Κωνσταντίνος Φλώρος: Στόχος η περαιτέρω ισχυροποίηση του «σκληρού κελύφους» της Ελλάδας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Κωνσταντίνος Φλώρος: Στόχος η περαιτέρω ισχυροποίηση του «σκληρού κελύφους» της Ελλάδας

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε μια περίοδο , εδώ και τέσσερα περίπου, χρόνια όπου έπρεπε να δώσουν ό,τι καλύτερο έχουν προκειμένου να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια έναντι των εξωτερικών κινδύνων αλλά και να υποστηρίξουν την εθνική ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία. Αυτό ανέφερε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Delphi Economic Forum. 

Προχωρώντας σε μια ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στη περίμετρο της Ελλάδας και των Βαλκανίων αναφέρθηκε στα ψήγματα ανασφάλειας που παρατηρούνται στο Κοσσυφοπέδιο και στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Βέβαια, όπως είπε η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από την σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, την οποία χαρακτήρισε ως «μεγάλο πόλεμο», ο οποίος επηρεάζει και άλλα κράτη , όπως και την Ελλάδα. 

Παράλληλα, είπε, εστίες ανασφάλειας υπάρχουν και στην περιοχή Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, τη Σύρια , τον Λίβανο και τη Λιβύη. 

Παρατηρούμε, είπε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κέντρο κύκλου κρίσεων, με τελευταία αυτή του Σουδάν. 

Σε ένα τέτοιο ασταθές γεωπολιτικο περιβάλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κατοχυρωμένη της εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ως χώρα. 

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι προς το παρόν υπάρχει μια ύφεση των προκλήσεων. Όμως σε γραφειοκρατικό επίπεδο και σε διάφορα fora, εξακολουθούμε να ακούμε τα ίδια. Ακούμε ίδιες διεκδικήσεις, ξαναρχίσαμε να βλέπουμε χάρτες, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Τη στάση αυτή την γνωρίζουμε και ξέρουμε να την αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε ο κ. Φλώρος.

Μάλιστα τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τις είδαμε και στο Σουδάν, όπου εκτελέσαμε μια επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού ελλήνων πολιτών ή πολιτών που έχουν συγγενική σχέση με τη χώρα μας. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις κινήθηκαν με επαγγελματισμό και γνώση, αλλά και με εμπιστοσύνη για τους ανθρώπους που «έτρεξαν» την επιχείρηση και συμμετείχαν σε αυτήν. Ακόμη σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η συνεργασία με άλλες χώρες και ειδικά με την Αίγυπτο για τη χρήση του της αεροπορικής βάσης του Ασσουάν.

Ο κ. Φλώρος αναφέρθηκε ακόμη και στην μονάδα ειδικών αεροπορικών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε το 2022 και, γενικότερα, στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δημιουργία των τομέων Κυβερνοάμυνας και Διαστήματος.

Προσπαθούμε, τόνισε χαρακτηριστικά, να ισχυροποιήσουμε περισσότερο το «σκληρό κέλυφος» της χώρας μας, ώστε η Ελλάδα να εξακολουθήσει να είναι μια νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή. 

Παράλληλα, επειδή, παρά την όποια ύφεση, η στάση της Τουρκίας δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς έχει συμφέροντα αντικρουόμενα με τα δικά μας θα πρέπει να ισχυροποιούμε συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις.  Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2020. 

Σε ότι αφορά στη στρατιωτική διπλωματία, ανέφερε ο κ. Φλώρος, είμαστε ε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Διατηρούμε καλές σχέσεις με Αίγυπτο, όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία κλπ. Σε άριστο, ακόμη, επίπεδο βρίσκονται και οι σχέσεις μας με το Ισραήλ.

Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και συνεργασίες σε τριμερή σχήματα, όπως αυτές της Ελλάδας -Κύπρου - Ισραήλ, Ελλάδας -  Κύπρου -  Αιγύπτου, Ελλάδα - Κύπρου -  Ιορδανίας, ενώ έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι σχέσεις με ΗΠΑ και Γαλλία. Ακόμη, έχουν αναπτυχθεί και καλές σχέσεις με την  Ινδία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συμμετοχή ινδικών αεροσκαφών στην  άσκηση Ηνίοχος.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργήθηκαν και οι υποδομές για τη λειτουργία του ναύσταθμου της Κρήτης, η οποία θα αυξήσει την ισχύ του Ελληνικού Ναυτικού στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.