Στα 188 ευρώ το προτεινόμενο πλαφόν - Η σύσκεψη των «4»
AP
AP

Στα 188 ευρώ το προτεινόμενο πλαφόν - Η σύσκεψη των «4»

Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

«Έχουμε ήδη δηλώσει ότι η αρχική πρόταση με τιμή πλαφόν στα 275 ευρώ δεν ήταν στην πραγματικότητα πλαφόν. Οπότε οποιαδήποτε τιμή μεταξύ 150 και 200 ευρώ, για εμάς, θα μπορούσε να λειτουργήσει. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά μηνύματα στις αγορές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν.

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι το προτεινόμενο πλαφόν θα λειτουργήσει ομαλά»

«Λάβαμε σαφή εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε μια λύση σήμερα για το πλαφόν. Είναι χρέος μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω το μήνυμα αποφασιστικότητας, αλληλεγγύης και ενότητας να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», πρόσθεσε. 

Ο καθορισμός πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αποτελεί μοναδικό στόχο της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας, των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μια συμφωνία είναι σε απόσταση αναπνοής. Βέβαια, πιστεύω ότι χρειάζεται ένα ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους», δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στη συνάντηση. 

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών. Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

«Αυτό θα ήταν φυσικά ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες της Γερμανίας είναι βάσιμες. «Κανένας, και λιγότερο απ' όλους εγώ, δεν έχει κάτι εναντίον των χαμηλών τιμών στην αγορά αερίου», δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κατά την άφιξή της , η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Ντάλι δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν σήμερα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν στο αέριο και η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προσφέρει μια καλή βάση γι' αυτό.

«Αυτό που προτείνει η Προεδρία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Ντάλι πριν εισέλθει στη συνεδρίαση.

«Δείχνει επίσης την προθυμία να φθάσουμε σήμερα σ' ένα συμβιβασμό. Είμαι πεπεισμένη πως σήμερα θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε, πιστεύω πως υπάρχει η σχετική προθυμία. Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή».

Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).

Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δε θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.

Ωστόσο, αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν.

Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.

Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για τη διασφάλιση της επάρκειας προσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.

Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.

«Θα επιμείνουμε μέχρι τέλους»

Kλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού. 

Έγινε ευρεία συζήτηση για τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών σχετικά με τη διαδικασία αναστολής του μηχανισμού και αποφασίστηκε στη σημερινή Σύνοδο αυτές να συζητηθούν και το αποτέλεσμα της συζήτησης να ενσωματωθεί στην τελική, συμβιβαστική απόφαση. 

Οι Υπουργοί ενέργειας των τεσσάρων κρατών- μελών δεν δέχονται τη λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία και συμφώνησαν να επιμείνουν ως το τέλος για την ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών στο θέμα. 

Τέλος, αν η εφαρμογή των όσων αποφασιστούν σήμερα αναδείξει προβλήματα, οι Υπουργοί Ενέργειας μπορούν σε επόμενο στάδιο να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.