Κυρ. Μητσοτάκης: «Αναθεωρητέο τώρα το άρθρο 16, έστω και με 151 ψήφους»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αναθεωρητέο τώρα το άρθρο 16, έστω και με 151 ψήφους»

Του Γιάννη Τρουπή

Με τρόπο ευθύ και άμεσο ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών, μη κρατικών πανεπιστήμιων στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και να βάλει «πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις το εθνικό συμφέρον».

Στην ομιλία του στο 11ο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος με θέμα «”Καθαρές” Δημόσιες Συμβάσεις» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπως έχει ήδη συμβεί στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στην κυβερνητική πλειοψηφία: H Ελλάδα δεν αντέχει να περιμένει άλλα δέκα χρόνια,μέχρι την επόμενη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Ας κριθεί αναθεωρητέο τώρα το άρθρο 16 έστω και με 151 ψήφους, ώστε η επόμενη βουλή με 180 ψήφους να προσδιορίσει το περιεχόμενο. Aπευθύνομαι προσωπικά στον κ. Τσίπρα, ας βάλει πάνω από τις ιδεολογικές του αγκυλώσεις το εθνικό συμφέρον” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε μάλιστα αιχμές εναντίον του Πάνου Καμμένου με αφορμή την πρόσφατη επιλογή του να μην ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, σε σχέση που υπόθεση που έφτασε στη Βουλή μετά από μήνυση της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Είχα πάρει το 2006 ως νέος βουλευτής πρωτοβουλία για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Δυστυχώς τότε δεν είχα βρει την απαραίτητη ανταπόκριση από τους συναδέλφους μου. Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει, δεν νοείται οι πολιτικοί να έχουν σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Απλώς αυτοί που κάποτε παρίσταναν ότι είναι εναντίον της ασυλίας βουλευτών και υπουργών σήμερα κρύβονται πίσω από την ασυλία.

Μάλλον την νιώθουν ως ανακούφιση που υπάρχει», επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επέμεινε στην σύσταση κυβερνητικού χαρτοφυλακίου με οριζόντια αρμοδιότητα την άμεση ψηφιοποίηση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε και το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών.

«Πρέπει να βαδίσουμε μπροστά, χωρίς να φοβόμαστε συγκρούσεις όπου μπορεί αυτές να είναι αναγκαίες. Το δίλημμα είναι σαφές. Ο ρεαλισμός της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και η προοδευτική σύνθεση απέναντι σε έναν παρωχημένο λαικισμό», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για δυσμενή επικαιρότητα καθώς «η κυβερνητική προπαγάνδα περί τέλους των μνημονίων προσκρούει στην πραγματικότητα μίας χώρας εκτός αγορών και η οποία υποφέρει από υψηλούς φόρους και εισφορές». Και αυτά, συνέχισε, ενώ η κοινή γνώμη ασφυκτιά ανάμεσα σε εθνικές ταπεινώσεις και οικονομικά αδιέξοδα, ενώ οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία αντιμετωπίζονται σαν πολυεργαλεία για πολιτικές μεθοδεύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υποχωρήσει στην 57η θέση του δείκτη ανταγωνιστικότητας του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ, 4 βαθμίδες πιο κάτω από το 2017. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ανάγει σε κανόνα τις απευθείας αναθέσεις ενώ θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση. «Δεν γίνεται να έχουμε υγιείς δημόσιες συμβάσεις από ένα γραφειοκρατικό κράτος που δεν λειτουργεί με αξιολόγηση και διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, γιατί «αναβίωσε τον παλαιοκομματισμό στην χειρότερη μορφή του. όπως συμβαίνει και για τη διαφθορά στο Δημόσιο». Εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο σε σκάνδαλα αλλά και στη διαφθορά που εξαπλώνεται και κλιμακώνεται με επιθέσεις εναντίον των θεσμών και με λάσπη εναντίον πολιτικών αντιπάλων. 

Φωτογραφία intime news