Όλες οι αλλαγές σε κάθε κυβερνητικό σχήμα συνήθως συνοδεύονται από μία μικρή ή πιο μεγάλη πίστωση χρόνου. Μία περίοδο χάριτος, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μία περίοδος, στην οποία τα νέα μέλη προσπαθούν να προσαρμοστούν, να ενημερωθούν και κυρίως να βρουν κώδικες επικοινωνίας με τους παλιότερους συναδέλφους τους.
Στην περίπτωση του προχθεσινού ανασχηματισμού η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί δε διαθέτουν ούτε 24 ώρες διορία προκειμένου να βρουν τα “πατήματα” τους.
Πρόκειται άλλωστε για μία κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα εκλογής της κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές και δύσκολες κρίσεις. Από τον κορονοϊό μέχρι την ελληνοτουρκική κρίση.
Ενδεικτικό του δύσκολου έργου της είναι το γεγονός ότι πριν καλά καλά γίνει η ορκωμοσία, το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετώπισε την κρίση με την εκκλησία, την πρώτη που κλήθηκε να διαχειριστεί ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος έβγαλε και την πρώτη του ανακοίνωση απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως ο κ. Ταραντίλης έτσι και οι υπόλοιποι “καινούργιοι” εντός του υπουργικού συμβουλίου μπαίνουν από νωρίς στα δύσκολα, καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός. Μία κατάσταση την οποία γνώριζε ο πρωθυπουργός, γι' αυτό και προχώρησε σε συγκεκριμένες επιλογές. Εάν κάποιος εξετάσει με προσοχή την ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης θα αντιληφθεί ότι είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021 όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί και στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, δίνεται έμφαση σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς με το βλέμμα στο μέλλον και τοποθετούνται υφυπουργοί με ανάλογες αρμοδιότητες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα χαρτοφυλάκια για το Δημογραφικό και την οικογένεια, για ειδικές μορφές τουρισμού, για τον σύγχρονο πολιτισμό, για την ένταξη μεταναστών, για υπηρεσίες Υγείας και για τις περιβαλλοντικές δράσεις.
Επίσης, σε κάθε Υπουργείο τοποθετείται υφυπουργός για την καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με βάση μετρήσιμους στόχους. Η «ανθρωπογεωγραφία» του ανασχηματισμού δηλώνει την αντίληψη της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του δυναμικού της.
“Όσον αφορά στην επιμονή κάποιων να «διαβάζουν» τις αλλαγές με ιδεολογικά κριτήρια ή να βλέπουν στροφή προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, είναι μάλλον φανερό ότι το κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από συστράτευση όλων των ρευμάτων της κεντροδεξιάς και του μεταρρυθμιστικού μετώπου” τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, επιθυμώντας να αιτιολογήσει τις επιλογές προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση μέσα στα επόμενα 24ωρα λίγοι θα θυμούνται το γεγονός του ανασχηματισμού, γιατί η επικαιρότητα είναι τέτοια που όλοι θα επικεντρωθούν στις λύσεις και ελάχιστοι στα πρόσωπα. Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι λύσεις αυτές να είναι οι ενδεδειγμένες, ώστε με τον τρόπο αυτό να δικαιωθεί για τις επιλογές του.