Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η φιλοδοξία της νέας ηγεσίας να διαμορφώσει ένα νέο πρόσωπο για τη ΝΔ περνά μέσα από σειρά διαδικασιών και πρωτοβουλιών. Η οργανωτική ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του κόμματος συνδέεται με το Τακτικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από 22 έως 24 Απριλίου και θα έχει στο επίκεντρό του το νέο καταστατικό στο οποίο επιδιώκεται να αποτυπωθεί η υπέρβαση των εσωκομματικών «φεουδαρχικών δομών» για τις οποίες είχε μιλήσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα.
Η προγραμματική επάρκεια συνδέεται με τη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος που έχει ήδη ξεκινήσει με την προσδοκία εκ μέρους της ηγεσίας να καταλήξει σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που «θα οδηγήσει στη μεταμνημονιακή» Ελλάδα, όπως έχει τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ανανέωση συνιστά διακηρυγμένο στόχο που εκ των πραγμάτων θα υλοποιείται βήμα-βήμα, με πρώτο σταθμό ενδεχομένως τη σύνθεση των νέων συλλογικών οργάνων που θα προκύψουν από το συνέδριο. Αλλά με κρίσιμη καμπή την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές- εάν δεν υπάρξουν φυσικά πολιτικές εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα- στα οποία φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να έχει σημαντική παρουσία μία νέα γενιά στελεχών που σήμερα δεν διαθέτουν ευρύτερη αναγνωρισιμότητα. Και η εικόνα της «επόμενης ημέρας» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνεται από την οικονομική εξυγίανση της ίδιας της ΝΔ, η οποία αποτελεί και το αντικείμενο των ανακοινώσεων που θα κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ παρουσιάζει στις 11 το πρωί το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ προβάλλοντας ως λέξη-κλειδί την «διαφάνεια». «Με διαφάνεια, κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προαναγγελία της σημερινής εκδήλωσης.
«Η προτεραιότητα της διαφάνειας αφορά και το δικό μας σπίτι, το κόμμα μας», είχε τόνισε απευθυνόμενος και στους βουλευτές της ΝΔ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ. Για τον Πρόεδρο της ΝΔ το να τακτοποιήσει το κόμμα του τα οίκου του συνιστά και ζήτημα συμβολικού μηνύματος προς την ελληνική κοινωνία σχετικά με την ικανότητα και την αποφασιστικότητα της ΝΔ να διαχειριστεί τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. «Εξυγιαίνουμε με γρήγορα βήματα την οικονομική κατάσταση της ΝΔ και βάζουμε τάξη στα του οίκου μας και αυτό οι πολίτες αρχίζουν να το συνειδητοποιούν», είχε υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της ΚΟ. Από το βήμα της μάλιστα υπογράμμισε ότι την προσπάθεια αυτή «δεν πρόκειται να τη διαβάλει- πόσο μάλλον να την αναστείλει- καμιά άσφαιρη ντουφεκιά, από έναν καλολαδωμένο μηχανισμό προπαγάνδας της κυβέρνησης».
Πρώτο βήμα του σχεδίου μείωσης των δαπανών αποτελεί και η ανακοινωθείσα μεταφορά των γραφείων από το κτίριο της λεωφόρου Συγγρού, το οποίο κόστιζε 95.000 το μήνα, σε κτίριο επί της οδού Πειραιώς, στο Μοσχάτο, όπου το ενοίκιο θα ανέρχεται σε 9.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε 60-70% υπολογίζεται και η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος. Στη ΝΔ θα δημιουργηθεί ένα «πιο λιτό οργανόγραμμα» που θα επεκτείνεται σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες του κόμματος. Αναμένεται επίσης να ξεκινήσει και οικονομική εξόρμηση για την οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει, μιλώντας σε παλαιότερη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, ότι «θα ζητηθούν λίγα από πολλούς», ενώ θα υπάρξει και μείωση προσωπικού του κόμματος.
Ο κεντρικός στόχος που έχει τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήδη από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, είναι να καταστεί δυνατό να φθάσει η ΝΔ να βασίζεται στο μέλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ή ακόμα και σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία, όπως έχει τονίσει, θα γίνεται «με κανόνες απόλυτης διαφάνειας». Αν συμβεί αυτό ο ίδιος έχει πει ότι ενδεχομένως να κατευθυνθεί προς την εξόφληση οφειλών του κόμματος ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από το 60% της κρατικής χρηματοδότησης (η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 1/10 εκείνης του 2009) που κατευθύνεται σήμερα στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων και οφειλών.
Το σκέλος της χρηματοδότησης υπάρχει και στην εν εξελίξει προσυνεδριακή διαβούλευση για το καταστατικό, στο πλαίσιο της οποίας τα μέλη του κόμματος καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: Το πρώτο αφορά στο εάν θεωρούν ότι το ύψος της ετήσιας συνδρομής των μελών προς το ταμείο της ΝΔ θα πρέπει να είναι α) «λιγότερα από 10 ευρώ», β)«10 έως 20 ευρώ», γ) «περισσότερα από 20 ευρώ», δ) « δεν πρέπει να καταβάλουν καθόλου συνδρομή»; Και επίσης εάν συμφωνούν ή όχι η ιδιωτική χρηματοδότηση της ΝΔ να είναι απόλυτα διαφανής και επώνυμη.