Κυρ. Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη «συνέτριψε» τις προσδοκίες - Συγκεντρωμένοι στις μεταρρυθμίσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ανάπτυξη «συνέτριψε» τις προσδοκίες - Συγκεντρωμένοι στις μεταρρυθμίσεις

Την προσήλωση της κυβέρνησης σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους, τονίζει σε μήνυμά του στο twitter, στα αγγλικά, ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την οικονομία στο β' τρίμηνο τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Στο ίδιο μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% συνέτριψε τις προσδοκίες, καθώς ακόμη και σε περίοδο με μερικούς αποκλεισμούς, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

«Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, "συντρίβοντας"  τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικούς αποκλεισμούς, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους», αναφέρει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου εκτοξεύτηκε 16,2% υψηλότερα σε ετήσια βάση (45,2 δισ. ευρώ έναντι 38,8 δισ. ευρώ πέρυσι) και κατά 3,4% σε τριμηνιαία, καταγράφοντας μια από τις υψηλότερες θετικές μεταβολές στην Ιστορία. Καύσιμα για τη διψήφια άνοδο της περιόδου Απριλίου - Ιουνίου 2021 που εδραιώνει την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ανακούφισης, ήταν η κατανάλωση και οι επενδύσεις.

Το γεγονός αυτό δίνει περιθώρια στην κυβέρνηση για στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα δοκιμαστούν από το ανατιμητικό κύμα που έρχεται. Η μεγαλύτερη των αναμενόμενων επίδοση της οικονομίας κατά το β' εξάμηνο του 2021, ανάβει το πράσινο φως στην κυβέρνηση, λόγω του μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου, να εξετάσει μια μεγαλύτερη βεντάλια ελαφρύνσεων.

Συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή σε ό,τι αφορά στις ετήσιες μεταβολές με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Σε επίπεδο τριμήνου:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.

To αναπτυξιακό άλμα του β΄ τριμήνου ακολουθεί την, πολύ μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ύφεση που καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο (-2,3%). Αποτελεί δε το ανάποδο είδωλο της πολύ βαθιάς ύφεσης 13,9% που δοκίμασε τις αντοχές της οικονομίας πέρυσι κατά τη διάρκεια επιβολής των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας με το lockdown στις περισσότερες βασικές δραστηριότητες, βυθίζοντας το ΑΕΠ του β τριμήνου 2020 στα 39,6 δισ. ευρώ.