Με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να δηλώνει στη χώρα μας επιχειρείται «ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» και τον Γάλλο Πρόεδρο να στέλνει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για την προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ ξεκίνησε η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως η συνεργασία στον οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό τομέα, το μεταναστευτικό αλλά και η πορεία της Ενωμένης Ευρώπης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκινά από το Παρίσι κύκλο επαφών με ηγέτες ξένων χωρών προκειμένου να αναπτύξει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την προσέλκυση επενδύσεων και αλλαγή σελίδας επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξιοπιστία της χώρας απεύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επιχειρηματίες.
Ο ''Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να πετύχει ένα «μεγάλο αναπτυξιακό άλμα» ενώ επανέλαβε την πρόσκληση προς τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας.
«Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της οικονομικής αλλαγής που επιχειρεί, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη είναι ο φυσικός χώρος της Ελλάδας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Γαλλία σταθερή φίλη της χώρας μας, όχι μόνο κατά την περίοδο της κρίσης αλλά σε μια σχέση που πάει πίσω αιώνες, κάνοντας ειδική αναφορά στη στήριξη της Γαλλίας κατά την επανάσταση του 1821.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη για μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, αλλά και που θέτει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής σε πρώτη αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Επίσης έκανε λόγο για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν, για τον ενιαίο προϋπολογισμό και για όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία θα πρέπει να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη υπέρ των λαών της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι χρειάζεται μια Ευρώπη που να επιμερίζεται τις ευθύνες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν.
Μήνυμα Μακρόν προς Τουρκία
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο των Ηλυσίων τόνισε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, αναφέρθηκε στην στήριξη προς την ελληνική πλευρά μιλώντας για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών και συνεργασίες σε όλους τους τομείς.
Επέλεξε όμως τη συνάντηση για να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία και τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου
«Δεν θα δείξουμε καμία αδυναμία στις προκλήσεις της Τουρκίας» τόνισε δηλώνοντας την «επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη» της Γαλλίας έναντι των προκλήσεων αυτών. Σημείωσε, δε, ότι «η θέση της Ελλάδας στη Αν. Μεσόγειο την καθιστά σημαντική χώρα στην περιοχή».
Ο Εμ. Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς, και στον στρατιωτικό σημειώνοντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη και έκανε ειδική αναφορά στο βάρος που έχει σηκώσει η Ελλάδα στο μεταναστευτικό. Μάλιστα δήλωσε ότι χρειάζεται αναθεώρηση της συνθήκης της Σένγκεν.
Είναι ενδεικτικό της στάσης Μακρόν έναντι της Ελλάδας και το γεγονός πως έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι πρέπει «να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο» για να υπογραμμίσει πως «ξέρω τι έχει αναλάβει η Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης και τι κόστος έχει οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρας σας».