Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Την σταθερή θέση του ότι η παρούσα Βουλή θα πρέπει να επιλέξει ως αναθεωρητέα έστω και με 151 ψήφους τα άρθρα 16 και 24 (για τα πανεπιστήμια και το περιβάλλον αντίστοιχα) του Συντάγματος διατύπωσε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην παρέμβασή του σε ημερίδα του ΤΕΕ για την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι με τον τρόπο αυτό η επόμενη Βουλή θα μπορεί να καθορίσει το ακριβές περιεχόμενο των άρθρων αυτών.
«Στη χώρα μας έχουμε ένα εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που παραμένει ευχολόγιο. Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι μεταξύ των άλλων οι τομείς της ηλεκτροκίνησης και των βιώσιμων πηγών ενέργειας. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις που πρέπει να αλλάξουν για να μπορούμε να υλοποιούμε πολιτικές προστασίες του περιβάλλοντος.
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 24, κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνω. Πρέπει το συγκεκριμένο άρθρο να προβλεφθεί ως αναθεωρητέο για την επόμενη βουλή. Επιμένουμε ότι το άρθρο 16 και το άρθρο 24 πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές από την σημερινή βουλή, για να μπορεί να καθοριστεί το περιεχόμενό τους από την επόμενη βουλή. Ποιες αλλαγές θα κάναμε στο άρθρο 24 ; Θα αλλάζαμε για παράδειγμα διατάξεις ώστε να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που επέλεξε να διαχειριστεί το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, κάνοντας λόγο για διαδικασία-εξπρές.
«Η κυβέρνηση προτίμησε να ξεκινήσει τη διαδικασία συνταγματικής διαδικασία σε μία άκαιρη περίοδο, σε μία προεκλογική περίοδο», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης και των άρθρων 78,79 του συντάγματος με στόχο τη θέσπιση δημοσιονομικών κανόνων.
«Χρήζουν αναθεώρησης και τα άρθρα 78,79 του συντάγματος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα, γιατί η αξιοπιστία μας μόνο μπορεί να ενισχυθεί μέσα από τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η συνταγματική κατοχύρωση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού», επεσήμανε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ και της ενίσχυσης και σωστής χρήσης του πράσινου ταμείου, το οποίο η ΝΔ έχει θεσπίσει.