Του Γιάννη Τρουπή
Συγκεκριμένο πλαίσιο προστασίας των μακεδονικών προϊόντων μέσα από ένα πλέγμα κινήσεων πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με παραγωγικούς φορείς της πόλης στην Θεσσαλονίκης.
Ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη:
- Οργανωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής για το brand Μακεδονία, το οποίο όπως είπε δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε.
- Καταχώρηση εμπορικών σημάτων σε εθνικό επίπεδο.
- Προστασίας των προϊόντων προέλευσης με σύνταξη νέων φακέλων για νέες κατηγορίες ειδικά για την στήριξη των μακεδονικών προϊόντων
- Της τοποθέτησης του GR δίπλα στα μακεδονικά προϊόντα
- Επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος της διμερούς επιτροπής για αυτές τις διαφορές.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δικές μας δυνατότητες για να υπερασπιστούμε τα εμπορικά και οικονομικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα επιζητεί καλές σχέσεις με την γειτονική χώρα, η μη επίλυση του ζητήματος του ονόματος δεν μας εμπόδισε να έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις. Η συμφωνία μας υποχρεώνει να συναινέσουμε σε διαδικασία ένταξης σε ΕΕ. Υπάρχουν όμως 35 κεφαλαία και η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο να προβάλλει βέτο, ειδικά στα κεφαλαία για τα εμπορικά σήματα. Δεν πρόκειται να παρατήσουμε τις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων εξέφρασαν στον κ. Μητσοτάκη την δυσάρεστη έκπληξη τους, αλλά και την αγωνία τους για την ασυγχώρητη άγνοια που επέδειξε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει ήδη η Συμφωνία των Πρεσπών για τα Μακεδονικά προϊόντα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Πρόεδρος της ΝΔ άκουσε με προσοχή όλα τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς από την απόπειρα της γειτονικής χώρας να καπηλευτεί το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας για την προώθηση των προϊόντων της στο εξωτερικό.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι «καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες». «Πού να το φαντάζονταν οι παππούδες μας ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα έπρεπε να αποδείξουν γιατί λέγονται μακεδονικά τα προϊόντα τους» σημείωσε. Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνια των Πρεσπών δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να ονομάζουν τα προϊόντα τους «Μακεδονικά σκέτο», κάτι που τους έχει ήδη δοθεί με την υπογραφή του κ. Τσίπρα και την ψήφο του Ελληνικού κοινοβουλίου.
«Δεν διανοούμαστε να αλλάξουμε το όνομα της εταιρείας μας» τόνισε η κ. Μαίρη Χατζάκου εκ μέρους της Μακεδονικής Βιομηχανίας Γάλακτος, της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν από τον κ. Χαϊτογλου, ο οποίος μίλησε εκ μέρους την Ελληνικής επιχείρησης που παράγει το προϊόν με την επωνυμία «Μακεδονικός Χαλβάς».