Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Εφ'' όλης της ύλης επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Ελληνοτουρκικά, οικονομία, Σκοπιανό και Novartis βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.
«Συνεδριάζουμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Υπάρχει ένταση στο Αιγαίο με υπευθυνότητα της Τουρκίας. Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας αποτέλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης της κυβέρνησης που ανέχεται την προκλητικότητα. Ο πρωθυπουργός τί ακριβώς είπε στον Τούρκο ομόλογό του; Του είπε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος; Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την αλυσίδα των γεγονότων που ακολούθησαν την παντελώς απροετοίμαστη επίσκεψη Erdogan. Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται. Δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που επεσήμανε ότι χρειάζεται ενότητα ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. «Χρειάζεται αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά χωρίς εθνικές υποχωρήσεις. Τα Ίμια είναι ελληνικά, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτενής αναφορά έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ και στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ. «Ο κ. Τσίπρας έπεσε ο ίδιος στην παγίδα που πήγε να στήσει. Επιχείρησε να διχάσει την αντιπολίτευση αλλά μας βρήκε ενωμένους. Ακόμα και σήμερα άλλα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα οι ΑΝΕΛ, ενώ υπάρχουν και υπουργοί που ήθελαν τη “Μακεδονία” σκέτο. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διχάσει τους πολίτες. Αρχικά αποκάλεσε ακροδεξιούς όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Μετά μίλησε για ετερόκλητο όχλο. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αγκαλιά με την Χρυσή Αυγή στις πλατείες της αγανάκτησης δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη που τόνισε ότι η παρέα του Μαξίμου περιφρονεί βαθιά τους πολίτες.
«Είναι ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων. Δεν έχει την εμπιστοσύνη την πολιτών. Υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων όταν μιλάει για πατριωτισμό, γιατί δεν υπάρχει τίποτα το πατριωτικό όταν χρεώνεις 100 δισ. ευρώ τους πολίτες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά. Δίνουμε αυτή την μάχη ενωμένοι και αποφασισμένοι, αλλά τη δίνουμε χωρίς να γίνουμε σαν τους συγγραφείς των υπογείων του Μαξίμου. Που χρησιμοποιούν το εθνόσημο της ελληνικής δημοκρατίας αλλά λειτουργούν σαν τα χειρότερα τρολς. Εμείς δεν είμαστε σαν και αυτούς και δε θα γίνουμε σαν και αυτούς. Θα επιμείνουμε μέχρι τις εκλογές να μιλάμε για το μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
O Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την υπόθεση της Novartis λέγοντας ότι Τσίπρας και κανονικότητα δεν είναι συμβατά. «Τρέφουν και τρέφονται από την πόλωση και την τοξικότητα γιατί δεν ξέρουν τίποτα άλλο. Τα κομματικά φερέφωνα προετοίμαζαν το θέμα πολύ καιρό και επέλεξαν την επόμενη μέρα του συλλαλητηρίου. Είναι η Novartis ο πιο προβλέψιμος αντιπερισπασμός μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί.
