Καμπανάκι κινδύνου εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πανδημία. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι επόμενες δέκα μέρα θα είναι δύσκολες και εξαιρετικά κρίσιμες και πολιτική ηγεσία, κόμματα και πολίτες πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Παράλληλα, ξεκινώντας την ομιλία του ζήτησε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να αποφύγουν τους κοινοβουλευτικούς καυγάδες, προκειμένου να υπάρξει μια γόνιμη συζήτηση. «Πιστεύω ότι οι γιατροί και οι συμπολίτες μας που νοσούν το τελευταίο που θα ήθελαν είναι ένα ανούσιο καυγά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παρακολουθείστε ζωντανά:
Στέλνοντας, πάντως, μήνυμα ελπίδας τόνισε αν πετύχει το δεύτερο lockdown τότε θα μπορέσουμε «να κάνουμε τις γιορτές σε ομαλότερες συνθήκες».
«Στόχος μας είναι να μειωθεί η μετάδοση του ιού για να αντέξουν τα νοσοκομεία, καθώς όσες ΜΕΘ και να έχουμε δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας, στην εξάπλωση του ιού», εξήγησε ο πρωθυπουργός και μάλιστα προσέθεσε ότι ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητές μας.
«Αναγκαστική απόφαση το lockdown»
«Σε μια ειλικρινή συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής Οκτωβρίου είχα πει ότι υπάρχει στοίχημα που δεν ξέρω αν θα το κερδίσουμε: εάν θα έχουμε την δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση του δεύτερου κύματος με μέτρα πιο χαλαρά; Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω αλλά καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το κατάφερε. Όλοι προσπαθήσαμε να πάρουμε στοχευμένα μέτρα αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία και την εκθετική αύξηση», είπε αρχικά για να επισημάνει ότι τελικά η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλλει το δραστικό μέτρο του lockdown όταν διαπιστώθηκε η δραματική αύξηση των κρουσμάτων.
«Δεν δίστασα να το κάνω λίγες ημέρες μετά την δρομολόγηση προηγούμενου πακέτου, καθώς τα στοιχεία που μου έθεσαν οι ειδικοί δεν επιδέχονταν άλλη ανάγνωση. Είδαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που έπρεπε να συγκρατήσουμε», σημείωσε και παράλληλα υπογράμμισε ότι η βασική διασπορά προήλθε από τη διασκέδαση των νέων ανθρώπων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα παρατήρησε ότι αν συνεχιζόταν η διασπορά με τον ίδιο ρυθμό τότε το «σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα παραπάνω από 1.000 ασθενείς, με τους περισσότερους των 100 να χρειάζονται ΜΕΘ».
Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown. Γιατί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ένα καθολικό πάγωμα τραυματίζει την κοινωνία αλλά και την οικονομία. «Έπρεπε εμείς όπως κι όλες οι άλλες χώρες να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες αλλά και αντίθετες ανάγκες. Την προστασία της δημοσίας υγείας και την προστασίας της κοινωνίας. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι, αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο, δεύτερο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αν έφταιγε ο τουρισμός θα είχαμε έξαρση τον Αύγουστο»
Απαντώντας στην κριτική ότι το άνοιγμα του τουρισμού προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας ανέφερε ότι αν υπήρχε κάποια σύνδεση τότε θα έπρεπε να δούμε έξαρση στο τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και όχι τέλος Οκτωβρίου.
«Να θυμίσω στην Βουλή ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κ. Τσίπρα, γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Δηλώνατε στις 18 Μαΐου ότι δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα ανοίξει ο τουρισμός. Και στον τουρισμό τα είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με τεστ και ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε εκ των υστέρων αυτό που μας είχατε πει εσείς μετά την προτροπή ανοίγματος με υποχρεωτικά τεστ σε όλους, θα είχαμε το 10% του τουρισμού από αυτό που είχαμε. Θα ισοδυναμούσε με κλείσιμο του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
«Βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων»
Ο πρωθυπουργός, επίσης, απηύθυνε ένα ερώτημα προς την Βουλή. Αν είχαμε, ρώτησε, 3.000 με 3.500 ΜΕΘ δεν λαμβάναμε τα ίδια μέτρα; Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι ήταν αυτοί που διέδωσαν σε μεγάλο βαθμό τον ιό και κυρίως η διασκέδασή τους. «Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Είναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση "μην στοχοποιείτε τους νέους". Τα δεδομένα είναι αμείλικτα», επισήμανε. Μάλιστα, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δη τον Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πολέμησε. «Το λέω αυτό προς εκείνους που μας κατηγορούν για επικοινωνιακή διαχείριση, όταν έλειψαν οι ίδιοι από τον δικό τους πόλεμο και προσπάθησαν να διαχειριστούν μόνο επικοινωνιακά το ζήτημά τους» είπε.
