Μειώσεις στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων περιορισμό των παρατάσεων στις αποσπάσεις, διοικητική αναδιάρθρωση με αλλαγές σε συντονιστές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολείων, στενός έλεγχος της λειτουργείας των σχολείων, αλλά και επιστροφή στη διδασκαλία στα σχολεία του εξωτερικού.
Το υπουργείο ελπίζει πως με αυτό το νομοσχέδιο Πελεγρίνη θα επαναπατρίσει περίπου 800 καθηγητές και δασκάλους του εξωτερικού.
Επίσης το νομοσχέδιο ορίζει τη δυνατότητα κατάργησης και συγχώνευσης σχολικών μονάδων του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν υπήρχε η δυνατότητα κατάργησης αλλά μόνο ίδρυσης.
Οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:
- Δικαίωμα αίτησης για παράταση θα δοθεί σε όλους του εκπαιδευτικούς
- Στα κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών το νομοσχέδιο παραπέμπει σε υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη γνώση ξένης γλώσσας σε επίπεδο Β2
- Η απόσπαση στο εξωτερικό θα είναι τριετής, με δυνατότητα παράτασης δύο χρόνων
- Αν και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για παράταση παραμονής δεν είναι δεδομένο πως θα τη λάβουν. Ωστόσο «θολό» σημείο στη διαλογή των παρατάσεων είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται τόσο από το διευθυντή του σχολείου όσο και από το συντονιστή εκπαίδευσης, χωρίς να είναι γνωστό το πλαίσιο της αξιολόγησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει η συνέντευξη στη διαδικασία της αξιολόγησης μια πρακτική που στην περίπτωση των διευθυντών στην Ελλάδα απεσύρθη από τις διαδικασίες καθώς χαρακτηρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως πελατειακή πρακτική.