Σε κοινοβουλευτική ρελάνς προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει, όπως ερμηνεύθηκε, μια παρότρυνση προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Εάν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, καταθέστε τώρα πρόταση δυσπιστίας. Τώρα, σηκωθείτε στο βήμα και καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε όλοι μαζί να μετρηθούμε. Αν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός ο οποίος επιμένει να ρητορεύει μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», ήταν η πρόκληση – πρόσκληση με την οποία ο πρωθυπουργός απάντηση στην ενέργεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετώντας το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσε: «Θα σας περιμένω, λοιπόν. Μακάρι να την καταθέσετε και μακάρι να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών και θα ξαναβρείτε 157 Βουλευτές «μπετόν αρμέ», μέχρι να πάμε στις επόμενες εκλογές».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα της γενικής εξαίρεσης των πολιτικών από τις επισυνδέσεις. Όπως εξήγησε: “Κανείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής ότι ένα πολτικό πρόσωπο ή δημοσιογράφος ή επιχειρηματίας ή διπλωμάτης ή στρατιωτικός δε μπορεί να λειτουργεί επί ζημία της εθνικής ασφάλειας. Κατεξοχήν τα ρήγματα της εθνικής ασφάλεια από τέτοιους προκαλούνται”. Σημείωσε ωστόσο ότι για αυτή την κατηγορία θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες δικλείδες και αυστηρότερα φίλτρα: “Εγώ πρώτος δέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη δεν υπήρχε αυτό το φίλτρο”.
Στην εντεινόμενη πίεση να δημοσιοποιήσει τον λόγο πάνω στον οποίο ενεργοποιήθηκε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε: “Με ρωτήσατε γιατί παρακολουθείτο ο κ.Ανδρουλάκης., Είναι μία ερώτηση που δε μπορώ να απαντήσω. Γνωρίζετε ότι αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ.Ανδρουλάκης μέσα από απόρρητη διαδικασία ενημέρωσης. Και ρωτώ κ. Κατρίνη, γιατί δεν πάει ο κ.Ανδρουλάκης να ενημερωθεί;”
Επανέλαβε η διαδικασία ήταν μία νόμιμη διαδικασία νόμιμη αλλά σημείωσε ότι κατά την εκτίμηση μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολουθηση Ανδρουλάκη, που όπως υπογράμμισε οδήγησαν στην απομάκρυνση του διοικητή της ΕΥΠ και στου Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού. « Ο πρωθυπουργός όμως δεν ενημερώνεται απο πριν. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, για αυτό και παρενέβην. Οι συγκεκριμένοι λόγοι της παρακολούθησης θα μπορούν να αναζητηθούν και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μαζί με την εξεταστική όπου θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Κλιμακώνοντας την πίεση προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε εμφατικά: «Αλήθεια, κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο, κανέναν επιχειρηματία; Εάν το διαβεβαιώσετε και το κάνετε θα έχετε παρανομήσει, διότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει ποιον «ακούει» η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Κανείς. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εγώ δεν γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Δεν το γνωρίζω».
Προανάφερε δε: «Εγώ κοίταξα τον ελληνικό λαό στα μάτια και τον διαβεβαίωσα ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για την παρακολούθηση, όχι του Νίκου Ανδρουλάκη, κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός δημοσιογράφου. Άρα θα πιστέψουν ή εσάς, ή εμένα. Αλλά θα λάβουν υπόψη τους και κάποια πραγματικά δεδομένα και θα συγκρίνουν εδώ πορείες και διαδρομές πολιτικές». Βρίσκοντας πάτημα στην περίεργη τοποθέτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 σημείωσε: «Διότι, ο κ. Βαρουφάκης τα μπαλαμούτιασε λίγο στην τοποθέτησή του, πλην όμως ήταν σαφής σε αυτά τα οποία είπε για το ρόλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αλλά μας είπε σήμερα, ότι εσείς δεν «ακούγατε» κανέναν, λέει, πολιτικό, δημοσιογράφο, επιχειρηματία».
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα προανήγγειλε ότι στην εξεταστική θα κληθούν και οι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Τσίπρα- Καμμένου και Σαμαρά- Βενιζέλου.