Κλίνατε… επί δεξιά

Κλίνατε… επί δεξιά

Του Γιάννη Σιδέρη

Κάπου εκεί τέλη της Άνοιξης, αρχές Καλοκαιριού, η Αυγή είχε ζητήσει συνέντευξη από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος συνθέτης αρνήθηκε λέγοντας ότι αν τους μιλήσει, θα τους φέρει σε δύσκολη θέση, γιατί θα πει πολύ σκληρά πράγματα.

Ο επιφορτισμένος να ζητήσει τη συνέντευξη απάντησε πως και αυτοί αυτό θέλουνε, για να τους ταρακουνήσουνε (την κυβέρνηση).

Ο διάλογος καταδεικνύει προφανώς και τον ρόλο που η εφημερίδα διεκδικεί να επιφυλάξει για τον εαυτό της, του ακοίμητου φρουρού της κομματικής ορθοδοξίας –κάτι που, να σημειωθεί, είναι απόλυτα φυσικό για ένα κομματικό όργανο.

Ωστόσο, το Μαξίμου δυσαρεστήθηκε σφόδρα, όπως γράψαμε και χθες, με τη δημοσίευση της δημοσκόπησης και προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, διανέμοντας ένα non paper στο οποίο καταγράφονται οι αστοχίες των δημοσκοπήσεων για τις εκλογές του Σεπτέμβρη του ''15, αλλά και για το περίφημο δημοψήφισμα.

Άπελπις προσπάθεια, καθώς δεν είναι οι εντυπώσεις των δημοσκοπήσεων που θα κρίνουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα –το καταδεικνύουν και οι ίδιοι με το non paper– αλλά το κυβερνητικό έργο αυτό καθ΄ εαυτό, και για το οποίο οι οιωνοί δεν είναι θετικοί.

Ξεκινά η συζήτηση για την… αντιμνημονιακή Δημοκρατία

Από το Μαξίμου εκπέμπουν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινάει την Πέμπτη. Παράλληλα νιώθουν μια κάποια ανακούφιση, επειδή το πόρισμα της επιτροπής σοφών εμπεριέχει κοινούς τόπους με τις απόψεις της κυβέρνησης, όπως «μορφές διαπραγμάτευσης των συλλογικών συμβάσεων» και μη θέσπιση του «λοκ άουτ».

Επίσης την Πέμπτη θα ξεκινήσει το σόου λαϊκής κατανάλωσης με την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς θα παρουσιαστεί η σχετική επιτροπή. Το Μαξίμου επιδιώκει να ανάψει την σπίθα ενός προβληματισμού που έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια, σε επαρχίες και δήμους, όπου πολίτες άσχετοι με τη νομική επιστήμη, πολύ δε περισσότερο με τη συνταγματική, θα αναλύουν πτυχές και παραμέτρους της συνταγματικής αναθεώρησης και θα εκφράζουν γνώμες και προτάσεις επ'' αυτής.

Έτσι μπρος στο μεγαλεπήβολο… φωτεινό όραμα της εγκαθίδρυσης της «4ης ελληνικής δημοκρατίας και της πλήρους ανατροπής του παλαιοκομματικού συστήματος», ευελπιστούν ότι θα αποπροσανατολισθεί ο λαός από τα φλέγοντα προβλήματά του –οπότε ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με τις κουτσουρεμένες αποδοχές, ο άνεργος με το σκοτεινό μέλλον θα απασχοληθούν με ζέση περί των άρθρων της νέας αντιμνημονιακής Δημοκρατίας, όπως περίπου την είχε χαρακτηρίσει ο Κατρούγκαλος!).

Το χάος μπροστά

Φυσικά ξώφαλτσα ασχολούνται –κυρίως με το να ξορκίζουν– το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ήθελαν να διώξουν να μην δώσει πράσινο φως για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνταυτιστεί στις εκτιμήσεις της με το Ταμείο και να μην υπάρξει έκθεση βιωσιμότητας. Οπότε τινάζεται στον αέρα όλη η προπαγανδιστική κυβερνητική στρατηγική –και μεις μάλλον προς το χάος. Να θυμίσουμε ότι μετά τον Δραγασάκη και ο Σταθάκης παραδέχτηκε ότι οριστική λύση του χρέους θα υπάρξει μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018.

Το Μαξίμου… ενηλικιώνεται

Χθες πάντως, το θέμα που απασχόλησε το Μαξίμου ήταν τα χημικά στους συνταξιούχους. Σοβαρό θέμα, αλλά κυρίως στη συμβολικότητά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωρυόταν με ιερή αγανάκτηση όταν κατά των ΜΑΤ του Σημίτη, του ΓΑΠ και των Σαμαροβενιζέλων, που ψέκαζαν τα τιμημένα γηρατειά, και τώρα το πράττει ο ίδιος.

Η ηγεσία βρίσκονταν σε κατάσταση έντονου προβληματισμού, λόγω του συμβολισμού που εμπεριέχει η φράση «χημικά στους συνταξιούχους», και την οποία τόσο είχαν αξιοποιήσει προπαγανδιστικά στο παρελθόν (Τις προάλλες για τους πρώην συντρόφους τους της ΛΑΕ και προχθές στην Καισαριανή στα μέλη της ΑΝΤΡΑΡΣΥΑ δεν υπήρξε ανάλογος προβληματισμός).

Τώρα άρχισαν να κατανοούν τουλάχιστον, όπως μας έλεγαν στελέχη του Μαξίμου, ότι ήταν λάθος τους τόσα χρόνια που κατήγγειλαν αδιακρίτως τους αρμόδιους υπουργούς για τη δράση της αστυνομίας. «Το γκλομπ δεν το κρατάει ο υπουργός», όπως μας είπαν. Άρα επί ΣΥΡΙΖΑ φταίει μόνο η Αστυνομία!

Από την άλλη βέβαια οι αστυνομικοί λένε ότι αν δεν υπήρχα χημικά, θα υπήρχε γκλομπ, δηλαδή περισσότερο ξύλο.

Εξουσία είναι, ας αποφασίσει! (προς αποφυγήν παρεξήγησης, αυτό δεν είναι προτροπή. Είναι επίγνωση ότι η εξουσία επιβάλει τη νόμιμη βία. Ποτέ και πουθενά δεν έγινε κάτι διαφορετικό στον πλανήτη. Αυτά υπήρχαν μόνο στις προπαγανδιστικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ).