Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί με την οικονομία θα μοιάζει με το τέλος πολέμου - Καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί με την οικονομία θα μοιάζει με το τέλος πολέμου - Καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο

Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενόψει του Πάσχα ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα για όσους θελήσουν να παραβούν τους περιορισμούς για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

«Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως οι αποφάσεις για το Πάσχα ήταν απαραίτητες, προκειμένου να προστατευθούν περιοχές που δεν είναι επιβαρυμένες και με μικρότερο ιικό φορτίο, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δόθηκε ένα χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της αγοράς που δίνει και ανάσες εκτόνωσης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές της οικονομίας και την επόμενη ημέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θα συμβεί με την οικονομία θα μοιάζει με το τέλος πολέμου», τονίζοντας ότι η αποσωλήνωσή της θα γίνει σταδιακά, φέρνοντας ως παράδειγμα τα μέτρα για την εστίαση, τονίζοντας ότι το ίδιο θα γίνει για τον τουρισμό, τους παιδότοπους και άλλες δραστηριότητες, ενώ επανέλαβε την θέση του ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησής του παραμένει η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, είπε ξανά πως σήμερα στις εντατικές διασωληνώνονται κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ επανέλαβε πολλές φορές την φράση «το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα σε όλους όσοι φοβούνται με βάση τα όσα λέγονται για ορισμένα εκ των εμβολίων και τις παρενέργειές του.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μια θετική τάση αναφορικά με το ιικό φορτιο, ότι μειώνεται ο δείκτης θετικότητας και ότι αυτό σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό κτίζει ένα τείχος ανοσίας που κάθε εβδομάδα αυξάνεται και επιτρέπει και το ελεγχόμενο αλλά και οργανωμένο άνοιγμα στην εστίαση που θα ακολουθήσει.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει θέμα διαγραφής χρέους, απάντησε ότι το 2015 υπήρχε μια φαντασίωση για το δημόσιο χρέος, τώρα υπάρχει η ίδια φαντασίωση για το ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Το μεν δημόσιο χρέος, όπως είπε, είναι βιώσιμο γιατί υπάρχει μεγάλη ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ και όλοι καταλαβαίνουμε ότι με επιθετικές κρατικές δαπάνες μπορούμε να επανέλθουμε στην ανάπτυξη. Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, έκανε λόγο για πλέγμα μέτρων, όπως το πρόγραμμα Γέφυρα, τις δυνατότητες που προσφέρει το πτωχευτικό δίκαιο, καθώς επίσης και τα κονδύλια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

Στο φλέγον θέμα τοπυ υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών είπε ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει προσθέτοντας ότι «φέτος ή του χρόνου ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε ένα δεύτερο εμβόλιο. Τότε θα πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση». Και είπε ότι δεν θέλει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση τώρα, αλλά αργότερα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί.

«Το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι αυστηρά προσδιορισμένο» τόνισε, ενώ εκτίμησε ότι και οι νέοι θα σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν και καινούργια μονοδοσικά εμβόλια.

Αναφορικά με τους αρνητές σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι και μερικές φορές τούς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία ενώ σε ό,τι αφορά τα self test για τα οποία υπήρχε καχυποψία, η σκυτάλη της υπευθυνότητας στον πολίτη. «Όπως και το εμβόλιο είναι ατομική πράξη υπευθυνότητας», συνέχισε και ανακοίνωσε ότι θα προμηθευτούμε σε χαμηλή τιμή self test τώρα που τα χρειαζόμαστε. «Επειδή κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ η θετικότητα της Ελλάδος είναι πράσινη», προσέθεσε.

«Το γεγονός ότι έχουμε τόσα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά είναι ένα θαύμα της επιστήμης», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι εμείς δεν σταματήσαμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca. «Η πιθανότητα να πάθεις κάτι από εμβόλιο είναι απειροελάχιστη. Είναι πιθανότερο να τρακάρεις πηγαίνοντας στο εμβολιαστικό κέντρο. Και σίγουρα είναι πιο πιθανό να κολλήσεις covid. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε όλα τα δεδομένα», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πως κάποιοι δυσαρεστούνται από τις αποφάσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι το Πάσχα του 2021 δεν θα είναι όπως το περσινό, καθώς φέτος οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν έστω και με αυστηρά μέτρα, ενώ πλέον φέτος έχουμε τα εμβόλια.

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα ανέφρεα ότι η τάση τις τελευταίες 10 ημέρες είναι θετική καθώς μειώνεται ο δείκτης θετικότητας ενώ μίλησε για ελεγχόμενο και οργανωμένο άνοιγμα. «Όταν οι πολίτες γνωρίζουν τι θα συμβεί είναι λιγότεροι επιρρεπείς σε παραβατικές συμπεριφορές. Προτιμώ κάποιος να βγει έξω να φάει σε εξωτερικό χώρο με όλα τα μέτρα ασφάλειας, παρά να βρεθεί σε ένα σπίτι που κανείς δεν θα τον επιτηρεί. Η κοινωνία και οι πολίτες συμμορφώνονται όταν μπορούμε να τους περιγράψουμε με όση ασφάλεια μπορεί να γίνει τι θα συμβεί αύριο και μεθαύριο», σημείωσε.

«Προτιμώ κάποιος να βγει έξω στο πλαίσιο μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί» παρά τυχόν συγχρωτισμό σε σπίτια συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει μια σειρά από δραστηριότητες στα τέλη Ιανουαρίου πολλοί αμφισβήτησαν αυτή την επιλογή. «Αυτός είναι ο λόγος που δεν γίναμε Πορτογαλία και το σύστημα Υγείας άντεξε, αντέχει και θα αντέχει», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τα όσα γίνονται στις πλατείες ο Κυρ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε «εξαιρέσεις» και συμπλήρωσε ότι τα φαινόμενα αυτά αντιμετωπίζονται με διακριτικότητα και όχι με καταστολή. Εκανε μάλιστα έκκληση στους νέους να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στο κίνημα υπέρ του εμβολιασμού. «Η περίπτωση της Νέας Σμύρνης ήταν λάθος, αστοχία», συνέχισε και είπε ότι «αυτά τα φαινόμενα δεν τα αντιμετωπίζεις με καταστολή», συμπλήρωσε και απηύθυνε έκκληση όλοι να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα και ειδικά κάλεσε τους νέους να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού.