Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα θα κάτσει στο τραπέζι, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, για να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μόνο αν η γείτονος χώρα σταματήσει τις προκλήσεις έστειλε ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστώντας σαφές ότι αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε τότε θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και θα συμφωνήσουμε πως θα είναι αυτό που θα λάβει μια απόφαση για λογαριασμό μας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News Arabia ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι καταστήσαμε απολύτως σαφές προς την Τουρκία σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως υπάρχουν δύο επιλογές για την Τουρκία. Όπως είπε υπάρχει η επιλογή της συνεργασίας και υπάρχει και μια άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες για την Τουρκία.
«Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο. Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης» συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στους ισχυρισμούς της 'Άγκυρας για παραβιάσεις της Ελλάδας μεταξύ άλλων στον εναέριο χώρο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ποτέ η χώρα μας δεν υιοθέτησε επιθετική συμπεριφορά στη σχέση της με την Τουρκία. «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά που είναι σε εκκρεμότητα με την Τουρκία και αναφέρομαι στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ξεκάθαρα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και μάλιστα επανειλημμένα στα ελληνικά νησιά. Και υπάρχουν σαφή στοιχεία για την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μιλάμε για ένα μοτίβο, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο προκλητικής συμπεριφοράς που μάλιστα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καθιερωθεί ένα πλαίσιο λογικής συνεργασίας αλλά ξεκαθάρισε πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να δούμε τη σχέση μας υπό το ίδιο πρίσμα και την ίδια προοπτική.
Σχετικά με τον πρόεδρο Ερντογάν ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπήρξε επικοινωνία μετά το φονικό σεισμό που έπληξε και τις δύο χώρες. «Πριν από έναν μήνα, ένας καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας, κάλεσα στον Τούρκο Πρόεδρο - και ο ίδιος ανταπέδωσε – για να εκφράσω τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Σμύρνη. Εκφράσαμε την προθυμία μας να προσφέρουμε βοήθεια προς την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από ένα σεισμό να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε γείτονες, που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στις λύσεις που είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, αντί να επενδύουμε σε διαμάχες και συγκρούσεις» είπε.
Στρατηγικές σχέσεις με ΗΑΕ
Ο πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι η ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών με σημαντικές χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι από τις προτεραιότητές τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σημείωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο 'Αμπου Ντάμπι και δήλωσε χαρούμενος για την υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ από τις δύο χώρες.
«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στρατηγική σχέση για την Ελλάδα με στοιχεία εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αλλά και με πολύ σημαντικά οικονομικά στοιχεία. Προς το παρόν, απλώς «ξύνουμε την επιφάνεια» της προοπτικής αυτής της συνεργασίας», επισήμανε.
Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις καλές σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες συνεργάζονται στο πνεύμα καλών σχέσεων γειτονίας, και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δυστυχώς, υπάρχει μια χώρα, η Τουρκία, που φαίνεται πως δεν σέβεται τους κανόνες. Ταυτόχρονα, όμως, όλες οι συλλογικές διευθετήσεις που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών -πρόκειται για μια συνεργασία «3+1»- αλλά και η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, είναι πολυμερείς συνεργασίες που δεν είναι εις βάρος κανενός και αναδεικνύουν την κοινή δέσμευση των χωρών που συμμετέχουν να προωθήσουν και να προάγουν τέτοιου είδους σχέσεις, με στόχο την επίλυση θεμάτων προς όφελος των λαών μας», ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις βασικές πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum - EMGF), δηλώνοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την προοπτική συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, η Ανατολική Ευρώπη είναι στην κορυφή της λίστας των περιοχών που μπορούν να προμηθεύσουν στην Ευρώπη με αέριο στο άμεσο μέλλον. 'Αλλωστε στην Ευρώπη, έχει ήδη ξεκινήσει η ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο των επόμενων δεκαετιών. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε τους κοινούς μας πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως να εξασφαλίσουμε και τη μεταφορά τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Αυτή είναι και η φιλοσοφία πίσω από το Forum Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Για το λόγο αυτό, η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων παραγόντων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη πλήρους δυναμικής της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε.