Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ, για το 2023 οι όποιες αποφάσεις
Shutterstock
Shutterstock
Ενεργειακή κρίση

Κατώτερη των περιστάσεων η ΕΕ, για το 2023 οι όποιες αποφάσεις

Για μία ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει τις αδυναμίες της. Παρά τις προσπάθειες από διαφορετικές πλευρές να βρεθεί η κοινή συνισταμένη για να υπάρξει μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, τελικά οι παθογένειες της ΕΕ κυριάρχησαν.

Όπως αποτυπώθηκε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στην Πράγα αυτά που χωρίζουν τα κράτη μέλη είναι περισσότερα από όσα τους ενώνουν στον τομέα της ενέργειας. Μπορεί οι 27 να συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα όμως στην πράξη "έσπρωξαν το τενεκεδάκι" για το 2023. 

Πιο συγκεκριμένα η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών συμφώνησε ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στην επόμενη σεζόν θέρμανσης, δηλαδή από του χρόνου. Το σκεπτικό είναι πριν από κάθε μεταρρύθμιση θα πρέπει να μελετηθούν πολύ σοβαρά οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά τάσσεται υπέρ των όποιων παρεμβάσεων αρχής γενομένης όμως από την επόμενη χρονιά. 

Παράλληλα για την επόμενη χρονιά μεταφέρεται και η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πραγματικότητα είναι ότι οι 27 δεν κατάφεραν και πάλι να τα βρουν.

Τί μέλλει γενέσθαι λοιπόν ; Όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση δε φαίνεται στον ορίζοντα σύντομα "λευκός καπνός". Με άλλα λόγια η τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20-21 Οκτωβρίου πιθανότατα θα αποβεί άκαρπη ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ένα ακόμα έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι πολύ δύσκολα οι πολίτες θα "νιώσουν" την ευρωπαϊκή προστασία εντός του 2022. 

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις εξελίξεις και οχυρώνεται με βάση τα δικά της οικονομικά δεδομένα. Οι επιδοτήσεις στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού παραμένουν και οι σχεδιασμοί για ενεργειακή επάρκεια της χώρας προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις. Δεν ήταν τυχαία η συμφωνία άλλωστε πριν από μερικές μέρες μεταξύ της γαλλική TotalEnergies και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία που αφορά στην προμήθεια LNG που αντιστοιχεί σε 10TWh για πέντε μήνες μέχρι τον Μάρτιο του 2023, εξυπηρετεί δύο κεντρικούς στόχους : Τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η συμφωνία με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά η χώρα ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, με το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στο 34% έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από αποσπασματικές κινήσεις κρατών μελών. Απαιτείται συντονισμός που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Η γραφειοκρατική προσέγγιση των Βρυξελλών και τα συμφέροντα των 27 αποτελούν τροχοπέδη για γρήγορες αποφάσεις που τελικά ως χαμένους έχουν τους Ευρωπαίους πολίτες.