Σχέδιο δράσης 20 σημείων παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών την Παρασκευή.
Πάνω από 90.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου, όπως δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία ή τη Μάλτα, αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2021.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στο επίκεντρο του σχεδίου της ΕΕ ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για την αποτροπή αναχωρήσεων από τη Βόρεια Αφρική.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πλειονότητα των μεταναστών αναχωρεί από τη Λιβύη και την Τυνησία και προέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μπαγκλαντές. Η ΕΕ προβλέπει τη δαπάνη 580 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2021 και 2023 για να στηρίξει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην περιοχή.
Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς το Παρίσι και η Ρώμη συγκρούστηκαν για την αποδοχή από τη Γαλλία ενός σκάφους που μετέφερε 234 διασωθέντες μετανάστες που η Ιταλία είχε αποτρέψει.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι χαρακτήρισε την πρόταση «καλή αρχή», χαιρετίζοντας την εστίαση σε περισσότερη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και περισσότερο συντονισμό των δραστηριοτήτων θαλάσσιας διάσωσης.
Ο Γιόχανσον είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός της ΕΕ για την έρευνα και τη διάσωση, μεταξύ άλλων μεταξύ των παράκτιων κρατών, και τόνισε ότι η παροχή βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα είναι νομική υποχρέωση.
Τόνισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας της ΕΕ που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο σχετικά με την εθελοντική μετεγκατάσταση μεταναστών και τις οικονομικές συνεισφορές από χώρες της ΕΕ που δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.