Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Το μπάχαλο που καταγράφηκε στο 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ επιταχύνει, όπως όλα δείχνουν, τις γενικότερες διαδικασίες για μία Νέα Δημοκρατία "από την αρχή", καθώς η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξοργισμένη με όσα διαδραματίστηκαν στην Θεσσαλονίκη και κορυφαία στελέχη της επικρίνουν με δριμύτητα τόσο τις "νοοτροπίες παραγοντισμού", όσο και τους "ομαδάρχες" και τις "προσωπικές επιδιώξεις" που εξέθεσαν τη Νεολαία του κόμματος. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά σε σχέση με την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι κρίσιμη σε ότι αφορά τις τελικές του αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν κατόπιν των εξηγήσεων που ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Βασίλη Γεωργιάδη.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εκφράζουν την βαθιά απογοήτευσή τους για την "αποτυχία διεξαγωγής εκλογών στο 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ", όπως λένε χαρακτηριστικά και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην αναγνωριστούν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την ΟΝΝΕΔ. Η τελευταία, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που βρίσκονταν σε εξέλιξη από χθες το πρωί, γνωστοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής και τα ονόματα των εκπροσώπων της για το 10ο Συνέδριο της ΝΔ. Οι ίδιοι συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τόνιζαν πως δεν τιμά την ιστορία της ΟΝΝΕΔ, αλλά ούτε και τα μέλη της "η εικόνα συγκεκριμένων κομματικών στελεχών και πρώην στελεχών που εμποδίζουν τους νέους να εκλέξουν οι ίδιοι τους εκπροσώπους τους".
Σημαντικοί παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλίτευσαν εξάλλου με ιδιαίτερη ένταση, μιλώντας στο liberal, τις προσωπικές επιδιώξεις που οδήγησαν σε αυτή την εικόνα και δεν έκρυβαν ότι ενισχύεται μετά απ'' όλα αυτά, ακόμη περισσότερο, η πεποίθησή τους για την ανάγκη αντιμετώπισης των παθογενειών που υφίστανται σε οργανωτικό επίπεδο όχι μόνο στους κόλπους της Νεολαίας, αλλά και συνολικά του κόμματος. Σημείωναν με ιδιαίτερη απογοήτευση το γεγονός ότι δεν επρόκειτο για πολιτικές διαφωνίες, οι οποίες υπήρχαν και μπορούν να υπάρχουν, αλλά για "νοοτροπίες παραγοντισμού" που, όπως έλεγαν, δεν έχουν θέση γενικότερα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη νέα πορεία που έχει χαράξει. Δήλωναν μάλιστα ιδιαίτερα απογοητευμένοι από το γεγονός ότι αυτές οι νοοτροπίες εκδηλώθηκαν, με αυτό τον τρόπο, σε μία στιγμή που η ΝΔ πορεύεται με πολύ θετικά αποτελέσματα, και μετά από μία περίοδο κατά την οποία η νέα ηγεσία της έχει κάνει, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, πάρα πολλά από τη δική της πλευρά "στην κατεύθυνση της ενότητας και της συνεννόησης".
Σε κάθε περίπτωση το φιάσκο του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, πέραν των άμεσων αποφάσεων που πρόκειται να ανακοινωθούν σε σχέση με την ίδια την ΟΝΝΕΔ και όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο, θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα για την ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να υποστηρίξει την αδήριτη ανάγκη προώθησης των ριζικών καταστατικών αλλαγών που έχει συμπεριλάβει στη ατζέντα του 10ου Τακτικού Συνεδρίου και αποσκοπούν στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του και στην απαλλαγή του από τις παθογένειες και από τις "φεουδαρχικές δομές" για τις οποίες μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Δεν θέλω μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών
Στον απόηχο της εικόνας διάλυσης που εξέπεμψε το Συνέδριο, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση το γεγονός ότι μόλις το προηγούμενο βράδυ, της Παρασκευής, μιλώντας στην έναρξη των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει ευθέως ότι "δεν θέλει μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών και δεν θα ανεχτεί μία ΟΝΝΕΔ που θα αναπαράγει παθογένειες του χθες". Και τη συγκεκριμένη αναφορά υπενθύμιζαν χθες συνεργάτες του, προϊδεάζοντας για τις αποφάσεις που θα λάβει ενδεχομένως και τις επόμενες ώρες.
Αναφερόμενος στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει στην πολιτική η ΟΝΝΕΔ, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει τους νεολαίους "να αλλάξουν τον τρόπο που γίνεται σήμερα η πολιτική", τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Πείτε όχι στο ρουσφέτι και στο βόλεμα. Πείτε ναι σε οτιδήποτε μπορεί να φέρει οξυγόνο στο πολιτικό μας σύστημα. Δεν θέλω μία ΟΝΝΕΔ μηχανισμών, δεν θα ανεχτώ μία ΟΝΝΕΔ που θα αναπαράγει παθογένειες του χθες. Παθογένειες πελατειακών σχέσεων".
"Θέλω την ΟΝΝΕΔ που θα συνομιλεί με το μέλλον και θα σχεδιάζει το μέλλον", είχε καταλήξει. Και αντ'' αυτής προέκυψε η εικόνα μίας ΟΝΝΕΔ προσκολλημένης σε νοοτροπίες του παρελθόντος με τις οποίες η σύγκρουση φαντάζει πλέον μονόδρομος για την ηγεσία της ΝΔ.