Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Όλοι οι τακτικισμοί στην πολιτική φτάνουν κάποια στιγμή στο τέλος τους. Μπορεί να δίνουν την ευκαιρία για πρόσκαιρα οφέλη, ποτέ όμως, όσο καλοί και αν είναι, δεν σε πάνε μέχρι τέλους. Η πραγματικότητα έστω και αργά, αποκαλύπτεται.
Από τον παραπάνω κανόνα δε ξέφυγε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της πΓΔΜ. Το τελευταίο διάστημα πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας έδειχναν να κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους αναφορικά με το ονοματολογικό.
Από την μία ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε να συζητάει τη χρήση του όρου “Μακεδονία” , ενώ από την άλλη ο κυβερνητικός του εταίρος ήταν κάθετος, αρνούμενος ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πόσα σχόλια και εικασίες είχαν διατυπωθεί για αυτή τη διάσταση απόψεων; Μέχρι και σενάρια εκλογών είχαν προκληθεί εξαιτίας της “ρήξης” μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για τα Σκόπια.
Μέχρι χθες μάλιστα το κλίμα που καλλιεργούνταν έδειχνε πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε πολύ καλό δρόμο και η λύση για ορισμένους στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν κοντά.
Όλα αυτά μέχρι χθες, όταν μία είδηση από τα Σκόπια άλλαξε τα δεδομένα ή καλύτερα έδειξε να τα βάζει στη σωστή τους διάσταση. Το ρόλο του “μαρτυριάρη” έπαιξε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ο οποίος σε συνέντευξή του ξεκαθάρισε πως έχει απορρίψει την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, η οποία ζητά να ισχύει η ονομασία της γειτονικής χώρας erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ζόραν Ζάεφ, δε χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στην Ελλάδα.
Πώς λοιπόν μιλάμε ακόμα και σήμερα για την ύπαρξη διαπραγμάτευσης όταν η μία πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δε δέχεται όλα όσα η άλλη προσπαθεί να επιτύχει; Και όλα αυτά μετά από σχεδόν τρεις μήνες διαβουλεύσεων, τις οποίες βεβαίως η αντιπολίτευση, θα πρέπει να θυμίσουμε, τις έχει χαρακτηρίσει μυστικές.
Με άλλα λόγια ο κ. Ζάεφ αποκάλυψε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι για όλα όσα Τσίπρας και Καμμένος διαφωνούσαν μεταξύ τους, δίνοντας την εικόνα της δήθεν ενδοκυβερνητικής κρίσης, απλώς δεν υφίστανται.
Εφόσον λοιπόν τα όσα είπε στο πρακτορείο ΜΙΑ ο σκοπιανός πρωθυπουργός είναι ακριβή τότε εξηγούνται πολλά, σε σχέση με την τακτική που ακολούθησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.
Εξηγείται για παράδειγμα η μεγάλη άνεση, με την οποία ο κ. Καμμένος όλο αυτό το διάστημα είχε σηκώσει τόσο ψηλά το θέμα, απειλώντας έμμεσα και με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός αντί να κινητοποιηθεί και να προσπαθήσει να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να ρίξει τους τόνους, εκείνος “σφύριζε” αδιάφορα, δείχνοντας σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι σίγουρο πως τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος είχαν απόλυτη γνώση των διαπραγματεύσεων του κ. Κοτζιά εδώ και αρκετές εβδομάδες, αντιλαμβανόμενοι το πού πήγαινε το πράγμα. Γι'' αυτό και ο πρωθυπουργός άφηνε τον κυβερνητικό του εταίρο να λέει και μία κουβέντα παραπάνω. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την μεγάλη πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, καταγράφονται εκτός βουλής και το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν η τέλεια πάσα για τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να πάρει ορισμένους δημοσκοπικούς πόντους.
Σε κάθε περίπτωση η συνέντευξη Ζάεφ δείχνει να ενισχύσει όλους αυτούς που έλεγαν εδώ και μερικές εβδομάδες ότι μετά το Πάσχα ότι οι διαπραγματεύσεις είτε θα επιβραδυνθούν είτε θα διακοπούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.