Σε ό,τι αφορά την επέτειο του Πολυτεχνείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση όσων εν μέσω πανδημίας μιλούν για την πορεία του Πολυτεχνείου ρισκάρουν να μετατρέψουν μια πορεία σε πορεία τρόμου. Ο γ.γ. του ΚΚΕ ακούγοντας την αναφορά του πρωθυπουργού φώναζε «ντροπή» με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ, Τασούλα να τον επαναφέρει στην τάξη.
«Σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και μαζικής θωράκισης του πληθυσμού»
Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών και συγκεκριμένα τη Pfizer σημείωσε ότι ενδεχομένως να έχουμε το εμβόλιο τον Ιανουάριο στην Ελλάδα. «Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και αυτή η προοπτική πρέπει να μας οπλίσει ώστε το τέλος του εφιάλτη να βρει πολίτες υγιείς», σημείωσε και προσέθεσε ότι ναι μεν ανεβαίνουμε ένα βουνό, αλλά βλέπουμε την κορυφή και αυτή είναι το εμβόλιο.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο προμήθειας του εμβολίου και μαζικής θωράκισης του πληθυσμού, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να μην χαλαρώσουν βλέποντας τον ερχομό του εμβολίου και να «σφίξουμε τα δόντια μέχρι να φθάσουμε στην κορυφή».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Αφού επανέλαβε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά δύσκολες, υπενθύμισε ότι ειδικά για τον Νοέμβριο θα διπλασιαστεί η αποζημίωση στην μισθωτή εργασία, φτάνοντας τα 800 ευρώ. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα στηρίξει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Επίθεση σε Τσίπρα: «Απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους»
Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση προς τον Αλ. Τσίπρας καλώντας τον να μην επαναλάβει στην ομιλία του τα στοιχεία για τους θανάτους στη χώρα. «Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους για να στοιχειοθετήσετε τι ακριβώς; Ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας . Μην με αναγκάσετε να επικαλεστώ στατιστικές θανάτων. Είναι προσβολή στην μνήμη συμπολιτών μας που έχασαν τους δικούς τους», είπε και αναφέρθηκε στον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Τον εγκάλεσε για την στοχοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα και μάλιστα απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό για τον ενικό προς τον καθηγητή.
«Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Με έναν άνθρωπο που επικοινωνώ καθημερινά έχει αναπτυχθεί βαθμός οικειότητας που μου μου το επέτρεψε», σημείωσε και κατέθεσε στα πρακτικά σχετικό βίντεο της Κουμουνδούρου.
«Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίηση της κυβέρνησης. Με αυτό το τρόπο υποβιβάζεται την πολιτική αντιπαράθεση. Σπρώχνεται τον διάλογο στον σκοταδισμό. Νομίζω ότι θα είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορου που δεν προτείνει λύσεις. Πρόκειται για ένα εκκρεμές έτοιμο να σπάσει κινούμενο μεταξύ ανέξοδης κινδυνολογίας και ανεύθυνης ρητορικής», είπε ο πρωθυπουργός.
Και έκλεισε την επίθεσή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ παραφράζοντας παλαιότερο σύνθημα του Αλ. Τσίπρα θα σκίσω το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο.
«Στην Ελλάδα ισχύει κάτι παράδοξο: Δεν ευθύνεται ο Covid αλλά η κυβέρνηση και εσείς μας είπατε κ. Τσίπρα "αν ήμουν εγώ δεν θα άφηνα τον ιό να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο". Αλήθεια με ένα νόμο και ένα άρθρο θα το κάνατε; Πάλι καλά που δεν κηρύξατε αντιμνημονιακό κορονοϊό…», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία της συζήτησης
Τη συζήτηση, που θα διεξαχθεί βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, ανοίγει ο πρωθυπουργός, και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού.
Ακολούθως, θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, θα δευτερολογήσουν οι επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας, του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η συζήτηση θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.
Βάσει της διαδικασίας του άρθρου 142Α, οι τοποθετήσεις των αρχηγών πρέπει να είναι σύντομες, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της εξελισσόμενης εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων, αναμένεται να δοθεί άπλετος χρόνος.
Σημειώνεται ότι στην παρούσα Βουλή, έχουν διεξαχθεί άλλες δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α (ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας), και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος της κ. Γεννηματά.