Ένα φοβιστικό φάντασμα πλανιέται πάνω από την Κουμουνδούρου τους τελευταίους μήνες. Το φάντασμα των εκλογών.
Χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί στην κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μια σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ - η οποία ως γνωστόν αποδεκατίστηκε κατά τη θητεία του, δεν ήξερε που να κρύψει τα πολυτελή της γιοτ, μήπως τα απαλλοτριώσει ο Αλέξης υπέρ του λαού.
Κατά το Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη!
Με αυτά τα δεδομένα «οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν, ούτε τις επιτρέπουν, ίσως καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του Μητσοτάκη καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το δικαιολογήσει»!
Δεν χρειάζεται να παίζει κανείς τον ρόλο του μετά Χριστόν προφήτη, ούτε απαιτεί επιστημονική ή οραματική δεινότητα. Όντως δεν αποκλείεται η Ελλάδα να είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση (δεν θα είχε σχέση ακόμη και αν ήταν η ανίκανη κυβέρνηση Τσίπρα στην εξουσία). Εξαρτάται από την καθίζηση του τουρισμού, αφού καταφέραμε να είναι η βασική μας βιομηχανία, για την καθήλωσή της οποίας φταίει η ευρωπαϊκή καθήλωση, που αποτελεί τον βασικό της τροφοδότη.
Ήταν αναμενόμενο. Πριν δυο ημέρες ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, σε άρθρο του στην επιθεώρηση Politique Internationale έκανε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι από την πανδημία θα καταστραφούν οικονομικά οι χώρες που εξάγουν πρώτες ύλες και εκείνες που εξαρτώνται από τον Τουρισμό. Στο πρώτο πλάνο των εξαγωγικών χωρών τοποθετεί τις πετρελαιοπαραγωγικές (προέβλεψε και αύξηση της μεταναστευτικής κρίσης, διερωτώμενος «τι θα γίνει όταν, ωθούμενοι, από την κατάρρευση των οικονομιών στις πατρίδες τους, υπάρξουν εκατομμύρια).
Ας ελπίζουμε να ήταν υπερβολική δραματοποίηση η φράση «θα καταστραφούν», αλλά τα προβλήματα θα είναι δεδομένα. Δεδομένη θα είναι και η δυσκολία της κυβέρνησης, έχοντας απέναντι μια αντιπολίτευση που δεν θα αντιπολιτεύεται ελεγκτικά και παραγωγικά, αλλά θα αλυχτά και θα αποδίδει όλες τις πληγές του Φαραώ στην κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο τοξικό κλίμα η κυβέρνηση θα χρειαστεί να επικαιροποιήσει τη λαϊκή εντολή, εξ΄ αυτού και η ταπεινότητα της στήλης είχε διερωτηθεί «γιατί όχι τον Σεπτέμβριο εκλογές;».
Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεκτιμούν και άλλα που τους ωθούν να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές. Το γεγονός ας πούμε ότι ανοίγουν τα σχολεία το ερμηνεύουν ως προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση επαναφοράς σε μια νέα κανονικότητα, η οποία εν τούτοις θα είναι εικονική. Στο ανωτέρω προσθέτουν ενδεικτικά και την επαναλειτουργία της Προανακριτικής για τη Novartis, ή και την αναβολή της επίλυσης του προβλήματος της πρώτης κατοικίας.
Ο Τσίπρας χθες έκανε τη γνωστή τονωτική ένεση ότι οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας για κυβέρνηση συνεργασίας. Φιλολογικά τονωτική η ένεση, για να δείξει ότι υπάρχει για το κόμμα του κάποια προοπτική, καθώς ακόμη και να δεχόταν η Γεννηματά και ο Βαρουφάκης (το ΚΚΕ επ' ουδενί) τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Ουσιαστικά εκείνο που τον φοβίζει είναι η δική του προοπτική. Διατήρησε τη μοναδικότητα να είναι ο μόνος αρχηγός που έχασε εκλογές. Εξακολουθεί να είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός ελλείψει άλλης προσωπικότητας που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.
Θα είχε δίκιο – ως υπόθεση εργασίας - να ελπίζει ότι σε μια προοπτική τετραετίας, και ειδικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν, η ΝΔ θα είχε φθαρεί και να χάσει τις επόμενες εκλογές. Με τη βοήθεια της απλής αναλογικής – και υπό τις τότε συνθήκες - θα μπορούσε να συμπήξει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Όμως αν οι εκλογές γίνουν τώρα και χάσει - που θα χάσει με διαφορά - τίθεται εκ των πραγμάτων θέμα παραμονής του στην ηγεσία. Δεν υπάρχει άλλος αλλά και ο ίδιος θα είναι πλέον καμένο χαρτί. Εξ αυτού και τις καταγγέλλει. Τις φοβάται γιατί φοβάται για το μέλλον του.