Προφανώς και νούμερο ένα προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Οτιδήποτε άλλο έρχεται δεύτερο και «καταϊδρωμένο». Παράλληλα το ίδιο ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «πιάστηκε στον ύπνο» σε κεντρικό επίπεδο , αν κρίνουμε από τη διαχείριση που έγινε επί ιταλικού εδάφους. Παρόλαυτα αυτό που προέχει είναι η υγεία των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που επισημάνθηκε και στην πρώτη τηλεδιάσκεψη στην ιστορία της Ένωσης μεταξύ των αρχηγών κρατών.
Πέρα λοιπόν από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία έχει να χειριστεί ο κ.Μητσοτάκης υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι άλλη από τις επιπτώσεις στην οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι η οικονομία της Ελλάδας μόλις βγήκε από το καθεστώς υπερβολικής επιτήρησης και κάνει πλέον τα πρώτα της βήματα με ανοδική τροχιά.
Όλα αυτά μέχρι πριν από μερικά 24ωρα όταν και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δέχεται απανωτά χτυπήματα. Με άλλα λόγια αυτή η πανδημία ναρκοθετεί την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου προκαλώντας σύννεφα στον κυβερνητικό ορίζοντα.
Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η κίνηση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών να ζητήσει δημοσιονομικό χώρο για την προστασία των πληττόμενων από τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας, γιαυτό και συμπλήρωσε ότι απαιτείται δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.
Ενδιαφέρον μάλιστα είχε το σημείο της παρέμβασης του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος έθεσε και το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.
«Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος δίνοντας το στίγμα των επόμενων ελληνικών κινήσεων.
Πέρα πάντως από την εξαίρεση των μέτρων σε σχέση με τον κορονοϊό από τους δημοσιονομικούς στόχους στο πίσω μέρος του μυαλού Μητσοτάκη είναι το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που άπτεται ασφαλώς του πρώτου. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα κυβερνητικό σχεδιασμό ο κρίσιμος μήνας που θα καθορίσει τις εξελίξεις πάνω σε αυτό το πεδίο είναι ο ερχόμενος Απρίλιος. Τότε άλλωστε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τα οποία επιθυμεί η κυβέρνηση να είναι θετικά.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται το γιούρογκρουπ του Ιουνίου για το επίσημο αίτημα. Όλα αυτά πριν από τον κορονοϊό που μοιάζει να αλλάζει όλα τα δεδομένα. Αν τελικώς αυτό θα συμβεί θα το γνωρίζουμε μέχρι το Πάσχα.