Χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες για να φανεί στην πράξη, όπως επισημαίνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έφερε η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή το άνοιγμα της συζήτησης των κυβερνητικών συνεργασιών.
Αργά το απόγευμα της Τετάρτης και μετά το έμμεσο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς το ΚΙΝΑΛ για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με διακύβευμα την αναγκαιότητα για σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, το σκηνικό ξεκαθάρισε. Τουλάχιστον... προς ώρας.
Ο κ.Ανδρουλάκης σημείωσε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, τασσόμενος για μία ακόμα φορά υπέρ μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν εντάσσεται στα λεγόμενα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα η εικόνα μοιάζει να περιπλέκεται.
«Προτίθεται δηλαδή να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά είναι ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας και δεν υπάρχουν περιθώρια για ασαφείς ή διφορούμενες απαντήσεις» απαντάει συνομιλητής του πρωθυπουργού, στον απόηχο της τοποθέτησης Ανδρουλάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποσαφηνίσει πριν από την πρώτη κάλπη αν είναι διατεθειμένο να εξετάσει συνεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πώς πιστεύει ότι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Αυτό ήταν και το σκεπτικό με βάση το οποίο άνοιξε τη σχετική συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι με την κίνηση Μητσοτάκη να φέρει τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώπιον δημόσιων δεσμεύσεών του «άνοιξε την πόρτα» σε μία σειρά εσωκομματικών προβλημάτων, μια και κοινή είναι η εκτίμηση ότι μέσα στο ΚΙΝΑΛ υπάρχει μία τάση στελεχών που τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ.
Αργά ή γρήγορα και πάντα με βάση αναλύσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, τα «πράσινα» στελέχη που δεν λένε όχι σε συμπόρευση με τη ΝΔ θα βγουν μπροστά.
Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία για το ΚΙΝΑΛ δεν είναι το ίδιο θετική όπως ήταν πριν από λίγους μήνες, γι' αυτό και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι βάζοντας με σαφήνεια τα διλήμματα περί βιώσιμης κυβέρνησης μετά από τις κάλπες μπορούν να κερδίσουν μέρος των πολιτών που ζητούν σταθερότητα στη χώρα.
Είναι βέβαιο ότι στο δρόμο μέχρι τις εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνουν σε δεκαπέντε μήνες, το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να επαναλάβει πολλές φορές ότι για τη ΝΔ η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός.
Την ίδια ώρα όμως θα επισημαίνει ότι στόχος είναι η κυβερνητική σταθερότητα η οποία διασφαλίζεται μέσω αυτοδυναμίας, ειδικά σε μία εποχή που οι κρίσεις είναι αλλεπάλληλες και επιφέρουν συνέπειες σε βάθος χρόνου. Το τι τελικώς θα επικρατήσει, το γνωρίζει μόνο... η κάλπη.