Κυρ. Μητσοτάκης: Επιτάχυνση των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων - Που βρίσκονται οι έξι περιοχές

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιτάχυνση των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων - Που βρίσκονται οι έξι περιοχές

Την επιτάχυνση των ερευνών για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε συνολικά έξι περιοχές, πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία, προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία μετά την απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για οικόπεδα ΒΔ της Κέρκυρας, στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, δύο περιοχές νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης και μια χερσαία στα Ιωάννινα.

Στην ουσία πρόκειται για περιοχές που έχουν παραχωρηθεί κατα το παρελθίν σε ελληνικούς και ξένους ομιλους, ωστόσο οι όποιες έρευνες, είτε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα, είτε είχαν παγώσει όταν οι τιμές του πετρελαίου κατακρημνύστηκαν με την έλευση της πανδημίας, αναγκάζοντας πολλές μεγάλες εταιρείες να εγκαταλείψουν δρομολογημένα ερευνητικά προγράμματα.

Τώρα, οι νεες συνθήκες, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις έρευνες, για τις οποίες έχουν βολιδοκοπηθεί μεγάλες εταιρείες διεθνώς, εφόσον οι υφιστάμενοι παραχωρησιούχοι, επιλέξουν να αποχωρήσουν. Συγκεκριμένα, οι έξι περιοχές αφορούν : 

1. Οικόπεδο 2, ΒΔ Κέρκυρας. Είχε παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, Edison, Total.(Το ποσοστό της τελευταίας είχε εξαγοραστεί από την Energean).

2. Οικόπεδο 10, στον Κόπλο του Κυπαρισσιακού. Είχε παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ.

3. Περιοχή Ιονίου.

4. Δυτικά της Κρήτης. Είχε παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ.

5. Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είχε παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Total, ExxonMobil, ΕΛΠΕ.

6. Ιωάννινα. Η χερσαία αυτή περιοχή είναι η πιο ώριμη και 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιχειρηθεί να υποκατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο η προτεραιότητα της χώρας παραμένει η πράσινη μετάβαση και η διείσδυση των ΑΠΕ. Άλλωστε, όπως είπε, ο πρωθυπουργός, εφόσον εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, τα όποια έσοδα θα χρηματοδοτήσουν τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις παραχωρησιούχες εταιρείες να έχουν μέχρι τα τέλη του 2023 εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα δείχνουν που υπάρχουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, προκειμένου μετά να ξεκινήσουν οι κανονικές έρευνες. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε ένα πρώτο πρόγραμμα κόστους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις. Σημειωτέον ότι η πλήρης αξιοποίηση υδρογονανθράκων, από τον εντοπισμό τους μέχρι την παραγωγή, απαιτεί γύρω στη 10ετία.

Στην πράξη, πρόκειται να «τρέξουν» κινήσεις σε τρία επίπεδα:

1. Σύσταση μιας νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.

2. Η ομάδα αυτή θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.

3. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα στείλει επιστολή στους παραχωρησιούχους σε Ιόνιο και Κρήτη που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που αυτοί δεν ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, θα αντικατασταθούν.

«Η μείωση της ενεργειακής μας εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα μετάβασης, όπως το αέριο που θα εγγυηθούν από τη μια επάρκεια ισχύος και από την άλλη, σταθερές και καλύτερες τιμές για όλους, αποτελούν σήμερα μονόδρομο και για την πατρίδα μας. Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν θα μας απομακρύνει από τον στόχο μείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι μια εναλλακτική διαδρομή, την οποία επιβάλει ο πολιτικός ρεαλισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο νέο αυτό περιβάλλον, θα χρειαστεί, όπως είπε, να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές, μέσω LNG, όπως ο αγωγός East Med για τον οποίο ο Κ. Σκρέκας συζήτησε χθες με τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και να αποφασίσουμε, αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο κόμβος φυσικού αερίου ή και χώρα - παραγωγός. 

«Ερχόμαστε σήμερα εδώ στην ΕΔΕΥ, να ανακοινώσουμε και να προσθέσουμε μια ακόμη σημαντική επιλογή στη φαρέτρα μας. Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου, για το οποίο γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό - το τονίζω - να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες, τόσο στον ηπειρωτικό, όσο και στον θαλάσσιο χώρο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε βέβαια «πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023».

«Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κατάσταση επαναξιολογείται, στα χέρια των ειδικών υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για τη Δυτική Ελλάδα και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ενώ η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά κοιτάσματα, εκτός από ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αποτελέσουν και μια νέα πηγή τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς.

Για όλους αυτούς τους λόγους προσανατολίζεται στη θέσπιση ενός πιο ευέλικτου νομικού πλαισίου που θα ενισχύει τις έρευνες και θα λειτουργεί ως ανάχωμα σε γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία μέχρι σήμερα κάνουν τη ζωή δύσκολη όλων όσοι εμπλέκονται στο εγχείρημα, γεγονός που σε συνδυασμό με μια σειρά από διεθνείς συγκυρίες οδήγησε το ελληνικό πρόγραμμα στο απόλυτο «βάλτωμα».

Συνέβαλε σε αυτό, η ευρωπαϊκή στρατηγική για ταχεία απανθρακοποίηση, η βουτιά της τιμής του πετρελαίου στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και οι τοπικές αντιδράσεις (όπως αυτές στο Ιόνιο), αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας ειδικά σε ανεξερεύνητες περιοχές, όπως οι ελληνικές όπου τα βάθη είναι μεγάλα. Τον Ιανουάριο η μεν κοινοπραξία της Κρήτης φαίνεται να πήρε την απόφαση να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών ερευνών, παρά τα όσα προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, ενώ αντίστοιχη εικόνα στασιμότητας επικρατεί και στο Ιόνιο.

pdf