Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε φόρους και εισφορές

Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε φόρους και εισφορές

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νέο Υπερταμείο που δρομολογεί με το πολυνομοσχέδιο, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για "άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας". Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος με θέμα την ανάπτυξη, επέκρινε παράλληλα την αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ είναι σε θέση και είναι αποφασισμένη να μειώσει το φορολογικό κόστος και το κόστος των εισφορών που επιβαρύνει την εργασία".

"Είμαστε αποφασισμένοι, διότι μόνο έτσι θα έχει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα μας. Μόνο έτσι θα μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές μας γειτονικές χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση "δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα διότι απλούστατα είναι το ίδιο το πρόβλημα"

"Είναι μία αναξιόπιστη κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση", σημείωσε και πρόσθεσε: «Λύση από την υπάρχουσα Κυβέρνηση μην περιμένετε. Δεν θα έρθει. Η λύση είναι προφανής… Άλλωστε, όπως έχω πει συχνά, η Πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα και η Πολιτική θα το λύσει. Και σήμερα μία λύση υπάρχει μόνο στο πρόβλημα της χώρας. Να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η σημερινή Κυβέρνηση».

"Ανευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας"

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι "χρειάζεται η αποφασιστική και έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων που προβλέπονται στο Πρόγραμμα". Ήταν ωστόσο ιδιαίτερα σκληρός σε σχέση με το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων που δρομολογείται από την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως "η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών όπως δρομολογείται από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο συνιστά μία άνευ προηγουμένου απώλεια εθνικής κυριαρχίας".
"Εμείς υπήρξαμε ανέκαθεν υποστηριχτές των ιδιωτικοποιήσεων", εξήγησε. "Όμως, η δημιουργία μιας εταιρίας με ζωή 99 έτη, που δεν θα λογοδοτεί στο εθνικό Κοινοβούλιο, που θα ελέγχεται ουσιαστικά από ευρωπαϊκούς θεσμούς, και η οποία θα διαχειρίζεται τη συνολική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τη Νέα Δημοκρατία».

Παράλληλα επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων "είναι αδιέξοδο και απειλεί με περαιτέρω φτωχοποίηση την κοινωνία" και σημείωσε ότι «το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Και θα ολοκληρώσει τη διάλυση της μεσαίας τάξης".

"Ουδείς μπορεί να βγει αλώβητος από την φοροκαταιγίδα"

"Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Μέσα από τη γενική πληβειοποίηση της κοινωνίας, κανείς να μην αισθάνεται αδικημένος. Είναι η στρατηγική της απόλυτης ισοπέδωσης προς τα κάτω», συμπλήρωσε και προειδοποίησε ότι "ουδείς, μπορεί να βγει αλώβητος από την φορολογική καταιγίδα".
"Ακόμα και οι αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις θα υποστούν σημαντικές συνέπειες αφού η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, θα επηρεάσει και την παραγωγή και τη μεταφορά των προϊόντων. Τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι επώδυνα και υφεσιακά. Kαι, αντί να επαναφέρουν την οικονομία στην ανάκαμψη, την καταδικάζουν σε παρατεταμένη ύφεση", τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας.

Μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη για :
-Συνολική Φορολογική Μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια»
-Βαθιά μετάλλαξη του κράτους σε φορέα στήριξης της επιχειρηματικότητας. Με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων»
-Ριζική μεταρρύθμιση των μηχανισμών της διοίκησης που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών»
-Ριζική βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας».
-«Στις υποθέσεις πτωχεύσεων, χρειαζόμαστε την εισαγωγή του θεσμού του “επαγγελματία εκκαθαριστή” (στη λογική των insolvency practitioners), προσαρμοσμένου στο ελληνικό δίκαιο και στην ελληνική πραγματικότητα»
-«Σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας είναι ο αναπτυξιακός νόμος που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ… Θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στην ενίσχυση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και να έχει και συγκεκριμένη γεωγραφική στόχευση».

"Μικρότερο αλλά πιο ικανό κράτος"

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του γνωρίζει τι χρειάζεται «για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στη χώρα». «Ξέρουμε τι μεταρρυθμίσεις απαιτούνται, ξέρουμε τη σειρά με την οποία πρέπει να υλοποιηθούν, και ξέρουμε τι δεν πρέπει να εξακολουθήσουμε να κάνουμε", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως "για πρώτη φορά υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία υπέρ αυτών των μεταρρυθμίσεων. Στην πρόταση: ''ένα μικρότερο, αλλά πιο ικανό κράτος, και ένας πιο ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας'' συμφωνεί σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Για τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής

Αναφερόμενος τέλος στις επιπτώσεις από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη στην οικονομία αλλά και στην αξιοπιστία της χώρας, τόνισε πως η "η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από την επαναλαμβανόμενη κατάληψη του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου". "Το διαχρονικό αυτό φαινόμενο έχει μειώσει την αξιοπιστία των εξαγωγών της Βόρειας Ελλάδας όσο και την ελκυστικότητα της Θεσσαλονίκης ως κόμβο διαμετακόμισης. Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα, ο επί δίμηνο αποκλεισμός από μικρή ομάδα προσφύγων και μεταναστών του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη", σημείωσε και χαιρέτισε την πρόσφατη καταγγελία κατά παντός υπευθύνου, του Περιφερειάρχη μας Απόστολου Τζιτζικώστα για αυτόν τον αποκλεισμό. Κάλεσε δε την Κυβέρνηση "να επιβάλλει, έστω και με τόση καθυστέρηση τη νομιμότητα, και να απελευθερώσει το σιδηροδρομικό δίκτυο αμέσως».

Απόστολος Χονδρόπουλος