Το Brexit και το κύμα της πολιτικής της «μετά-αλήθειας» στην Ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν κάνει απόλυτα σαφές ότι υπάρχει μια βαθιά αποσύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών και Ευρωπαϊκών ελίτ, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του σε ομιλία του καθηγητή κ. Niall Ferguson, στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού είναι σε άνοδο, ενώ τα παραδοσιακά κόμματα του κατεστημένου απειλούνται από νέες δυνάμεις που προέρχονται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος.
«Η οικονομική ανισότητα και οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής ανάπτυξης δημιουργούν μια αίσθηση έντονης δυσκολίας σε αυτούς που νοιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα επεσήμανε πως η χώρα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης αμφισβήτησης του πολιτικού κατεστημένου.
«Έχουμε υποστεί μια οικονομική κρίση πρωτόγνωρων διαστάσεων. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις παραδοσιακές πολιτικές ελίτ και στους πολίτες έχουν διαταραχθεί. Σα συνέπεια, γίναμε η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία ένα πραγματικά λαϊκίστικο κίνημα που κέρδισε δύο εθνικές εκλογές με μια πολιτική πλατφόρμα ψεμάτων και ανέφικτων υποσχέσεων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Οι λαϊκιστές που προέρχονται από τα δεξιά ή τα αριστερά είναι ανίκανοι στο να διαχειρίζονται προβλήματα της πραγματικής ζωής. Είναι, εντούτοις, πιο αποτελεσματικοί στο να διαβρώνουν σταδιακά τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη του, είμαστε σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι ήμασταν τον Ιανουάριο του 2015, και αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
«Και μέχρι σήμερα, παρά τα δισεκατομμύρια που έχουν δοθεί μέσω πακέτων διάσωσης για αυτή τη χώρα και την πληθώρα λαθών, η Ελληνική Κυβέρνηση, αντί να έχει την ιδιοκτησία ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δημιουργεί δουλειές και θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της, διαπραγματεύεται με τους πιστωτές μας περαιτέρω υφεσιακά μέτρα. Απλά, πετάνε το τενεκεδάκι παρακάτω».
«Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη δεν έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση η οποία, όπως ανέφερε, δεν έχει την απόλυτη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για την καθιέρωση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και μιας λειτουργικής διοίκησης.
«Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε κρίση. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μια σοβαρή κρίση ταυτότητας γι' αυτό το θέμα. Και αυτό είναι ακριβώς το κοινό σημείο Ευρώπης και Αμερικής στις μέρες μας.
Πρέπει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη. Πρέπει όμως να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας θα είναι επιβλαβής, όχι μόνο για εμάς αλλά και γι' αυτούς.
Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που παρασύρθηκε από τις ψευδαισθήσεις και τις υποσχέσεις του πιο ακραίου λαϊκισμού. Εμείς θα μπορούσαμε να γίνουμε επίσης η πρώτη χώρα όπου ο λαϊκισμός θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα.
Και αυτός είναι ο λόγος, που ότι συμβαίνει στην Ελλάδα σχετίζεται με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη αλλά, επίσης, σχετίζεται και με τις Αμερικανο-Ευρωπαϊκές σχέσεις», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.