Στην ανάγκη μιας επανάστασης φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία έχει εξειδικευμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος αλλά η επαναφορά θα έρθει μέσα από την οργάνωση που θα δείξουμε ως κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν λάθη των δανειστών, όπως είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%. «Η επιμονή σε αυτά είναι λάθος αλλά λάθος είναι και η αποδοχή τους από την κυβέρνηση Τσίπρα».
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, θέλουν να μείνουν στο ευρώ. «Η έξοδος θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χάσαμε την αξιοπιστία μας. Έγινε τρομερή ζημιά στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύονταν το πρώτο εξάμηνο με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευτεί, το 3ο Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν».
«Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, πιθανότατα, είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Το δεύτερο πρόγραμμα ήταν καλύτερα σχεδιασμένο» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για να διαπραγματευτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία ασφυκτιά κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών εισφορών».
«Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει το Φεβρουάριο του 2016. Όσο καθυστερεί ο λογαριασμός μεγαλώνει», συμπλήρωσε.
Για τις εκλογές, ανέφερε πως «όταν αρχίσαμε τον περασμένο Απρίλιο να θέλουμε εκλογές πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί. Και σήμερα το πιστεύουμε. Το νωρίτερο το καλύτερο», προσθέτοντας ότι η αλλαγή στη διακυβέρνηση θα στείλει ισχυρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές.
Παράλληλα, ερωτηθείς για τις πρώτες μέρες της Νέας Δημοκρατία, αν εκλεγεί κυβέρνηση, επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση φόρων και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να προκαλέσει ένα αναπτυξιακό τσουνάμι ώστε η οικονομία να αισθανθεί ένα ισχυρό σοκ εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας.
«Η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι κομβική για την Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε ως Κυβέρνηση. Με έμφαση στις ηλεκτρονικές πληρωμές και επιτάχυνση στις διαδικασίες αδειοδότησης. Άλλες πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε αφορούν τη δημόσια διοίκηση με αξιολόγηση και επιβράβευση των καλών δημοσίων υπαλλήλων. Θα πραγματοποιήσουμε τις τομές που απαιτούνται στην Παιδεία, σε σχολεία και πανεπιστήμια, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία» επισήμανε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ σημαντικό «να έρθουν ξένες επενδύσεις» ενώ συνέχισε: «Υπήρξαν καθυστερήσεις σε μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να βρούμε 100 δις επενδύσεων σε πέντε με επτά χρόνια. Θα πρέπει κάποια κεφάλαια να προέρχονται από ξένες επενδύσεις και κάποια από εγχώριες. Το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών είναι πολύ σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ άμεσα πρέπει να δοθεί λύση στα κόκκινα δάνεια».
Όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «χρειαζόμαστε σταθερότητα για να υποστηρίξουμε τη γεωπολιτική μας θέση. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ασφάλεια. Τα ελληνικά σύνορα πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκά».
«Χρειαζόμαστε καλές σχέσεις γειτονιάς με την Τουρκία βασισμένες στο Διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια, επισήμανε: «Είμαι περήφανος για την πολιτική μου κληρονομιά. Έχω αποδείξει ότι είμαι συνεπής και αποφασισμένος να κάνω μεταρρυθμίσεις. Έχω αποδείξει ότι έφερα εις πέρας μεταρρυθμίσεις. Κέρδισα τις εσωκομματικές εκλογές ενάντια στις πιθανότητες. Κινητοποίησα πολλούς ανθρώπους που πιστεύουν στις ιδέες μου».
#DelphiEconomicForum #delphi_forum pic.twitter.com/3uZ2GTVa1k
— DEF (@delphi_forum) March 3, 2017
Διαβάστε ακόμα:
- Κ. Μητσοτάκης: Θα μειώσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις, αλλά θα είμαστε αμείλικτοι στη φοροδιαφυγή
- Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον G. Pyatt
Φωτογραφία: SOOC