Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πόσοι μέχρι σήμερα έχουν μιλήσει στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή; Η απάντηση είναι πολλοί και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία χωρίς να έχει την παραμικρή εξουσιοδότηση από τον ίδιο. Ορισμένοι από αυτούς «έχτισαν» καριέρες εμπλέκοντας ευθέως ή πλαγίως τον κ. Καραμανλή, εκμεταλλευόμενοι την στάση της «δημόσιας σιωπής», την οποία τήρησε μετά το τέλος της πρωθυπουργίας του.
Φαίνεται όμως πως ο πρώην πρωθυπουργός εδώ και μερικά 24ωρα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, δείχνοντας να επιλέγει την οδό της έντονης κινητικότητας, την οποία φροντίζει μάλιστα και να δημοσιοποιεί.
Μία επιλογή καθόλου τυχαία αφού είναι γνωστό πως όταν ο κ. Καραμανλής θέλει μία κίνησή του να μη δει το φως της δημοσιότητας, αυτό επιτυγχάνεται απολύτως.
Ξεχωριστή παράμετρο στην εξίσωση των τελευταίων κινήσεων Καραμανλή αποτελεί η χρονική συγκυρία. Την περίοδο δηλαδή που ο πρώην πρωθυπουργός αναπτύσσει την συγκεκριμένη δραστηριότητα στελέχη που αυτοχαρακτηρίζονται ως «καραμανλικοί» , σύμφωνα με σενάρια που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία, σκέφτονται τη δημιουργία νέου κόμματος. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να ξεκαθαρίσει πως το όνομά του δε θα πρέπει να εμπλέκεται από κανέναν και να χρησιμοποιείται σε κανενός είδους σενάρια.
Το μήνυμα αυτό φαίνεται να το απευθύνει προς δύο κύριους αποδέκτες:
Από την μία προς τα στελέχη εκείνα που είτε με τρόπο ευθύ είτε δια της πλαγίας αφήνουν να εννοηθεί ότι λειτουργούν εξ ονόματος του. Με άλλα λόγια «κόβει τον αέρα» σε όποιον ή όποιους δηλώνουν δεξιά ή αριστερά πως λειτουργούν υπό την σκέπη του.Από την άλλη απευθύνεται ουσιαστικά στο εσωτερικό της ΝΔ, στέλνοντας μήνυμα συσπείρωσης και ενίσχυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ποια όμως είναι τα γεγονότα που αποτελούν ισχυρότατες ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση;
- Την περασμένη εβδομάδα ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε επίσκεψη και στους τρεις νομούς (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης) της ακριτικής Θράκης. Μπορεί επισήμως το ταξίδι αυτό να χαρακτηρίστηκε ιδιωτικό, παρ'' όλ'' αυτά είχε σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αφού πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες, με τα δύο στελέχη των ενόπλων δυνάμεων μας να παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Ενδεικτικό είναι επίσης το γεγονός ότι πηγές κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, τις μέρες εκείνες επιβεβαίωναν μεταξύ των άλλων και τον ξεκάθαρο κομματικό χαρακτήρα της επίσκεψης, ως ενισχυτική της παρουσίας της ΝΔ στην ευρύτερη περιοχή.
- Μερικά 24ωρα μετά την επιστροφή του από τη Βόρεια Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Μία συνάντηση που έγινε το πρωί της Τετάρτης και ανακοινώθηκε μάλιστα με επίσημο δελτίο τύπου της ΝΔ και όχι από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Μία λοιπόν ακόμα ποιοτική διαφοροποίηση που έχει τη δική της σημασία, καθώς αποτελεί ένα ισχυρό σήμα προς το εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη ανακοίνωση, αφορμή για την συνάντηση ήταν η τριήμερη επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού στη Θράκη. Περισσότερες λεπτομέρειες του τετ α τετ δεν έγιναν γνωστές, μια και Μητσοτάκης και Καραμανλής παγίως δε δημοσιοποιούν καμία από τις συζητήσεις τους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι δύο άντρες βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ανταλλάσσοντας απόψεις για όλα τα θέματα, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι δύο πλευρές.