«Η πρόσβαση στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ελίτ» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στο forum «Η Ελλάδα το 2040» που γίνεται σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, τονίζοντας παράλληλα πως το στοίχημα που τίθεται είναι να οικοδομήσουμε τη νέα συμπεριληπτική κοινωνία.
«Το 1949 κυκλοφόρησε στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο η μεγάλη ελπίδα τον 21ο αιώνα. Στόχος του βιβλίου ήταν να σκιαγραφήσει πως θα ήταν ο κόσμος το 2000. Περιείχε, δε, και ορισμένες τολμηρές προβλέψεις, όπως την δυναμική ανάκαμψη της Ευρώπης. Προέβλεψε το ευρωπαϊκό οικονομικό θαύμα τις δεκαετίες του 60, 70, 80. Ο συγγραφέας σήμερα θα ήταν πιο δύσκολο να επαναλάβει την επιτυχία του. Γιατί σήμερα αυτές οι νέες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό αλλάζουν και με μεγάλο ρυθμό», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.
«Υπάρχουν και αντιφάσεις όπως πλούσιες οικονομίες αλλά και μεγάλο δημόσιο χρέος» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός. «Έχουμε υπερπληθυσμό, αλλά στην ήπειρο μας υπογεννητικότητα. Από τη μία πλευρά ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους καθιστά επίκαιρη τη συζήτηση για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τη ζωή μας« και συμπλήρωσε:
«Όσο όμως πιο γρήγορα θα αναπτύσσονται θα βαθαίνει και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πρόσβαση σε αυτά και σε όσους δεν θα έχουν. Η πρόσβαση στις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν μπορεί να είναι προνόμιο των ελίτ. Στοίχημα να οικοδομήσουμε τη νέα συμπεριληπτική κοινωνία».
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κινούμενοι σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον η στρατηγική της χώρας οφείλει πάντα να έχει εναλλακτικές λύσεις». «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στην αρετή της προσαρμοστικότητας. Όσο και εάν πασχίζουμε να προβλέψουμε το μέλλον η διαχείριση του απρόοπτου θα είναι το στοίχημα της εποχής μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «αυτό θα αποτελέσει και την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κράτη που θα προοδεύσουν και σε αυτά που θα μείνουν πίσω».
Εξηγώντας στη συνέχεια της προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως
- Κατευθύνσεις, όπως η καθαρή ενέργεια υπερβαίνουν τα όρια μιας κυβερνητικής θητείας.
- Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας είναι μία ακόμη σημαντική κατεύθυνση, εκεί έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.
- Κατεύθυνση Τρίτη, ο μετασχηματισμός της πρωτογενούς παραγωγής και εδώ ο ορίζοντας δράσης ξεπερνά κατά πολύ τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας γιατί πολλές από τις προκλήσεις ακόμα σήμερα δεν έχουν απαντηθεί από την τεχνολογία, όπως η απανθρακοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Η ελληνική ναυτιλία θα πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μετάβασης σε μία ναυτιλία χαμηλών και εν τέλει μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Πρέπει πάντα να προετοιμαζόμαστε και για το απίθανο.
- Τέταρτη κατεύθυνση αυτό που ονομάζουμε τεχνολογική επανάσταση, ήδη το βλέπουμε μέσω της εφαρμογής gov.gr, το βλέπουμε και μέσα από τις επιχειρήσεις και πως αυτή αλλάζει τη σχέση με τα προσωπικά δεδομένα.
- Πέμπτη κατεύθυνση έχει να κάνει με τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τι σχολείο θα έχουμε το 2040; Θα υπάρχει το σχολείο και το πανεπιστήμιο όπως το γνωρίζουμε τώρα;
- Έκτο πεδίο διερεύνησης οι μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις, αφορούν ειδικά και την γειτονιά μας, τη Μεσόγειο.
- Τέλος η μεγάλη πρόκληση του δημογραφικού, συρρικνωνόμαστε, το ξέρουμε το πόσο θα μας το δείξει η απογραφή. Η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα προσέλκυσης κεφαλαίου ωστόσο μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα προσέλκυσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού.
«Πιθανώς η καλά οργανωμένη μετανάστευση να είναι ένα εργαλείο καταπολέμησης των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας. Είναι ανάγκη να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε αλλαγές που ξέρουμε πως έρχονται όσο ανάγκη είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το απρόοπτο. Το ζήσαμε προσφάτως και στην κακοκαιρία «Μπάλλος». Γνωρίζουμε πως τέτοιες καταστάσεις θα είναι συχνότερες. Όπως γνωρίζουμε πως η χώρα θα έλθει αντιμέτωπη με σεισμούς και ενδεχομένως μεγάλους. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα αντισεισμικής προστασίας. Εκεί θα κρίνεται και η επιτυχία των μελλοντικών κυβερνήσεων. Άρα ο μακροχρόνιος προγραμματισμός και η ικανότητα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων θα είναι το πεδίο, όπου θα δοκιμαστεί η δημόσια πολιτική τα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.