Σε μια κυνική παραδοχή προχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το προσφυγικό. Ο κ. Μουζάλας ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι λύση και «όποιος το ισχυριζόταν θα έλεγε ανοησίες»!
Αντιθέτως, συμπλήρωσε ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει, αλλά και πάλι θα φανεί στο μέλλον αν είναι έστω χρήσιμο. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προειδοποίησε πως «ξεκινά ένα παιχνίδι ενοχών για την Ελλάδα, ότι με βάση αυτή την συμφωνία θα καταπατήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σας βεβαιώνω ότι θα τηρήσουμε αυστηρά τις διαδικασίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όπως τα έχει ο καθένας στο μυαλό του, αλλά όπως ορίζουν οι συνθήκες. Εγώ ήμουν χθες στη Γενεύη και σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τουίταρε θετικά πράγματα για τη χώρα μας».
Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι η συμφωνία που υπεγράφη «ήταν η καλύτερη υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες» και σημείωσε ότι αν την έγραφε ο ίδιος θα προέβλεπε πως θα μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη 500.000 άνθρωποι. Ακόμη, ο κ. Μουζάλας υπερασπίσθηκε την Υπηρεσία Ασύλου από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, ισχυριζόμενος ότι «κάνει θαύματα».
«Αποδίδει άσυλο σε 3 μήνες, όταν η Γερμανία δίνει σε 4 μήνες. Όταν μία υπηρεσία βελτιώνεται πρέπει να την στηρίζουμε. Και, πιστέψτε με, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου ήταν εκεί όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε.
Την ίδια ώρα δεσμεύθηκε ότι «το αίσχος της Ειδομένης και του λιμανιού (του Πειραιά) θα σταματήσει, θα πάρει τον χρόνο του, αλλά θα σταματήσει. Δεν θέλετε αέρια μέσα στους πρόσφυγες, μέσα στα παιδιά. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα πράγματα».
Τέλος, ύψωσε ασπίδα προστασίας στην Τασία Χριστοδουλοπούλου και την πολιτική των ανοικτών συνόρων, λέγοντας: «Δεν μπορώ κάθε φορά να απαντώ σε κοινοτυπίες. Δεν υπήρξαν. Δεν πιστεύετε την κυβέρνηση; Το είπε το ΝΑΤΟ και η FRONTEX ότι δεν υπήρξαν ανοιχτά σύνορα», υπογράμμισε.
Στο αντάρτικο μετά τους «53» και άλλοι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Μετά την κριτική της ομάδας των 53, οι φίλιες επιθέσεις συνεχίζονται. Αυτή την φορά «υπαίτιοι» είναι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κύριοι Δ. Σεβαστάκης, Α. Μιχαηλίδης και Γ. Πάλλης, οι οποίοι επιτίθενται στον κυβέρνηση για τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης σχετικά με την παροχή σίτισης στα hot spots Σάμου, Λέσβου και Χίου. Ειδικότερα, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν αφήνουν αιχμές για ανακολουθία εξαγγελιών και πράξεων.
«Σύμφωνα με τη σύναψη σύμβασης (βάσει και του Ν.4368/2016, άρθρο 96), στις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα Χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης», αναφέρουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν:
«Με την αίσθηση ότι το φαινόμενο της μη επιλογής τοπικού προμηθευτή είναι εκτεταμένο αλλά και αντίθετο με την αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας, και με δεδομένη την δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους Βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας».
Ως εκ τούτων ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Πώς σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής για την τροφοδοσία των ΚΕΠΥ- «Χοτ σποτ» (για παράδειγμα κριτήρια ISO κ.λπ.), ώστε να περιλαμβάνονται στους διαγωνισμούς και να επιλέγονται οι τοπικοί προμηθευτές;»
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Η ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις»
Η προσφυγική κρίση πέραν της προφανούς ανθρωπιστικής διάστασης, δημιουργεί πολύπλευρες πιέσεις τόσο στις κρατικές δομές όσο και στις δομές που σχετίζονται με την παραγωγή και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Στα νησιά του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου, στη Σάμο, Λέσβο και Χίο, εμφανίζεται σημαντικότατη μείωση του τουριστικού ρεύματος που εκφράζεται με τη συντριπτική μείωση των προκρατήσεων αλλά και τα συναγόμενα από τη εμπειρία των επαγγελματιών από την συμμετοχή τους στις διεθνείς εκθέσεις. Η γενική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών οι οποίες σε γενικές γραμμές, έχουν επιδείξει μια εξαιρετική πολιτισμική αντοχή και ποιότητα. Σύμφωνα με τη σύναψη σύμβασης (βάσει και του Ν.4368/2016, άρθρο 96), στις εταιρείες που προκρίθηκαν για την παροχή σίτισης στα Χοτ-σποτ στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, παραδόξως λείπει η συμμετοχή τοπικών μονάδων τροφοδοσίας και σίτισης. Με την αίσθηση ότι το φαινόμενο της μη επιλογής τοπικού προμηθευτή είναι εκτεταμένο αλλά και αντίθετο με την αρχή της νησιωτικότητας και το κριτήριο της εντοπιότητας, και με δεδομένη την δέσμευση στελεχών της Κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις τους με τους τοπικούς φορείς και τους Βουλευτές των ως άνω νησιών για ανταποδοτική στήριξη της τοπικής οικονομίας,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πώς σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τα κριτήρια επιλογής για την τροφοδοσία των ΚΕΠΥ- «Χοτ σπότ» (για παράδειγμα κριτήρια ISO κ.λπ.), ώστε να περιλαμβάνονται στους διαγωνισμούς και να επιλέγονται οι τοπικοί προμηθευτές;
2) Ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο και οι υποκείμενοι μηχανισμοί του, ώστε να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς και ποιος είναι ο βραχυπρόθεσμος, αλλά και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ώστε η τοπική οικονομία να έχει σαφή και ενισχυμένο ρόλο στη λειτουργία των δομών διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σεβαστάκης Δημήτριος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Πάλλης Γεώργιος".
Αλέξανδρος Διαμάντης
Διαβάστε ακόμα: