Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Ήρθε η ώρα να αναμετρηθούμε με την Ιστορία». Με την φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του, έχοντας προηγουμένως προαναγγείλει ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το Σκοπιανό.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «θεσμικό εκτροχιασμό», από την στιγμή που υπό τις παρούσες συνθήκες η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
«Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Το μέλλον δεν μπορεί να υποθηκευτεί από μια κακή συμφωνία. Είναι ανέντιμο να παραδίδει η κυβέρνηση τη χώρα, προκειμένου εσείς να μην παραδώσετε την εξουσία», τόνισε, εξηγώντας τους λόγους που τον οδηγούν στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας.
Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να την μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης, όπως έκαναν όλοι οι προκάτοχοι του Αλ. Τσίπρα, «για να δούμε επιτέλους αν υπάρχουν 154 βουλευτές πρόθυμοι να πουν «ναι» στην υπογραφή που ετοιμάζεστε να βάλετε την Κυριακή στις Πρέσπες».
Συνεχίζοντας ο Κυρ. Μητσοτάκης διαπίστωσε ότι υπάρχει δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση, καθώς ο Πάνος Καμμένος «διαφωνεί με προκλητικό τρόπο». «Οι λαϊκές αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται και καταγράφεται μια δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με τρόπο ανοιχτό. Ετοιμάζεται ο Α. Τσίπρας να υπογράψει την Κυριακή μια συμφωνία χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να έχει ομόθυμη στήριξη υπουργικού του συμβουλίου που δεν συνεδρίασε καν. Πού τη συζητήσατε την συμφωνία, στο υπουργικό ή στην Κουμουνδούρου με συντρόφους σας που ήθελαν το Μακεδονία σκέτο;», αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, μίλησε για μια κακή συμφωνία, από την στιγμή που η χώρα μας αποδέχεται την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. «Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι δημιουργεί τετελεσμένα. «Η παραχώρηση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας συνιστά μη αποδεκτή υποχώρηση αλλά…ακόμα και γι' αυτό είπατε ψέματα», τόνισε, εξηγώντας ότι λείπε το περίφημο Severna.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλες πληγές αφού έχουμε αρκετές να επουλώσουμε. «Θα συμβάλλουμε στη διαφύλαξη της ενότητας. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα. Δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς για να διχάσουμε τους Έλληνες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έκανε λόγο για πρωτοφανή συγκυρία, «την ίδια ώρα που συζητάμε 4ο μνημόνιο, ο Αλ. Τσίπρα να δεσμεύει τη χώρα σε πλαίσιο που δημιουργεί τετελεσμένα και πολύ δύσκολα θα αλλάξει. «Δεν είναι τυχαίο, είναι συνειδητή επιλογή για να στρέψετε τα φώτα μακριά από τα μέτρα, για να διχάσετε τη χώρα», τόνισε και μίλησε για βαριά εθνική υποχώρηση σε εθνικά θέματα. Μάλιστα, αρνείται -όπως είπε- να πιστέψει ότι ο Τσίπρας ανταλλάσσει το όνομα «με μεγαλύτερη κατανόηση των εταίρων στην οικονομία».
Την ίδια ώρα, στηλίτευσε την επιλογή Τσίπρα στη χθεσινή συνέντευξη να αναφερθεί στον Κώστα Καραμανλή. «Ξέρετε έρχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Και άκουσα τον Τσίπρα να πλέκει το εγκώμιο του Καραμανλή για τους χειρισμούς του στο Βουκουρέστι. Εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι εσείς λέτε ναι. Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις αλλά σημασία έχει αυτό που συμφέρει την πατρίδα μας», επισήμανε.
«Υπογράφετε 4ο μνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα»
Το πολυνομοσχέδιο αποτελεί ουσιαστικά ένα τέταρτο Μνημόνιο, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. «Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σήμερα υπογράφει το 4ο μνημόνιο που δεσμεύει την χώρα για πολλά χρόνια. Μειώνει συντάξεις και μισθούς, αυξάνει τις εισφορές, αυξάνει τον ΦΠΑ και όλα αυτά πέφτουν σε μια κοινωνία τραυματισμένη», τόνισε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη και επιτέθηκε με τρόπο ταξικό στο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, στο εισόδημα της μεσαίας τάξης.
Επιπροσθέτως, ανέλυσε τι πραγματικά φέρνει στην Ελληνική κοινωνία το πολυνομοσχέδιο. «Θα σας πούμε την αλήθεια που εσείς προσπαθείτε να κρύψετε. Για να δούμε ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως και δύο συντάξεις, 500.000 συνταξιούχοι του δημοσίου θα χτυπηθούν τριπλά. Δεύτερον χαμηλόμισθοι. Το αφορολόγητο για αγρότες μισθωτούς και συνταξιούχους μειώνεται στα 5680 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά επί δικών σας ημερών θα πληρώσουν φόρο συμπολίτες που τα βγάζουν πέρα με 500 ευρώ. Αυτή είναι δήθεν ευαισθησία της αριστεράς στους αδύναμους. ΕΝΦΙΑ: Ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες θα επιβαρυνθούν. Εσείς που τον καταργούσατε τον αυξάνεται», επεσήμανε.