Κρεμλίνο: Η νίκη της Ενωμένης Ρωσίας στις εκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Putin

Κρεμλίνο: Η νίκη της Ενωμένης Ρωσίας στις εκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στον Putin

Το κόμμα του προέδρου Vladimir Putin Ενωμένη Ρωσία κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία και τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά την ίδρυσή του το 2001.

Η συντριπτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης του λαού στον πρόεδρο Putin, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Είναι φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων εξέφρασαν de facto την υποστήριξή τους στον πρόεδρο. Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος έλαβε μια εντυπωσιακή ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.''

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να πει αν ο Putin θα επιδιώξει νέα θητεία στον προεδρικό θώκο το 2018.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία θα εξασφαλίσει 343 από τις 450 έδρες της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Το μοναδικό πρόβλημα για το Κρεμλίνο ήταν ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή, μια ένδειξη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ένα μέρος των Ρώσων αδιαφόρησαν για τις εκλογές ή θεωρούσαν ότι είχαν κριθεί εκ των προτέρων. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, μόνο το 47,8% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2011.

Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τα κρατικά ΜΜΕ, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό περίπου 54% των ψήφων μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 93% των ψηφοδελτίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Όμως το εκλογικό σύστημα –κατά το ήμισυ αναλογικό, κατά το ήμισυ πλειοψηφικό– ενίσχυσε τον έλεγχο της βουλής από τον σχηματισμό που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τις προβολές μετά τη μερική καταμέτρηση, η Ενωμένη Ρωσία φαίνεται να εξασφαλίζει τουλάχιστον 343 από τις 450 έδρες της Δούμας, της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, έναντι 238 προηγουμένως.

Με την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον των βουλευτών, το Κρεμλίνο θα έχει έναν χωρίς προηγούμενο έλεγχο της Δούμας και μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο να εξασφαλίσει την έγκριση συνταγματικών αλλαγών.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR, άκρα δεξιά) και το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνουν, αντίστοιχα, το 13,2% και το 13,5%. Το LDPR του πολύ λαϊκιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι βελτίωσε τα ποσοστά του σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011, ενώ οι κομμουνιστές έχασαν περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, κερδίζει ποσοστό 6,2% και εξασφαλίζει επίσης την είσοδό του στη Δούμα.

Αυτά τα τρία κόμματα δεν θεωρούνται αντιπολιτευτικοί πολιτικοί σχηματισμοί στα περισσότερα θέματα που συζητούνται στη Βουλή και σε γενικές γραμμές ψηφίζουν ταυτόφωνα με την Ενωμένη Ρωσία.

Αντίθετα η φιλελεύθερη αντιπολίτευση Parnas συγκέντρωσε μόλις ένα πολύ συμβολικό 0,66% έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία, όπως συνήθως, αποκλείστηκε από την κρατική τηλεόραση και αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους. Το ίδιο και το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Γιάμπλοκο.

Η αντιπολίτευση στον Putin φαίνεται ότι δεν θα έχει κανέναν βουλευτή στη νέα Δούμα καθώς τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

"Μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πως το κόμμα εξασφάλισε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα" παρότι η συμμετοχή "δεν ήταν η πλέον υψηλή, αν και ήταν σημαντική", δήλωσε ο Putin κατά τη μετάβασή του στην έδρα του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε το 2011, χαιρετίζοντας την "αυξανόμενη πολιτική ωριμότητα" των ψηφοφόρων.

Στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλότερο από το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό και από εκείνο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών.

Αντίθετα από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2011, στις οποίες η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει νοθεία και μετά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, το Κρεμλίνο θέλησε αυτή τη φορά να δώσει μια πιο διαφανή εικόνα της εκλογικής διαδικασίας.

Οι εργασίες της Εκλογικής Επιτροπής μεταδίδονταν απευθείας από το δημόσιο κανάλι συνεχούς ενημέρωσης και, κάτι που έγινε για πρώτη φορά, συζητούνταν οι υποψίες για νοθεία σε ορισμένες περιοχές και εκλογικά τμήματα.

Η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν προβλήματα σε ορισμένα εκλογικά κέντρα και δήλωσε πως η ψηφοφορία θα ακυρωθεί σε αυτά αν οι υποψίες για νοθεία επιβεβαιωθούν. Επίσης, έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τους υπαλλήλους ενός εκλογικού τμήματος στο Ροστόφ επί του Ντον που εμφανίζονται σε ένα βίντεο να νοθεύουν τις εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