Κρυφές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση

Κρυφές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση

Η κατηγορία περί κακής νομοθέτησης στη Βουλή  για την κυβέρνηση μάλλον είναι …λίγη για να περιγράψει την πραγματικότητα. Το (υποτιθέμενο) «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έχει πάει περίπατο και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως με νέα βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε, στο νομοσχέδιο για την προστασία των καταθέσεων.

Πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς κατόπιν εντολής, επιχειρούν να «διορθώσουν» το νομοσχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση, το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες. Όμως αυτό που κάνουν είναι να παρουσιάσουν κυνικά τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίες φυσικά προέρχονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, με την τροπολογία των βουλευτών διορθώνεται ο τίτλος του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Διαδικασία επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών και Ειδικών Γραμματέων του νόμου 4369/2016 και αντικαθίσταται ως εξής: «Διαδικασία επιλογής Διοικητικών Γραμματέων».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά επιβεβαιώνονται πλήρως (παρά τις σχετικές διαψεύσεις) ότι το καθεστώς διορισμένων γενικών γραμματέων των Υπουργείων παραμένει κανονικά και απλά προστίθενται νέοι υπάλληλοι.

Όπως είχε αναφερθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με "νομοτεχνική βελτίωση" η κυβέρνηση "κατήργησε" το ν/σ για τη Δημόσια Διοίκηση, καταστρατηγώντας (πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο) την υποτιθέμενη «δεξαμενή ικανών στελεχών».

Είναι αξιοσημείωτο, μάλιστα, ότι  η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει στην κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας, αντί υπουργικής, ώστε να μην υπάρχει η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, στο οποίο θα αναφερόταν και το κόστος της ρύθμισης.

Με την ίδια τροπολογία, μάλιστα, προκηρύσσονται (στα κρυφά;) και οι σχετικές θέσεις! «Έως τις 30.9.2016 προκηρύσσονται όλες οι θέσεις του άρθρου έξι, καθώς και οι κενές θέσεις άρθρου οκτώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος. Έως τις 31.12.2016 ολοκληρώνεται η πλήρωση των ανωτέρω θέσεων», θα αναφέρει η νέα διάταξη. Για την ιστορία στο άρθρο έξι του σχεδίου νόμου σημειώνεται: «Συνιστώνται θέσεις Διοικητικών Γραµµατέων µε βαθµό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων (Ε.Θ.), που υπάγονται σε κάθε Υπουργό ή Αναπληρωτή Υπουργό.

Οι Διοικητικοί Γραµµατείς υποστηρίζουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρµογή της πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται από την Κυβέρνηση και τα όργανά της. Οι Διοικητικοί Γραµµατείς επιλέγονται από το Μητρώο του άρθρου 1.» Να σημειωθεί ότι σχετική νήξη στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Προβλήματα» και στο παράλληλο πρόγραμμα

Σε άλλη τροπολογία η κυβέρνηση προχωρά σε (νέα) διόρθωση διατάξεων, οι οποίες πέρασαν στο λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα. Σήμερα, μόλις 12 ημέρες μετά την ψήφιση του πολυδιαφημισμένου «παράλληλου προγράμματος», κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που διορθώνει… «οφθαλμοφανή σφάλματα, αριθμητικά λάθη εκ παραδρομής, ασάφειες, παραλείψεις εκ παραδρομής».

Είχαν το νομοσχέδιο στο συρτάρι επί δύο μήνες και δεν έκαναν τον κόπο να το επανεξετάσουν πριν συνεχιστεί η συζήτησή του στη Βουλή. Κατόπιν, δύο ημέρες στη Βουλή τους επισημαίναμε την προχειρότητα και καταθέταμε προτάσεις αλλά δεν μας άκουγαν», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ποτάμι: Καμία αλλαγή σε νόμο, αν δεν παρέλθει τρίμηνο εφαρμογής του

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, αναφέρει πως "η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει τον ρόλο της στη διακυβέρνηση της χώρας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεν θα παίζει με τη νομοθεσία – και, συνεπώς, με τις ζωές μας – αν ξέρει ότι δεν ανεχόμαστε την προχειρότητα".

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης όπου τυπώθηκε ο νόμος για τη δημιουργία μητρώου επιτελικών στελεχών της διοίκησης κι άρχισαν ήδη οι αλλαγές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προχειρότητας και της ανικανότητας που επιδεικνύει συστηματικά η κυβέρνηση όπως έχει κατ' επανάληψη το Ποτάμι. Με τροπολογία που κατατέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο Σύριζα ζητά να αλλάξουν 7 άρθρα του νόμου 4369 που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από πέντε ημέρες.

Μια από τις αλλαγές που ζητά ο Σύριζα είναι στον τίτλο του βασικού άρθρου το οποίο όριζε ότι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς θα επιλέγονται από μητρώο. Ο κ. Βερναρδάκης άλλαξε αυτό το άρθρο την τελευταία στιγμή (ώστε οι κομματικοί γενικοί γραμματείς να συνεχίσουν να είναι κομματικοί), ξέχασε όμως, να αλλάξει τον τίτλο! Εκχυδαΐζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού και βιάζοντας κάθε αρχή καλής νομοθέτησης, έρχεται σήμερα ο Σύριζα, με τροπολογία, να αλλάξει και τον τίτλο ώστε να συμφωνεί με το περιεχόμενο του άρθρου. Όσο για τον υπουργό, τον κ. Βερναρδάκη, αυτός δεν είχε καν το θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη και την προχειρότητά του: Την τροπολογία δεν την υπογράφει ο ίδιος αλλά 5 βουλευτές του Σύριζα.

Το Ποτάμι επιμένει ότι η νομοθέτηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Το Ποτάμι προτείνει «καμιά αλλαγή σε ψηφισμένο νόμο αν δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από την έναρξη εφαρμογής του». Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει τον ρόλο της στη διακυβέρνηση της χώρας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεν θα παίζει με τη νομοθεσία – και, συνεπώς, με τις ζωές μας – αν ξέρει ότι δεν ανεχόμαστε την προχειρότητα."

Αλέξανδρος Διαμάντης

Διαβάστε την τροπολογία εδώ.