Ακούω και διαβάζω παρορμητικά σχόλια που καλούν τον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο να προκηρύξει εκλογές, με αφορμή τις πυρκαγιές και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκω αυτή την ιδέα πολύ κακή, αυτοκτονική θα έλεγα για την κυβέρνηση. Οι φωτιές θα σβηστούν, αλλά οι παραλλαγές της Covid-19 θα παραμείνουν. Ουδείς ηγέτης καταφεύγει σε διπλές πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας. Πολύ δε περισσότερο όταν διαθέτει μιαν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Είναι αυτονόητο πως η εκάστοτε κυβέρνηση φέρει την πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θητείας της. Συνεπώς, και η παρούσα κυβέρνηση φέρει εξ αντικειμένου την πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη που σημειώνεται σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών.
Προς αξιολόγηση είναι η επιλογή της να προτάξει τις ανθρώπινες ζωές από τη διάσωση περιουσιών και δασών. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν θα μπορούσε -ενώ ξέσπασαν πάνω από 200 πυρκαγιές μέσα σε δυόμισι ημέρες- να τα σώσει όλα. Και περιουσίες και δάση και ζωές. Ουδείς σώφρων θα υποστήριζε κάτι τέτοιο. Συνεπώς, η κεντρική επιλογή της κυβέρνηση νομίζω πως ήταν ορθή. Εκείνο που θα πρέπει να εξεταστεί είναι αν θα μπορούσε να περιορισθεί το μέγεθος της καταστροφής. Πυροσβέστης του πληκτρολογίου δεν είμαι, οπότε πάμε παρακάτω.
Θα υπάρξουν πολιτικές συνέπειες από την έκταση των πυρκαγιών; Θα αλλάξει το πολιτικό τοπίο;
Η Ελλάδα έχει γνωρίσει δεκάδες πυρκαγιές και καμιά από αυτές δεν άλλαξε ήδη διαμορφωμένους πολιτικούς συσχετισμούς. Ούτε η μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά των 63 νεκρών του 2007, που προκλήθηκε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα. Με ένα τριχίλιαρο και με μια σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά του ίδιου του Κώστα Καραμανλή η Νέα Δημοκρατία κέρδισε καθαρά τις εκλογές. Εκτίμηση μου είναι πως οι 102 νεκροί στο Μάτι δεν διαμόρφωσαν την υπάρχουσα τότε πολιτική κατάσταση.
Η Νέα Δημοκρατία είχε ήδη ένα ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα. Πολύ πιθανόν, η εν συνεχεία επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της καταστροφής να μπετονάρισαν το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως η φωτογραφία του Τσίπρα στη θαλαμηγό με το πούρο να αποδόμησαν και το τελευταίο ψήγμα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.
Μέχρι στιγμής τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί χειρίζονται προσεκτικά την όλη κατάσταση. Δεν προκαλούν, δεν κομπορρημονούν, παρά λένε το αυτονόητο: πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ζωές.
Αν και στις επόμενες ημέρες κινηθούν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους ανθρώπους κατεστραμμένους και μιλώντας όσο το δυνατόν λιγότερο, θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις πολιτικές επιπτώσεις των πυρκαγιών. Ας γνωρίζουν πως όλες τους οι κινήσεις θα παρακολουθούνται από τα στελέχη της αντιπολίτευσης και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ.
Η κυβέρνηση, αφού κοπάσει η μπόρα θα έχει στα χέρια της ένα ατού. Τη διαχείριση της καταστροφής. Ας βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και ας βοηθήσει με κάθε τρόπο τους πληγέντες.
Αυτό που απαιτείται είναι καθαρό μυαλό και σταθερός προσανατολισμός προς τη μεγάλη εικόνα.