Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Μείζον θέμα άνοιξε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης θέτοντας ουσιαστικά ζήτημα επάρκειας των κεφαλαίων των τραπεζών, συνδέοντας άμεσα τις εξελίξεις αλλά και ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να βάλουν νέα κεφάλαια που ενδεχομένως θα κληθεί να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος».
Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα δάνεια, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιο manual βάσει του οποίου πρέπει να προχωρήσουμε. «Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Αν δεν το προσέξουμε μπορεί να οδηγήσουμε τις τράπεζες να βάλουν νέα κεφάλαια που ενδεχομένως θα κληθεί να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά προκαλώντας έντονα ερωτήματα.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνηση είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, διότι «αν υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις, αυτές οι τράπεζες δεν έχουν μέλλον. «Είναι παράγοντας κατάρρευσης χωρών. Η μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να θεωρείται εθνικός στόχος, μαζί με την προστασία της πρώτης κατοικίας», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, παρά τους πανηγυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, εμφανίστηκε σαφώς πιο ήπιος σχετικά τα επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερα. Είπε, όμως, ότι θα ήταν αρνητικό αν ανέβαινε, «τώρα μπορεί το επόμενο να είναι πιο χαμηλό», εξήγησε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε και στην κριτική ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο αν είχε ολοκληρωθεί το δεύτερο, λέγοντας ότι αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το χρέος δεν θα είχε ρυθμιστεί άρα δεν θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. «Η χώρα θα έμενε στην ειδική πιστωτική γραμμή δηλαδή σε μια μορφή μνημονίου ακόμα κι αν έβγαινε από το μνημόνιο», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε ότι είναι εκτός εποχής όσοι ανακαλύπτουν τώρα πως η Μακεδονία είναι μία μόνο και μόνο ελληνική. «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία και το πολιτισμό της», συμπλήρωσε.