Υπάρχει σκάνδαλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν αναδείχτηκε από κάποιους αριστερούς “ατσίδες” αλλά από τις αμερικανικές αρχές. Πράγματι υπήρξε υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης αλλά όταν συνέβαινε αυτό δεν θυμάμαι κανένας από το ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται. Πάει πολύ να ενδύεται το μανδύα της κάθαρσης αυτός που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η θέση της ΝΔ είναι καθαρή, καθώς θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν. «Πρόκειται για μία άθλια σκευωρία που έχει μόνο έναν σκοπό να προστατεύσει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για προανακριτική, δε θέλουμε να αμφιβάλλει κανείς ότι νοιαζόμαστε για να έρθει στο φως η υπόθεση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε οχτώ ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:
1) Πώς γνώριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου πριν έρθει στη Βουλή. Πώς μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους;
2) Γιατί η εισαγγελέας διαφθοράς δε διαβίβασε αμελλητί την υπόθεση από τις 6 Νοεμβρίου του 2017, μόλις ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας έκανε λόγο για πολιτικό πρόσωπο;
3) Πώς είναι δυνατόν ο κ. Πολάκης να γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες;
4) Πώς εξηγείται συγκεκριμένη εφημερίδα εργαλείο προπαγάνδας να προαναγγέλλει πριν από έναν χρόνο την εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού;
5) Πώς εξηγείται η εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων από την στιγμή που η έρευνα του FBI δεν αναφέρεται σε κανέναν από αυτούς;
6) Πώς εξηγείται η συγκάλυψη του κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση;
7) Τί δουλειά ακριβώς είχε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κυβερνητικός εκπρόσωπος;
8) Πώς εξηγείται ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ο κ. Τσίπρας είχε προφητεύσει το ότι θα υπάρξει σκάνδαλο novartis και είχε πει για μίζες σε πολιτικά κόμματα;
«Το σκάνδαλο novartis δεν το διαχειρίζεται η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, το πήρε από τα χέρια της η κυβέρνηση για να το μετατρέψει σε εργαλείο εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων. Η ίδια η πρόταση για προανακριτική μοιάζει με νομική πρόταση ιδεών, γιατί κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται και η κυβέρνηση δεν αποτόλμησε να κάνει πρόταση για διώξεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της προανακριτικής και να γυρίσει πίσω η υπόθεση στη Βουλή, έχοντας διασύρει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Ο μόνος λόγος που θα ψηφίσουμε την προανακριτική είναι για να ρίξουμε άπλετο φως γιατί απαιτούμε να έρθουν οι μάρτυρες να καταθέσουν», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα.
«Προστατευόμενοι μάρτυρες προφανώς και υπάρχουν αλλά για υποθέσεις που αιτιολογούν το φόβο των μαρτύρων ακόμα και για τη ζωή τους. Θέτω ένα ερώτημα: Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι τί ακριβώς φοβούνται ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς ή ότι τους χτυπήσει ο κ. Γεωργιάδης;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.
«Εμείς την προανακριτική επιτροπή θα την ψηφίσουμε. Η συμπολίτευση θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής για την πώληση στρατιωτικού υλικού; Περιμένουμε να δούμε αν ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να συγκαλύψει την υπόθεση. Οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν και για τον κ. Καμμένο δεν υφίσταται καμία παραγραφή. Είναι πολύ νωπά τα αποτυπώματά του στο σκάνδαλο για να τα ξεπλύνει ο χρόνος.
Τίθεται σε αμφισβήτηση το κράτος δικαίου. Για να καταλάβουν την εξουσία παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Δεν μας τελείωσαν όσο και αν το προσπάθησαν. Είμαστε εδώ δυνατοί και ενωμένοι. Η ΝΔ είναι ο θεματοφύλακας της ίδιας μας της δημοκρατίας. Θα σταθούμε απέναντι τους με ενότητα. Απαιτώ απόλυτη συστράτευση από όλους, δε θα λύσουμε τις προσωπικές διαφωνίες, οι οποίες μπορούν να υπάρχουν σε ένα μεγάλο κόμμα, την ώρα που η παράταξη δέχεται έναν άθλιο πόλεμο λάσπης. Είμαστε έτοιμοι, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η δημοκρατία μας θα ανθίσει ξανά και σύντομα ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα δώσει την λύση», κατέληξε την ομιλία του καταχειροκροτούμενος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μετά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη τον λόγο ζήτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης και είπε: «Νομίζω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους. Η ομιλία του προέδρου μάς έχει καλύψει πλήρως. Και το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε σήμερα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να μας διχάσει στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δεν θα τα καταφέρει ούτε στη Novartis». Ο κ. Κακλαμάνης χειροκροτήθηκε από το σύνολο της Κ.Ο. και το ίδιο φώναξε και ο Ευ. Μεϊμαράκης: «Κύριε πρόεδρε μας καλύψατε πλήρως δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε παραπάνω εμείς».
Αμέσως μετά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ επιθυμεί να στηθεί το βράδυ της Τετάρτης μια κάλπη (κι όχι δέκα) για την υπόθεση της Novartis, ενώ σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «ναι» στην προανακριτική, καθώς είναι «πολιτική μας δέσμευση να μείνει τίποτα στο σκοτάδι». Βέβαια, εξήγησε ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει διεξοδικά και παράλληλα να δοθεί χρόνος και δυνατότητα στους εμπλεκομένους να απαντήσουν. Δεν απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο της κατ' αντιπαράστασης εξέτασης των μαρτύρων.