Κυρ. Μητσοτάκης: Η πρακτική της τυφλής βίας λέγεται φασισμός 

Κυρ. Μητσοτάκης: Η πρακτική της τυφλής βίας λέγεται φασισμός 

Με αναφορά στον βανδαλισμό του μνημείου για τους τρεις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Marfin ξεκίνησε την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τις πορείες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας. Μάλιστα βανδάλισαν και το μνημείο της Marfin. Αφαιρώντας και το θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατία. Τα λόγια περιττεύουν γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους . Την μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν τους κάνονες που διέπουν την οργάνωσή της. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας λέγεται φασισμός. Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος της διαδήλωσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο το δικαίωμα του συνέρχεστε είναι απόλυτα προστατευμένο, αφού το  κατοχυρώνει το Σύνταγμα εδώ και ενάμισι αιώνα. 

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το καθεστώς των συγκεντρώσεων, πορειών και συγκεντρώσεων διέπεται από 3 νομοθετήματα της δικτατορίαςμ τα οποία όπως σημείωσε κανείς δεν τόλμησε να τα απενεργοποιήσει. «Το κενό μετατράπηκε σε άρρηκτο ταμπού που κάποιοι κάλυπταν κατά το δοκούν», επισήμανε και μίλησε για την αντίφαση οι διαδηλωτές να συμμετέχουν σε μια πορεία υπό την ισχύ χουντικών διαταγμάτων. 

Ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πάτησε πάνω στα χουντικά διατάγματα για να διατάξει την διάλυση συγκεντρώσεων. «Στον σύριζα ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το χουντικό πλαίσιο για να απαγορέυσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας σας. Το κάνατε με διαμαρτυρία αστυνομικών με συγκέντρωση Κούρδων και με άλλη διαμαρτυρία, πατώντας σε χουντικά νομοθετήματα», σημείωσε. 

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα που παρατηρούνται με μικρές ομάδες να κλείνουν τους δρόμους εξήγησε ότι τέτοια περιστατικά αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. «Το κέντρο είναι απροσπέλαστο. Πολιορκημένοι πολίτες και άδεια καταστήματα. Μοναδικοί ψύχραιμοι κάποιοι τουρίστες που βλέπουν το άγνωστο για τις χώρες του θέαμα», τόνισε ενώ υπογράμμισε ότι σπάνια γίνονται γνωστά τα αιτήματά των διαδηλωτών γιατί όταν κλείνει κανείς δεν βλέπει τον διαμαρτυρόμενο που περπατάει σε κλειστό δρόμο. «Συγκεντρώνουν τελικά την οργή των Ελλήνων πολιτών. Όλοι χάνουν

και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι εκδηλώσεις γίνονται άλλοθι και μετεξελίσσονται σε επιθέσεις», προσέθεσε με νόημα. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι οι νέες διατάξεις δεν αφορούν τις καθιέρωνες μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες. Αντιθέτως, «θέτει ένα πλαίσιο για το πως θα πραγματοποιούνται οι δεκάδες μικρές διαδηλώσεις». «Ζημιώνεται ή όχι ο διαδηλωτής αν περιοριστεί σε μια λωρίδα. Θα ήθελα να μου απαντήσετε με ένα ναι ή ένα όχι. Να βρούμε μια χρυσή τομή. Η πραγματικότητα είναι  ότι μικρές πορείες γίνονται καταχρηστικές όταν διακόπτεται η κυκλοφορία σε όλη την πόλη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Υπενθύμισε, δε, ότι με τις βελτιώσεις του Μ. Χρυσοχοίδη  για να διαλυθεί μια πορεία θα πρέπει να παρίσταται εισαγγελέας πρωτοδικών. «Η διάλυση μιας συγκέντρωσης αποτελεί το έσχατο μέτρο και μόνο αν τελούνται αξιόποινες πράξεις ή απειλείται η ζωή και η σωματική ακεραιότητα θα επεμβαίνει η αστυνομία», είπε και έστειλε μήνυμα προς τις αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο για την οικειοθελή αποχώρηση των διαδηλωτών. 

«Κάποιοι εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός φωτογράφισε τις ανοιχτές υποθέσεις του Ν. Παππά με τον Χ. Καλογρίτσα και τον Σ. Μιωνή. «Επιστρέφω τη θρασύτατη κριτική περί αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων από εκείνους που συστηματικά αποδόμησαν τους θεσμούς. Αυτούς που εξύφαιναν μηχανορραφίες στα υπόγεια των μαγαζιών τους», είπε με νόημα.