Του Γιάννη Σιδέρη
Είναι παράδοση πλέον ο πρωθυπουργός να φεύγει από διεθνείς συναντήσεις για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, να παιανίζει για ηχηρές νίκες, και την επομένη ξαφνιασμένο, σύμπαν το κυβερνητικό επιτελείο, να τρέχει αλαφιασμένο να αντιμετωπίσει καταστάσεις που προκύπτουν από τα συμφωνηθέντα, τα οποία είτε δεν προσμέτρησε, είτε απέκρυψε ο πρωθυπουργός.
(Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο επικοινωνιακό πρόβλημά του. Όχι γιατί η Ελλάδα δεν τα καταφέρνει και πολύ στο προσφυγικό, αλλά γιατί μετά από κάθε συνάντηση μιλάει για νίκες που αυθωρί αποδεικνύονται ήττες, όπως τότε που κατά τη γνώμη του απομονώθηκαν οι βόρειοι που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα!).
Η κυβέρνηση έκπληκτη και ανήσυχη έχει επιδοθεί σε έναν διττό αγώνα δρόμου:
α) Να πιεστεί η Τουρκία να ανακόψει τις προσφυγικές ροές, που συνεχίζουν ακάθεκτα να αποβιβάζονται στα νησιά μας. Η μόνη δυνατότητα παρέμβασης πλέον είναι μέσω της Ε.Ε. καθώς μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το θέμα αφορά στην Ε.Ε. και την Τουρκία. Εμείς απλώς τους υποδεχόμαστε!
Για το λόγο αυτό στελέχη του Μαξίμου έχουν ήδη απευθυνθεί στον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν, Μ. Φερβέι, ζητώντας του να παρέμβει προς την Τουρκία, προκειμένου να σταματήσουν οι ροές. Το ίδιο αίτημα θα υποβάλει και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει με ευρωπαίους ηγέτες, πρωτίστως την κ. Merkel, αλλά και ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Juncker και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk.
β) Η δεύτερη πτυχή της κυβερνητικής εγρήγορσης (της τελευταίας στιγμής), αφορά στη δημιουργία των υποδομών, ώστε να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που αυξάνοντα και πληθύνονται, αλλά και αυτοί της Ειδομένης, για την οποία ο κ. Μουζάλας είπε στην Βουλή ότι τον επόμενο μήνα θα διαλυθεί «όμορφα και ωραία».
Χθες Δευτέρα, από το συντονιστικό της κυβέρνησης, μάθαμε ότι οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν τους 50.000. Οι αφίξεις του τελευταίου 24ωρου ήταν 1.662!
Από τα νησιά έχουν φύγει για την ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 3.500, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δομές που θα τους υποδεχθούν. Όταν ολοκληρωθούν «στο επόμενο δεκαήμερο-εικοσαήμερο», θα φύγουν οι εναπομείναντες, άλλοι τόσοι περίπου. Στους χώρους που εγκαταλείπουν θα εγκατασταθούν ο νεοεισερχόμενοι!
Έτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση του πρώτου λιμανιού της χώρας, του Πειραιά, αλλά γιαυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν δομές που ακόμη δεν υπάρχουν..
Η τύχη του Μουζάλα
Την παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση προέβλεψε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αφού όπως είπε, δεν πρέπει «ούτε κατά διάνοια να φύγει». Ορθώς προέβλεψε ο Πρόεδρος, γιατί η ίδια άποψη κυοφορείται και στου Μαξίμου, όπου θεωρείται βέβαιο ότι ο κ υπουργός θα παραμείνει στη θέση του - και δεν το ξέρουν μόνο οι ίδιοι, αλλά το ξέρει και ο κ. Καμμένος!
Είναι γεγονός ότι ο κ. Μουζάλας δεν έδειξε από την αρχή επιτελική δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος. Λογικό ήταν άλλωστε. Ο ίδιος είναι σοβαρός, πρωτοπόρος επιστήμονας, αλλά η σχέση που είχε με το προσφυγικό ήταν αυτή του ακτιβιστή γιατρού, υπέρ των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους απανταχού της γης. Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε πρόσφατα συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της ύπαρξης των συνόρων. Ουδέν αρνητικόν φυσικά, απλώς το αναφέρουμε για την μονομερή αντίληψη του προβλήματος, που και η στήλη είχε εντοπίσει στο παρελθόν. Ωστόσο η πείρα τον αναπροσανατόλισε σε πιο αντικειμενικές θεωρήσεις.
Παράλληλα ήταν υπουργός μιας κυβέρνησης η οποία δεν είχε καμιά κατευθυντήρια γραμμή επί του προσφυγικού. Παρέπαιε μεταξύ του διεθνιστικού ανθρωπισμού και της κουτοπόνηρης εργαλειοποίησης των προσφύγων, την ύπαρξη των οποίων ήθελε να αντιτάξει ως τεκμήριο ανάγκης απέναντι στην αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους.
Ο κ. Μουζάλας ακριβώς λόγω σοβαρότητας, εφόσον η κυβέρνηση απέκτησε κατευθυντήρια γραμμή (η Ειδομένη την ανάγκασε), επέδειξε μέγιστη εργατικότητα. Αυτή την στιγμή είναι ο μοναδικός στο κυβερνητικό επιτελείο που γνωρίζει το αντικείμενο και μπορεί στο μέτρο του δυνατού, να το αντιμετωπίσει.
Το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πολυτέλεια να χάσει τον κ. Μουζάλα. Τουναντίον θα τον ενισχύσει αναβαθμίζοντας το υπουργείο, πλαισιώνοντάς τον με δύο γενικούς Γραμματείς και δικό του αριθμό υπαλλήλων, ώστε να έχει αυτονομία αποφάσεων και διοικητικών παρεμβάσεων.
Ήδη έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική ομάδα εργασίας, η οποία σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ολοκληρώσει το πόρισμά της για την αναβάθμιση του υπουργείου.
Με την αναβάθμιση η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξει κάποια στοιχειώδης διαχείριση του προσφυγικού. Φυσικά όλα υπό αίρεση του κατά πόσο η Τουρκία θα ανακόψει τις ροές.
Αν όχι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.