χειρισμών το α' εξάμηνο του '15», κατέληξε.